0302 Beroepenclassificatie - Ondernemingen waar bouillonblokjes, soepen en allerhande bereidingen worden vervaardigd

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.19.00-00.00

Bijwerking: 14/02/2001
Geldig vanaf: 01/02/1968

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 11 categorieën.

In het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 21 mei 1968 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de beroepsindeling van de werklieden en werksters tewerkgesteld in de ondernemingen waar bouillonblokjes, soepen en allerhande bereidingen worden vervaardigd.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 oktober 1968 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 november 1968.

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen.  Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat Groep S – Sociale Samenwerking vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers in vetjes.

1. Functieclassificatie

 

Punten

Categorie I (75 – 99 punten) - CODE 13

 

1. Aangestelde aan het sluiten van de doosjes oxo-blokjes

77

2. Aangestelde aan het tellen van oxo-blokjes

78

3. Aangestelde aan de bevoorrading van de inpakmachine van tabletten

85

4. Aangestelde aan een inpakmachine voor speciale  verpakkingen van droge soepen

90

5. Aangestelde aan het vullen van toonbankdozen met tabletten

6. Aangestelde aan een automatische cellofaanmachine

7. Aangestelde aan het etiketteren en inpakken van blikken dozen

96

9. Aangestelde aan het bevoorraden van de aroma-vulmachine in leeggoed

10. Helper in het magazijn voor verkoop aan het personeel

97

11. Aangestelde aan het vullen en opstapelen van de cartons bouillonflesjes

12. Aangestelde aan de krinpfilmachine

13. Aangestelde aan het voorbereiden van ingrediënten voor soepen

98
Categorie II (100 – 124 punten) - CODE 14  
0. Aangestelde aan de halfautomatische nietmachine 102
1. Geleider van een inpakmachine van Liebigblokjes 111

2. Geleider van de pers- en omwikkelinksmachines van Liebigblokjes

3. Geleider van de vul-, capsuleer-, etiketteer- en inpakmachines van bouillonflesjes

113
4. Aangestelde aan het vullen, etiketteren en inpakken van flesjes selderzout 114
6. Aangestelde voor het herstellen der werkkledij 119
7. Aangestelde voor verscheidene taken in de drukkerij 120
9. Geleider van een inpakmachine (Oxo of Liebig) 121

11. Geleider van de aroma-vulmachine

12. Aangestelde in de keuken

122
13. Aangestelde in de wasserij 123
Categorie III (125 – 149 punten) - CODE 15  
1. Geleider van een inpakmachine van tabletten 129
2. Geleider van de automatische vul- en sluitmachine van blikken dozen 130
3. Geleider van een inpakmachine van droge soepen 132
4. Voorwerker aan het voorbereiden van de ingrediënten voor soepen 138
Categorie IV (150 – 174 punten) - CODE 16  
1. Aangestelde voor los werk in het magazijn der grondstoffen 152
2. Aangestelde aan de filterpersen voor gist 154
2bis. Portier 156
3. Helper in de hydrolyse-afdeling 158
4. Verantwoordelijke van het magazijn voor verkoop aan het personeel 165
5. Aangestelde voor het afwegen der grondstoffen 166

6. Aangestelde aan de bevoorrading der inpakmachines van droge produkten

7. Helper in de verzendingsdienst

169

8. Aangestede aan de mengelaars en de droogovens

9. Ploegoverste aan het etiketteren en inpakken van blikken dozen

170
Categorie V (175 – 199 punten) - CODE 17  
1. Geleider van de etiketeermachine van blikken dozen 177
3. Aangestelde aan de wasmachine van filterdoeken 178
4. Helper in de verzendingsbrief (met verantwoordelijkheid voor de documenten) 180
6. Geleider van een elektrische lift-truck 190
7. Smeerder (helper in de onderhoudsdienst) 191
8. Aangestelde voor verscheidene aanvullende taken in de afdeling hydrolyse-autolyse 196
Categorie VI (200 – 249 punten) - CODE 18  
0. Aangestelde aan het klaarmaken van de soep 206
1. Begeleider-inner (stadsritten) 209
2. Aangestelde aan de zwartfilterpersen 211
2bis. Hulpmagazijnier in het magazijn van verpakkingsmaterieel 212
3. Verantwoordelijke voor de publiciteitsartikelen 217
3bis. Hulpmagazijnier in het magazijn der afgewerkte producten 219
4. Hydrolyseur 222
5. Autolyseur 233
6. Aangestelde aan de steriliseerketels 235

