Veralgemening van het dwangbevel door de RSZ vanaf 1 januari 2017

Van 
82232

De RSZ kan de verschuldigde bedragen via dwangbevel invorderen. Vanaf 1 januari 2017 krijgt het dwangbevel voorrang op de dagvaarding.

Principe

Voor de invordering van onbetaalde schuldvorderingen beschikt de RSZ over verschillende middelen:

  • de gerechtelijke invordering;
  • het dwangbevel;
  • de minnelijke invordering;
  • de hoofdelijke aansprakelijkheid van de overnemer ten aanzien van de overlater in het geval van de overdracht van een handelsfonds.

Voortaan krijgt het dwangbevel voorrrang op de gerechtelijke invordering. Hierdoor worden de rechtbanken ontlast en worden zware administratieve procedures voor niet-betwiste schulden verminderd.

Hoe werkt een dwangbevel?

De werkgever die schulden heeft bij de RSZ en die ondanks aanmaning en rappel tot betaling deze schulden niet betaalt, ontvangt een dwangbevel bij deurwaardersexploot. Dit dwangbevel bevat een oproep om deze schulden binnen 24 uur te betalen (de betekeningskosten zijn ten laste van de werkgever).

Als de werkgever geen gevolg geeft aan deze betekening kan de RSZ overgaan tot beslag zonder zich tot de arbeidsrechtbank te moeten wenden.

Het is uiteraard mogelijk verzet aan te tekenen tegen het dwangbevel binnen 15 dagen na de betekening van het dwangbevel.

Welke schulden komen in aanmerking?

Het dwangbevel kan worden gebruikt voor de invordering van de niet-betaalde bijdragen, bijdrageopslagen, verwijlintresten, forfaitaire vergoedingen met inbegrip van de bijslagen en sommen bedoeld in de artikelen 30bis en 30ter (cf. hoofdelijke aansprakelijkheid sociale schulden).

We merken hierbij op dat het om onbetwiste schulden moet gaan en dat voor deze schulden geen afbetalingsplan mag bestaan.

Gelijktijdig met het dwangbevel wordt de e-Box verplicht

De communicatie tussen de RSZ en een onderneming, een mandataris of een curator gebeurt via een beveiligde mailbox, de e-Box (behalve als de onderneming haar e-Box niet geactiveerd heeft).

Er is voorzien dat het gebruik van deze e-Box verplicht wordt. Een koninklijk besluit moet echter nog een datum van inwerkingtreding vaststellen. We houden u op de hoogte.