2402 Individuele vergoeding voor syndicale vorming

Paritair (sub-)Comité nr.:
116.00.00-00.00

Bijwerking: 27/04/1990
Geldig vanaf: 01/01/1989

In het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid werd op 5 april 1989 een collectieve arbeids-overeenkomst gesloten tot toekenning van een individuele vergoeding voor syndicale vorming. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 23 januari 1990 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 februari 1990. Wij geven U hierna de integrale tekst van deze CAO.

 

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters van de ondernemingen welke ressorteren onder het Pari­tair Comité voor de scheikundige nijverheid.

 

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 april 1989 en is gesloten voor een onbepaalde tijd. Zij kan worden opgezegd door een der partijen, mits een opzegging van zes maanden wordt betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

 

Artikel 3

Vanaf 1989 wordt een individuele jaarlijkse vergoeding voor syndicale vorming per, bij een erkende vak-organisatie aangesloten, arbeider(ster) ingesteld, be­taalbaar in de maand oktober van ieder jaar.

De vergoeding zal 1.000 fr. bedragen en is betaalbaar door het Sociaal Fonds van de scheikundige nijverheid.

De voorwaarden van toekenning, opschorting, afschaffing en financiering zijn dezelfde als deze van het sociaal voordeel, voorzien door collectieve arbeids­overeenkomsten, eerder gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, betreffende het sociaal fonds, het sociaal voordeel, de syndicale vorming en de waarborg van sociale vrede voor zover ze niet gewijzigd zijn door deze collectieve arbeidsovereenkomst.

 

Commentaar :      voor de reglementering inzake het sociaal voordeel, zie onze omzendbrief Hfdst.25

 

Artikel 4

De partijen welke deze collectieve arbeidsovereenkomst ondertekenen verbinden zich uitdrukkelijk, mede namens hun mandaatgevers, tot de afschaffing van eender welke bepaling ten vroegste op 1 oktober 1988, met betrekking tot een analoog voordeel, welke ook het bedrag hiervan is, alsmede met betrekking tot elk ge­lijk­aardig voordeel exclusief bestemd voor de gesyndiceerde arbeid(st)ers, welke ook de benaming ervan is. Zo een bedrijfscollectieve arbeidsovereenkomst, die ten vroegste op 1 oktober 1988 in werking treedt, een bedrag voorziet dat 1.000 fr. overtreft, blijft het verschil verschuldigd en wordt het geregeld in het vlak van de onderneming volgens de modaliteiten van de bedrijfscollectieve arbeids­overeenkomst.

De partijen welke deze collectieve arbeidsovereenkomst ondertekenen komen over­een dat deze materie in de toekomst exclusief tot de bevoegdheid van het Pari­tair Comité voor de scheikundige nijverheid zal blijven behoren en dat nieuwe aanvragen dienaangaande niet in het vlak van de bedrijven zullen gesteld worden.

 


Historiek
01/01/1989 31/12/2999 2402 Individuele vergoeding voor syndicale vorming