7. Brigadier van de weegzaal der grondstoffen

8. Aangestelde aan de indampinstallatie

243
Categorie VII (250 – 299 punten) - CODE 19  
1. Bestelwagenchauffeur 287
2. Boodschapper 292
3. Vrachtwagenchauffeur 293
Categorie VIII (300 – 349 punten) - CODE 20  
1. Schilder 308
2. Opzichter van de stokerij 322
3. Schrijnwerker 327
4. Metser 332
5. Geleider van verschillende drukmachines 340
Categorie IX (350 – 399 punten) - CODE 21  
1. Draaier 351
2. Paswerker 353

3. Elektricien

4. Zaalmecanicien

361
5. Buizenfitter-loodgieter 371
6. Automecanicien 382
7. Elektrische lasser 384
Categorie X (400 – 499 punten) - CODE 22  
Electromecanicien 405
Categorie XI (506-521 punten) - CODE 23  
1. Brigadier van het onderhoudsatelier 506
2. Brigadier van de montageploeg en de buizenfitters 514

3. Brigadier van de zaalmecanicien

4. Brigadier van de elektriciens

521
   

 

2. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

3. Tekst van de cao

I. Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters van de ondernemingen waar bouillonblokjes, soepen en allerhande bereidingen worden vervaardigd, met uitzondering van de ondernemingen die tot de groep “Unilever” behoren.

II. Indeling van de functies

Artikel 2

De werklieden en werksters zijn in categorieën gerangschikt volgens de hierna overgenomen indeling van de functies die een minimum indeling is.

In de ondernemingen waar sommige van deze functies een hogere kwalificatie zouden inhouden dan deze voorzien in de hierna overgenomen indeling moet de aanpassing van de indeling dezer functies op ondernemingsvlak worden onderzocht.

 

 

Punten

Categorie I (75 – 99 punten)

 

1. Aangestelde aan het sluiten van de doosjes oxo-blokjes

77

2. Aangestelde aan het tellen van oxo-blokjes

78

3. Aangestelde aan de bevoorrading van de inpakmachine van tabletten

85

4. Aangestelde aan een inpakmachine voor speciale  verpakkingen van droge soepen

90

5. Aangestelde aan het vullen van toonbankdozen met tabletten

96

6. Aangestelde aan een automatische cellofaanmachine

96

7. Aangestelde aan het etiketteren en inpakken van blikken dozen

96

8.  ...

 

9. Aangestelde aan het bevoorraden van de aroma-vulmachine in leeggoed

97

10. Helper in het magazijn voor verkoop aan het personeel

97

11. Aangestelde aan het vullen en opstapelen van de cartons bouillonflesjes

98

12. Aangestelde aan de krinpfilmachine

98

13. Aangestelde aan het voorbereiden van ingrediënten voor soepen

98

Code: 13

Categorie II (100 – 124 punten)

 

0. Aangestelde aan de halfautomatische nietmachine

102

1. Geleider van een inpakmachine van Liebigblokjes

111

2. Geleider van de pers- en omwikkelinksmachines van Liebigblokjes

113

3. Geleider van de vul-, capsuleer-, etiketteer- en inpakmachines van bouillonflesjes

113

4. Aangestelde aan het vullen, etiketteren en inpakken van flesjes selderzout

114

5.  ...

 

6. Aangestelde voor het herstellen der werkkledij

119

7. Aangestelde voor verscheidene taken in de drukkerij

120

8.  ...

 

9. Geleider van een inpakmachine (Oxo of Liebig)

121

10.  ...

