430202 Procedure van toetreding tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995

Paritair (sub-)Comité nr.:
116.00.00-00.00

Bijwerking: 16/02/1996
Geldig vanaf: 01/01/1995

In het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid werd op 15 mei 1995 een collectieve arbeids-overeenkomst gesloten betreffende de vaststelling van de procedure van toetreding tot de collectieve arbeids-overeenkomst van 25 januari 1995 betreffende het sectoraal akkoord 1995-1996. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 8 december 1995 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 februari 1996.

Wij geven U hierna de integrale tekst van de CAO van 15 mei 1995.

 

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst bepaalt, met ingang van 1 januari 1995 tot en met 31 december 1996, de uitvoering van artikel 3 §1, laatste lid van de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid op 25 januari 1995 betreffende het sectoraal akkoord 1995-1996.

 

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers, die ressorteren onder het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid en die hun wil te kennen geven om toe te treden tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995, vermeld in hogervermeld artikel 1 en op de arbeiders en arbeidsters die zij tewerkstellen.

Deze wil kan worden uitgedrukt door :

a)  het sluiten, overeenkomstig artikel 8 van hogervermelde sectorale collectieve arbeidsovereenkomst, van een collectieve arbeidsovereenkomst, die bij een ter post aangetekende brief voor neerlegging verzonden wordt naar de griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid.

      Deze collectieve arbeidsovereenkomst moet vermelden dat zij gesloten is in uitvoering van de hogervermelde sectorale collectieve arbeidsovereenkomst; een kopij van de collectieve arbeids-overeenkomst dient eveneens bij een ter post aangetekende brief te worden verzonden naar de voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

      Mits deze voorwaarden zal zij worden beschouwd als zijnde goedgekeurd door het Paritair Comité, overeenkomstig artikel 3, §1, laatste lid van hogervermelde sectorale collectieve arbeidsovereenkomst; de bevestiging hiervan zal worden gegeven door een in de schoot van voornoemd paritair comité samengesteld beperkt comité; de beslissing van dat comité wordt door de voorzitter van het paritair comité aan de werkgever betekend binnen de 30 dagen na ontvangst van de collectieve ondernemingsarbeids-overeenkomst. Bij ontstentenis van deze betekening binnen de voornoemde termijn wordt de collectieve ondernemingsarbeidsovereenkomst geacht te zijn goedgekeurd;

 

b)  de betekening, overeenkomstig artikel 3, §1 van de hoger vermelde sectorale collectieve arbeids-overeenkomst, van een toetredingsakte die één of meer van de maatregelen voorzien in artikel 7 van hogervermelde sectorale collectieve arbeidsovereenkomst inlast en waarvan het model aan deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt bijgevoegd. De toetredingsakte moet uitdrukkelijk vermelden dat zij onderschreven is in uitvoering van de in artikel 1 hierboven vermelde sectorale collectieve arbeids-overeenkomst. De toetredingsakte moet bij een ter post aangetekende brief voor neerlegging verzonden worden aan de griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid; bovendien verzendt de werkgever een exemplaar van de toetredingsakte bij een ter post aangetekende brief naar de voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid; deze laatste bericht hem van de ontvangst. De toetredingsakte dient de goedkeuring te bekomen van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

      Deze goedkeuring wordt gegeven door een in de schoot van het paritair comité samengesteld beperkt comité. De beslissing van dit comité wordt door de voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid aan de werkgever betekend binnen de 30 dagen vanaf ontvangst van de toetredingsakte. Bij ontstentenis van deze betekening binnen de voornoemde termijn wordt de toetredingsakte geacht te zijn goedgekeurd.

 

Artikel 3

Onverminderd de bepalingen van artikel 2, a) van deze collectieve arbeidsovereenkomst kunnen aanwervingen verricht tussen 1 januari 1995 en 31 december 1996 in het raam van collectieve ondernemingsarbeids-overeenkomsten die in voege treden nà 1 januari 1995 en gelden tot ten minste 31 december 1996, eveneens aanleiding geven tot de voordelen voorzien door de artikelen 3 en 4 van het sectoraal akkoord.

 

Artikel 4

Onverminderd de bepalingen van artikel 2, a) van deze collectieve arbeidsovereenkomst kunnen aanwervingen verricht tussen 1 januari 1995 en 31 december 1996 in het raam van ondernemingscollectieve arbeids-overeenkomsten :

a)    gesloten vóór 1 januari 1995 en die minstens gelden tot 31 december 1996 eveneens aanleiding geven tot de voordelen voorzien door de artikelen 3 en 4 van het sectoraal akkoord ;

b)    gesloten vóór 1 januari 1995 en die vóór 31 december 1996 ten einde lopen, eveneens aanleiding geven tot de hoger vermelde voordelen van het sectoraal akkoord, op voorwaarde dat deze ondernemingen zich bij de hernieuwing of verlenging van hun collectieve arbeidsovereenkomst inschrijven in het sectoraal akkoord.

 

Artikel 5

De toetredingsakte waarvan sprake in artikel 2, b) wordt opgemaakt overeenkomstig de procedure voorzien in artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 60 gesloten op 20 december 1994 in de Nationale Arbeidsraad.

