Werkbaar en wendbaar werk: uitbreiding van de interne grens

Van 
83090

De wet betreffende werkbaar en wendbaar werk is op 15 maart 2017 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Een van de nieuwe maatregelen die op 1 februari 2017 in werking treedt, heeft betrekking op de uitbreiding van de interne grens voor overuren.

De wet betreffende werkbaar en wendbaar werk breidt de interne grens voor overuren uit.

Wat is de interne grens?

Als u uw werknemer overuren laat presteren, mag u hem de interne grens niet laten overschrijden.

De interne grens is het maximumaantal overuren dat uw werknemer mag presteren in de referteperiode (3 tot 12 maanden, bepaald bij cao of in het arbeidsreglement).

Zodra uw werknemer tijdens de referteperiode de interne grens bereikt doordat hij het maximumaantal toegestane overuren heeft gepresteerd, moet u hem eerst inhaalrust toekennen alvorens hem opnieuw overuren te laten presteren in deze referteperiode.

Uw werknemer kan deze interne grens verschillende keren bereiken tijdens de referteperiode.

Uitbreiding van de interne grens tot 143 uren

Tevoren bedroeg deze interne grens 78 overuren voor een referteperiode van minder dan een jaar en 91 overuren voor een referteperiode van een jaar. Deze interne grens kan bij sector- of ondernemings-cao worden uitgebreid tot 130 overuren, en zelfs tot 143 overuren bij sector-cao.

De wet betreffende werkbaar en wendbaar werk stelt de interne grens voortaan vast op 143 overuren.  Deze interne grens van 143 uren is van toepassing ongeacht de duur van de referteperiode.

De wet laat toe dat een hogere interne grens bij sectorale collectieve arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd.

U kunt uw werknemers voortaan dus maximum 143 overuren laten presteren alvorens hen inhaalrust te moeten toekennen met het oog op nieuwe overuren in de referteperiode.

Voorbeeld : De referteperiode die in uw arbeidsreglement is vastgesteld bedraagt 12 maanden

 

Gepresteerde uren van de werknemer

 

Niet te overschrijden grens

Onmiddellijke inhaalrust *

Na een week

45 u

 

1 x 38 u + 143 u

neen

Na 2 weken

90 u

 

2 x 38 u + 143 u

neen

Na 10 weken

523 u

 

10 x 38 u + 143u

ja

Na 52 weken

1976 u

 

52 x 38 u

/ **

* U moet uw werknemer inhaalrust voor de gepresteerde overuren toekennen zodat hij terug onder de interne grens zakt en u  hem nieuwe overuren kunt laten presteren tijdens de referteperiode.

** Op het einde van de referteperiode moeten alle overuren van uw werknemer ingehaald zijn via de toekenning van inhaalrust zodat de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uren wordt nageleefd over de referteperiode. 

Bron: wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk (BS van 15 maart 2017)