 

11. Geleider van de aroma-vulmachine

122

12. Aangestelde in de keuken

122

13. Aangestelde in de wasserij

123

Code: 14

Categorie III (125 – 149 punten)

 

1. Geleider van een inpakmachine van tabletten

129

2. Geleider van de automatische vul- en sluitmachine van blikken dozen

130

3. Geleider van een inpakmachine van droge soepen

132

4. Voorwerker aan het voorbereiden van de ingrediënten voor soepen

138

Code: 15

Categorie IV (150 – 174 punten)

 

1. Aangestelde voor los werk in het magazijn der grondstoffen

152

2. Aangestelde aan de filterpersen voor gist

154

2bis. Portier

156

3. Helper in de hydrolyse-afdeling

158

4. Verantwoordelijke van het magazijn voor verkoop aan het personeel

165

5. Aangestelde voor het afwegen der grondstoffen

166

6. Aangestelde aan de bevoorrading der inpakmachines van droge produkten

169

7. Helper in de verzendingsdienst

169

8. Aangestede aan de mengelaars en de droogovens

170

9. Ploegoverste aan het etiketteren en inpakken van blikken dozen

170

Code: 16

Categorie V (175 – 199 punten)

 

1. Geleider van de etiketeermachine van blikken dozen

177

2.  ...

 

3. Aangestelde aan de wasmachine van filterdoeken

178

4. Helper in de verzendingsbrief (met verantwoordelijkheid voor de documenten)

180

5.  ...

 

6. Geleider van een elektrische lift-truck

190

7. Smeerder (helper in de onderhoudsdienst)

191

8. Aangestelde voor verscheidene aanvullende taken in de afdeling hydrolyse-autolyse

196

Code: 17

Categorie VI (200 – 249 punten)

 

0. Aangestelde aan het klaarmaken van de soep

206

1. Begeleider-inner (stadsritten)

209

2. Aangestelde aan de zwartfilterpersen

211

2bis. Hulpmagazijnier in het magazijn van verpakkingsmaterieel

212

3. Verantwoordelijke voor de publiciteitsartikelen

217

3bis. Hulpmagazijnier in het magazijn der afgewerkte producten

219

4. Hydrolyseur

222

5. Autolyseur

233

6. Aangestelde aan de steriliseerketels

235

7. Brigadier van de weegzaal der grondstoffen

243

8. Aangestelde aan de indampinstallatie

243

Code: 18

Categorie VII (250 – 299 punten)

 

1. Bestelwagenchauffeur

287

2. Boodschapper

292

3. Vrachtwagenchauffeur

293

Code: 19

Categorie VIII (300 – 349 punten)

 

1. Schilder

308

2. Opzichter van de stokerij

322

3. Schrijnwerker

327

4. Metser

332

5. Geleider van verschillende drukmachines

340

Code: 20

Categorie IX (350 – 399 punten)

 

1. Draaier

351

2. Paswerker

353

3. Elektricien

361

4. Zaalmecanicien

361

5. Buizenfitter-loodgieter

371

6. Automecanicien

382

7. Elektrische lasser

384

Code: 21

Categorie X (400 – 499 punten

Electromecanicien

405

Code: 22

Categorie XI (506-521 punten)

 

1. Brigadier van het onderhoudsatelier

506

2. Brigadier van de montageploeg en de buizenfitters

514

3. Brigadier van de zaalmecanicien

521

4. Brigadier van de elektriciens

521

Code: 23

Artikel 3

De werklieden en werksters die bij de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst een loon ontvangen dat hoger is dan het loon dat hun zou moeten betaald worden bij toepassing van de classificatie, behouden het voordeel van het verworven loon.

De latere aanpassing van lek geval zal op ondernemingsvlak onderzocht worden.

III. Inwerkingtreding

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 februari 1968 en houdt op van kracht te zijn op 1 februari 1969.

Op 1 februari van elk jaar wordt zij stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen uiterlijk drie maanden vóór het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst per ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de organisaties vertegenwoordigd in het paritair subcomité van de voedingsspecialiteiten.


Historiek
01/02/1968 31/12/2050 0302 Beroepenclassificatie - Ondernemingen waar bouillonblokjes, soepen en allerhande bereidingen worden vervaardigd