 

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor dezelfde bepaalde duur als deze van de hogervermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995 ; bijgevolg wordt ze van kracht op 1 januari 1995 en eindigt ze op 31 december 1996.

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 15 mei 1995 betreffende de vaststelling van de procedure van toetreding tot de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 25 januari 1995 betreffende het sectorieel akkoord 1995-1996

 

1.1.

Naam en voornaam of firmanaam :...........................................................................................................................

1.2.

Woonplaats of sociale zetel :...................................................................................................................................

 

Straat/laan ....................................................................................................

nr. ..................................................

 

Postcode .......................................................................................................

Gemeente ......................................

1.3.

Telefoon .....................................................................................................................................................................

1.4.

Identiteit van de werkgever .....................................................................................................................................

 

Functie ........................................................................................................................................................................

1.5.

Nr. Paritair Comité .....................................................................................................................................................

1.6.

Inschrijvingsnummer bij de RSZ : ...........................................................................................................................

1.7.

Aantal aan de RSZ aangegeven werklieden op 31 december 1994 ....................................................................

 

Deze toetredingsakte wordt onderschreven in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 25 januari 1995 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

De werkgever verklaart toe te treden bij de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 25 januari 1995 in de schoot van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid en die de periode van 1 januari 1995 tot en met 31 december 1996 dekt ; hij treedt bijgevolg toe, voor voornoemde periode, tot een of meerdere van de arbeidsherverdelende maatregelen voorzien in artikel 7 van voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995 die hierna opgesomd zijn : (1)

 

      het op brugpensioen stellen vanaf 55 jaar arbeiders en arbeidsters met 33 jaar loopbaan. (2)

 

 

 

      het op halftijds brugpensioen stellen vanaf 56 jaar om medische redenen. (2)

 

 

 

      het recht om deeltijds te werken met verhoudingsgewijs behoud van inkomen.

Dit recht is beperkt tot 2 % van het arbeidsbestand en kan niet door meer dan 10 pct. van het arbeidersbestand van een divisie, een afdeling, dienst of werkplaats uitgeoefend worden. (2)

 

 

 

      het recht op loopbaanonderbreking vanaf 55 jaar. (2)

 

De invoering van één of meer van deze maatregelen zal rekening houden met de goede werkorganisatie.

 

A.  De ondergetekende werkgever bevestigt dat deze toetredingsakte ter raadpleging aan de werklieden werd voorgelegd overeenkomstig de in artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 60 gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 20 december 1994 voorziene procedure ; kopij van dit artikel is bijgevoegd bij deze toetredingsakte. Het door alinea 2 van voornoemd artikel 6 voorzien register wordt bijgevoegd bij deze toetredingsakte.

B.  De werkgever engageert zich tot de naleving van deze toetredingsakte en tot de toepassing, overeenkomstig en voor de duur van voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995, dit is van 1 januari 1995 tot en met 31 december 1996, van een of meerdere van de arbeidsherverdelende maatregelen bij dewelke hij op punt 2 hierboven toegetreden is.

"Ik bevestig op mijn eer dat deze verklaring getrouw en volledig is" (3)

Gedaan te............................................................................................... op...........................................................................

(ondertekening van de werkgever)

 

 

 

 

n.b. :    1.   De toetredingsakte dient in twee originele exemplaren per een ter post aangetekende brief te worden verzonden aan de Griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid, Belliardstraat, 51 te 1040 Brussel.

             2.   Een origineel exemplaar van deze toetredingsakte is te verzenden bij een ter post aan-getekende brief op het volgend adres : Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid, de Heer R. SERBRUYNS, Voorzitter van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid (nr. 116), Belliardstraat 53 te 1040 Brussel.

 

Artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 60 gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 20 december 1994, tot bepaling van de doelstellingen en de procedure voor het sluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de bevordering van de werkgelegenheid, in uitvoering van het centraal akkoord van 7 december 1994 :

"Artikel 6

De in artikel 5 genoemde toetredingsakte wordt opgemaakt overeenkomstig de volgende procedure.

Het ontwerp van toetredingsakte wordt door de werkgever aan elke werknemer schriftelijk meegedeeld.

Gedurende acht dagen vanaf die schriftelijke mededeling stelt de werkgever een register ter beschikking van de werknemers waarin zij hun opmerkingen mogen schrijven. Gedurende dezelfde termijn van acht dagen kan de werknemer of zijn vertegenwoordiger eveneens zijn opmerkingen meedelen aan het districtshoofd van de Inspectie van de sociale wetten waar de onderneming gevestigd is. De naam van de werknemer mag niet meegedeeld of ruchtbaar gemaakt worden.

Na deze termijn van acht dagen wordt de toetredingsakte, samen met het register, door de werkgever neergelegd op de griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid".

(1)         aankruisen naast elke maatregel tot dewelke de werkgever toetreedt.

(2)         indien de werkgever wenst een of meerdere van de arbeidsherverdelende maatregelen bij dewelke hij toetreedt aan supplementaire voorwaarden (bv anciënniteit in de onderneming) te onderwerpen, is hij ertoe gehouden ze te melden naast elke maatregel bij dewelke hij toetreedt.

 

(3)         Eigenhandig te schrijven


Historiek
01/01/1995 31/12/2999 430202 Procedure van toetreding tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 1995