Wat te doen ingeval van besmetting met het Coronavirus anno oktober 2023

Van 

Op dit moment zijn er geen specifieke maatregelen van kracht meer met betrekking tot Covid-19 en afwezigheden binnen het bedrijf. We bevinden ons nu nog in de fase van 'waakzaamheid'. De werkgever kan echter, bij voorkeur na raadpleging van de arbeidsgeneesheer en het CPBW, preventieve maatregelen invoeren.


Wat is de situatie op 19 oktober 2023?

Op dit moment bevindt het coronavirus- en epidemierisico zich in de waakzaamheidsfase in het kader van de generieke gids. Dit is het basisbeschermingsniveau dat nodig is om een epidemie binnen het bedrijf onder controle te houden (sociale afstand nemen, een masker dragen, enz.).

Sinds 26 april 2023 bestaat er geen verplichte periode van 7 dagen quarantaine meer, hoewel de overheid mensen die ziek/geïnfecteerd zijn aanraadt om zich af te zonderen om verspreiding te voorkomen.

Werknemers en de werkplaats

In principe kan een werknemer die positief is getest op Covid-19 gewoon aan het werk gaan, tenzij hij/zij zich ziek voelt of niet in staat is om te werken.

Hier is een overzicht van de tijdelijke maatregelen onder Covid-19 die zijn niet meer geldig zijn:

  • Tijdelijke werkloosheid is niet langer mogelijk voor werknemers besmet met Covid-19, zelfs als ze tot een 'risicogroep' behoren. 

De werkgever kan nog steeds overeenkomen dat een werknemer die besmet is met Covid-19, maar in staat is om te werken, mag telewerken of naar het werk mag komen mits naleving van preventieve maatregelen (bijvoorbeeld een afstand van 1,5 meter bewaren, een mondmasker dragen, enz.) De werknemer kan ook verlof nemen of de werkgever kan hem ook toegestane afwezigheid verlenen.

  • Vaccinatieverlof: iedereen kan gratis gevaccineerd worden. Werknemers die zich willen laten vaccineren, moeten hiervoor een tijdstip buiten hun werktijd vinden of een dag vakantie nemen.
  • Tijdelijke overmacht bij sluiting van de school of het kinderdagverblijf van het kind van de werknemer als gevolg van collectieve besmettingen (deze maatregel was eind 2022 al vervallen).

Binnen het bedrijf kan de werkgever alleen maatregelen opleggen in het kader van het preventiebeleid. Daarbij is het werkgever sterk aanbevolen om het sociaal overleg te respecteren en niet eenzijdig te werk te gaan. Concreet is het aan te raden om contact op te nemen met de arbeidsgeneesheer en het CPBW.

Maatregelen in de zorgsector

Momenteel zijn er geen bijzondere maatregelen van kracht. Het is echter niet uit te sluiten dat bepaalde maatregelen heringevoerd kunnen worden zoals de mondmaskerplicht en een beperkte bezoekregeling.

Enkele tips bij symptomen

Bij milde symptomen wordt sterk aangeraden om een masker te dragen, vooral als je op het werk (of ook buiten het werk) in contact komt met risicopersonen (waaronder ouderen).

Bij ernstige symptomen kan de werkgever de werknemer vragen zijn huisarts te bezoeken en zich ziek te melden.

Opgelet : werkgevers kunnen werknemers besmet met Covid-19 niet verbieden om het werk te hervatten, aangezien een quarantaineperiode van 7 dagen niet langer verplicht is.

 

Meer informatie :

Home | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be)