Utilitaire voertuigen: niet onderworpen wel aangegeven!

Van 
72169

Sinds vorig jaar zijn utilitaire voertuigen die uitsluitend worden gebruikt voor woon-werkverplaatsingen niet meer onderworpen aan de solidariteitsbijdrage (CO2-taks). In zijn laatste instructies vermeldt de RSZ echter dat deze voertuigen niettemin moeten worden hernomen in het blok "bedrijfsvoertuig" van de DmfA. Voor deze voertuigen is de solidariteitsbijdrage 0,00 EUR.

Definitie utilitaire voertuigen

utilitaire voertuigen zijn voertuigen die vallen onder het toepassingsgebied van de solidariteitsbijdrage maar die de fiscus kwalificeert als lichte vracht. Deze voertuigen worden fiscaal belast op basis van de werkelijke waarde van het voordeel (en niet op basis van een forfaitair bedrag berekend in functie van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de voertuigen).

Gewone voertuigen zijn al de andere voertuigen die behoren tot de klasse M1 en N1 (personenauto, auto voor dubbel gebruik, minibus, monovolume/luxueus terreinvoertuig).

Een voertuig met achterin een passagiersruimte die kan omgevormd worden tot laadruimte is in deze typologie een gewoon voertuig (auto voor dubbel gebruik), een voertuig met een laadruimte achterin zonder ruiten waarin dus (wettelijk) geen passagiers mogen vervoerd worden, is een utilitair voertuig.

Solidariteitsbijdrage

Als een door de werkgever ter beschikking gesteld voertuig privé en/of voor de woon-werkverplaatsing mag worden gebruikt, is de solidariteitsbijdrage verschuldigd.

Uitzondering voor de utilitaire voertuigen

Worden niet beschouwd als woon-werkverplaatsingen, de verplaatsingen van de woonplaats naar de werkplaats met een utilitair voertuig. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer het voertuig gebruikt om te gaan werken op zijn bedrijf, op een werf, bij een klant, …., en zelfs niet dat hij het ganse jaar ‘s morgens naar eenzelfde plaats rijdt en ’s avonds van die plaats terug naar huis komt, zonder dat hij tijdens de dag zijn voertuig moet gebruiken.

Indien, in deze omstandigheden, er geen privégebruik is van het utilitaire voertuig, is de solidariteitsbijdrage niet verschuldigd (zie ons artikel van 6 juni 2014).

We merken hierbij op dat op fiscaal vlak niet dezelfde regel van toepassing is. Als het utilitaire voertuig uitsluitend wordt gebruikt voor woon-werkverplaatsingen moet een voordeel van alle aard worden aangerekend aan de werknemer!

DmfA aangifte

In zijn instructies van het 1e kwartaal 2015 vermeldt de RSZ dat utilitaire voertuigen die uitsluitend worden gebruikt voor woon-werkverplaatsingen niettemin moeten worden hernomen in het blok "bedrijfsvoertuig" van de DmfA (vermelding van de nummerplaat). Voor deze voertuigen is de solidariteitsbijdrage 0,00 EUR.

Als u dergelijke voertuigen ter beschikking hebt gesteld, vragen we u dan ook contact op te nemen met uw dossierbeheerder zodat hij het nodige kan doen in de DmfA-aangifte. Een herinnering aan deze regel zal ook hernomen zijn op het document  "kwartaalcontrole op de gegevens betreffende de bedrijfswagen" dat u elk kwartaal ontvangt.

Bron : Administratieve instructies RSZ - 2015/01 : www.socialsecurity.be