0301 Beroepenclassificatie - Ondernemingen waar dieetvoedingsmiddelen, producten voor tussen- en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten en oplosbare koffies worden vervaardigd

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.19.00-00.00

Bijwerking: 12/12/2000
Geldig vanaf: 01/02/1968

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 12 categorieën.

In het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 21 mai 1968 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de beroepsindeling van de werklieden en werksters tewerkgesteld in de ondernemingen waar dieetvoedingsmiddelen, produkten voor tussen- en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten en oplosbare koffies worden vervaardigd.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 oktober 1968 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 november 1968.

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen.  Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat Groep S – Sociale Samenwerking vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers in vetjes.

1. Functieclassificatie

 

Punten

Categorie I (75 – 99 punten) - CODE 1

 

1. Aangestelde voor verscheidene taken in de fabricatiezaal

87

2. Aangestelde aan de half-automatische vul- en sluitmachine

92

3. Helper aan de automatische inpakmachine

94

Categorie II (100 – 124 punten) - CODE 2

 

1. Aangestelde aan een automatische zakjesplakmachine

2. Aangestelde aan een automatische vulmachine

105

3. Aangestelde aan een cellofaanmachine

4. Aangestelde aan een automatische inpakgroep (met verantwoordelijkheid voor de bevoorrading en de controle van een deel van de groep)

108

5. Geleider van half-automatische inpakmachine in zakjes (speciale verpakkingen)

119

6. Aangestelde aan het reinigen der burelen en andere lokalen, gelegen in de fabriek

120

Categorie III (125 – 149 punten) - CODE 3

 

1. Geleider van een automatische inpakmachine

127

2. Verantwoordelijke voor een mechanische inpakgroep

141

Categorie IV (150 – 174 punten) - CODE 4

 

1. Aangestelde aan het verhandelen van verpakkingsmateriaal en afgewerkte produkten

159

Categorie V (175 – 199 punten) - CODE 5

 

1. Arbeider in de verzending

178

2. Vrachtwagen-begeleider

183

3. Arbeider in de inpakzaal (transpalette)

186

4. Groepoverste van een afdeling

189

Categorie VI (200 – 224 punten) - CODE 6

 

1. Hulpmagazijnier in het magazijn voor verpakkings- en publiciteitsmateriaal

206

2. Schouwer van grondstoffen

216

3. Liftman

219

Categorie VII (225 – 249 punten) - CODE 7

 

1. Hulpmetser

241

Categorie VIII (250 – 299 punten) - CODE 8

 

1. Verantwoordelijke voor een inpakzaal

265

Categorie IX (300 – 349 punten) - CODE 9  
1. Aangestelde aan het voorbereiden der mengelingen (met de hand) 307
2. Vrachtwagenschauffeur 311
3. Aangestelde aan het algemeen onderhoud 335
Categorie X (350 – 399 punten) - CODE 10  
1. Aangestelde aan het voorbereiden der mengelingen (met luchtdrukinstallatie) 354
2. Mecanicien voor algemeen onderhoud (in atelier) 355

3. Elektricien

4. Magazijnier

361
5. Mecanicien in garage 365
6. Schrijnwerker 373
Categorie XI (400 – 449 punten) - CODE 11  
Categorie XII (450 en + punten) - CODE 12  
1. Mecanicien voor algemeen onderhoud der machines (fabricatiezalen) 454

2. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

3. Tekst van de CAO

I. Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters van de ondernemingen waar dieetvoedingsmiddelen, produkten voor tussen- en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten en oplosbare koffies worden vervaardigd, met uitzondering van de ondernemingen die tot de groep “Unilever” behoren.

II. Indeling van de functies

Artikel 2

De werklieden en werksters zijn in categorieën gerangschikt volgens de hierna overgenomen indeling van de functies die een minimumindeling is.

In de ondernemingen waar sommige van deze functies een hogere kwalificatie zouden inhouden dan deze voorzien in de hierna overgenomen indeling moet de aanpassing van de indeling dezer functies op ondernemingsvlak worden onderzocht.

 

 

Punten

Categorie I (75 – 99 punten):

 

1. Aangestelde voor verscheidene taken in de fabricatiezaal

87

2. Aangestelde aan de half-automatische vul- en sluitmachine

92

3. Helper aan de automatische inpakmachine

94

Code: 01

Categorie II (100 – 124 punten):

 

1. Aangestelde aan een automatische zakjesplakmachine

105

2. Aangestelde aan een automatische vulmachine

105

3. Aangestelde aan een cellofaanmachine

108

4. Aangestelde aan een automatische inpakgroep (met verantwoordelijkheid voor de bevoorrading en de controle van een deel van de groep)

108

5. Geleider van half-automatische inpakmachine in zakjes (speciale verpakkingen)

119

6. Aangestelde aan het reinigen der burelen en andere lokalen, gelegen in de fabriek

120

Code: 02

Categorie III (125 – 149 punten):

 

1. Geleider van een automatische inpakmachine

127

2. Verantwoordelijke voor een mechanische inpakgroep

141

Code: 03

Categorie IV (150 – 174 punten):

 

1. Aangestelde aan het verhandelen van verpakkingsmateriaal en afgewerkte produkten

159

Code: 04

Categorie V (175 – 199 punten)

 

1. Arbeider in de verzending

178

2. Vrachtwagen-begeleider

183

3. Arbeider in de inpakzaal (transpalette)

186

4. Groepoverste van een afdeling

189

Code: 05

Categorie VI (200 – 224 punten)

 

1. Hulpmagazijnier in het magazijn voor verpakkings- en publiciteitsmateriaal

206

2. Schouwer van grondstoffen

216

3. Liftman

219

Code: 06

Categorie VII (225 – 249 punten):

 

1. Hulpmetser

241

Code: 07

Categorie VIII (250 – 299 punten):

 

1. Verantwoordelijke voor een inpakzaal

265

Code: 08

 

 

Categorie IX (300 – 349 punten):

 

1. Aangestelde aan het voorbereiden der mengelingen (met de hand)

307

2. Vrachtwagenschauffeur

311

3. Aangestelde aan het algemeen onderhoud

335

Code: 09

Categorie X (350 – 399 punten)

 

1. Aangestelde aan het voorbereiden der mengelingen (met luchtdrukinstallatie)

354

2. Mecanicien voor algemeen onderhoud (in atelier)

355

3. Elektricien

361

4. Magazijnier

361

5. Mecanicien in garage

365

6. Schrijnwerker

373

Code: 10

Categorie XI (400 – 449 punten):

 

Code: 11

Categorie XII (450 en + punten):

 

1. Mecanicien voor algemeen onderhoud der machines (fabricatiezalen)

454

Code: 12

 

(...)

III. Inwerkingtreding

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 februari 1968 en houdt op van kracht te zijn op 1 februari 1969.

Op 1 februari van elk jaar wordt zij stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door een der partijen uiterlijk drie maanden vóór het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst per ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de organisaties vertegenwoordigd in het paritair subcomité van de voedingsspecialiteiten.


Historiek
01/02/1968 31/12/2050 0301 Beroepenclassificatie - Ondernemingen waar dieetvoedingsmiddelen, producten voor tussen- en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten en oplosbare koffies worden vervaardigd