Verminderde RSZ-bijdragen voor studenten: omzetting van 50 dagen naar 475 uren

Van 
79719

Als werkgever kan u een student tewerkstellen aan een verminderde RSZ-bijdrage. Momenteel is dit mogelijk gedurende 50 dagen per jaar. Recent keurde de regering  een ontwerp van wet goed waardoor het studentencontingent zal wijzigen van 50 dagen naar 475 uren per jaar.
Tot 31 december 2016 zal u de student kunnen tewerkstellen aan een verminderd RSZ-tarief (solidariteitsbijdrage) gedurende 50 dagen. Vanaf 1 januari 2017 zal u echter kunnen genieten van een verminderd RSZ-tarief voor de student gedurende maximaal 475 uren per kalenderjaar. Op die manier wordt de tewerkstelling voor studenten flexibeler, zowel voor de student zelf als voor de werkgever.
Momenteel vermindert het contingent bij iedere tewerkstelling met één dag. Het is daarbij irrelevant hoeveel uren de student op die dag werkt. Dit betekent dat wanneer een student op een bepaalde dag bijvoorbeeld 3 uren werkt, zijn / haar contingent toch met één dag vermindert.
Om een student met een solidariteitsbijdrage te werk te stellen moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:
 

  • de student moet tewerkgesteld worden met een studentenarbeidsovereenkomst (u vindt een modelovereenkomst op onze website);
  • de student kan enkel tewerkgesteld worden gedurende niet-verplichte periodes van aanwezigheid in zijn / haar onderwijsinstelling;
  • de student moet zijn / haar contingent naleven: momenteel mag de student niet méér werken dan 50 dagen per jaar; vanaf 1 januari 2017 worden dat jaarlijks 475 uren.

Vanaf midden september 2016 zal u niet langer een Dimona-aangifte (in dagen) kunnen verrichten voor studenten voor 2017. Dit zal, met toepassing van het nieuwe urencontingent, opnieuw mogelijk worden vanaf begin december 2016.
Ook met de applicatie student@work zal de student in uren kunnen rekenen. Vermoedelijk wordt deze applicatie aangepast in december 2016.
Zodra de wet gepubliceerd wordt, brengen we u daarvan op de hoogte.