0301 03 Functieclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.21.00-00.00, 118.22.00-00.00

Bijwerking: 05/02/2007
Geldig vanaf: 01/07/2006
Geldig tot: 30/06/2006

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 21 september 2006 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de invoering van een functieclassificatie in de aardappelverwerkende nijverheid en de aardappelschilbedrijven.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO en vervolgens enkele praktische schikkingen.

A. Tekst van de CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de ondernemingen met als hoofdactiviteit:

  • het schillen en/of versnijden van aardappelen;
  • en/of het verwerken van aardappelen tot een halffabrikaat door koken, bakken, pureren of drogen;
  • en/of het produceren van een afgewerkt product in de vorm van frieten, kroketten, chips, puree, vlokken, granulaten of aanverwanten, op basis van aardappelen of van halffabrikaat op basis van aardappelen. 

§ 2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§ 3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is niet van toepassing op de ondernemingen waar op ondernemingsniveau een collectieve arbeidsovereenkomst geldt die een analytische functieclassificatie inhoudt.  Indien er twee of meer vakbonden vertegenwoordigd zijn in de onderneming, dient deze collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend te worden door minstens twee van deze vakbonden.

Paritair commentaar:

Per 1 juli 2006 is dit het geval voor Veurne Snack Foods, Mc Cain site Grobbendonk  en Farm Frites/Farmo.

HOOFDSTUK II - Begrippenkader

Artikel 2

Voor de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:

  1. taak: een reeks van verrichtingen en/of handelingen die nodig is voor en gericht is op het met resultaat uitoefenen van een gedeelte van de functie.
  2. functie: het geheel van bijeenhorende taken en verantwoordelijkheden dat aan een arbeider binnen een bedrijf is opgedragen.
  3. referentiefunctie: een functie die afgeleid is uit een sectorale analyse en die als vergelijkingspunt fungeert bij de indeling van een functie in een functieklasse. De exhaustieve lijst van de referentiefuncties zoals opgenomen in de sectorale functieclassificatie (bijlage 1) en hun beschrijving (bijlage 2) maken integraal deel uit van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
  4. functieweging: de weging van elke referentiefunctie op basis van de ORBA-methode.
  5. functieklasse: alle referentiefuncties die op basis van hun weging vallen binnen eenzelfde van de 8 wegingsintervallen.

HOOFDSTUK III - Sectorale functieclassificatie

Artikel 3

§ 1. De referentiefuncties werden beschreven en gewogen volgens de ORBA-methode.

§ 2. De referentiefuncties werden na weging op basis van de toegekende ORBA-punten in 8 functieklassen ingedeeld, met als resultaat de sectorale functieclassificatie opgenomen in bijlage 1.

HOOFDSTUK IV - Toepassing van de functieclassificatie op ondernemingsvlak

Artikel 4

Voor elke arbeider zal de inhoud van de reële functie vergeleken worden met de inhoud van de referentiefuncties. De titel van de functie is slechts een indicatie.

De reële functies worden naar analogie met de aangehaalde referentiefuncties ingedeeld in één van de acht functieklassen zoals vermeld in de sectorale functieclassificatie (bijlage 1).

Artikel 5

§ 1. De arbeider die meerdere functies uitoefent die onder dezelfde functieklasse vallen, wordt ingedeeld in dezelfde functieklasse.

§ 2. De arbeider die regelmatig meerdere functies uitoefent die onder verschillende functieklassen vallen, wordt in de functieklasse ingedeeld die overeenstemt met de hoogste functie, op voorwaarde dat de hogere functie, gemiddeld genomen, gedurende minstens 33% van de tijd uitgeoefend wordt.

§ 3. De arbeider die occasioneel meerdere functies uitoefent die tot verschillende functieklassen behoren, blijft in de functieklasse ingedeeld die overeenstemt met zijn gebruikelijke functie.

HOOFDSTUK V - Communicatie

Artikel 6

De werkgever deelt aan elke arbeider de referentiefunctie(s) mee uit de lijst van de referentiefuncties (bijlage 1) op basis waarvan hij in zijn functieklasse werd ingedeeld alsook diens functieklasse. De functie en de functieklasse van de arbeider worden vermeld op diens loonfiche.

HOOFDSTUK VI - Beroepsprocedure

Artikel 7

§ 1. Iedere arbeider heeft de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen zijn functiewaardering en/of indeling.

§ 2. Het beroep dient schriftelijk te gebeuren en zal uitsluitend gebaseerd zijn op de beschrijving van de reële functie, desnoods aangevuld met een vergelijking met andere gewaardeerde en/of ingedeelde functies.

§ 3. De werkgever zal gevolg geven aan het beroep door het organiseren van een vergadering.  In de ondernemingen met vakbondsafvaardiging kan de betrokken werknemer zich laten bijstaan zoals bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 juli 2003 betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging (inzonderheid door toepassing van artikel 19, 20 en 36 tot 41).  In de ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging kan de betrokkene zich laten bijstaan door de regionale secretaris van zijn vakbond.  De werkgever kan zich laten bijstaan door zijn werkgeversorganisatie.  Beide partijen kunnen zich laten bijstaan door de classificatiedeskundigen van hun respectieve organisaties. In gemeenschappelijk overleg kunnen zij beslissen beroep te doen op een vertegenwoordiger van de systeemhouder van de ORBA-methode.

§ 4. Indien er geen vergelijk gevonden wordt, kunnen de partijen beroep doen op het verzoeningsbureau van het paritair comité overeenkomstig de bepalingen van artikel 11 tot en met 20 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 december 2002 met betrekking tot het huishoudelijk reglement van het Paritair Comité.  Het verzoeningsbureau zal zich laten bijstaan door deskundigen van de werkgeversfederaties vertegenwoordigd in het paritair comité en de deskundigen van de representatieve werknemersorganisaties.  Het verzoeningsbureau kan beslissen beroep te doen op een vertegenwoordiger van de systeemhouder van de ORBA-methode.  De Raad van Beheer van het Sociaal Fonds kan beslissen de vergoeding voor de tussenkomst van de systeemhouder van de ORBA-methode ten laste te nemen.

HOOFDSTUK VII - Sociale vrede

Artikel 8

De syndicale organisaties verbinden er zich toe om tot einde 2010 geen andere eisen te stellen met betrekking tot de functieclassificatie dan de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, noch op het niveau van de deelsector noch op het niveau van de ondernemingen.

HOOFDSTUK VIII - Inwerkingtreding

Artikel 9

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2006 en wordt aangegaan voor onbepaalde duur.

§ 2. De partijen hebben vanaf 1 januari 2011 de mogelijkheid deze collectieve arbeidsovereenkomst op te zeggen bij een ter post aangetekende brief gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de Voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties mits naleving van een opzeggingstermijn van 12 maanden die ingaat op 1 januari van het jaar dat volgt op de betekening van de opzegging.

B. Praktische schikkingen

Krachtens art. 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.


Historiek
14/05/2020 31/12/2050 0301 Beroepenclassificatie - De aardappelverwerkende nijverheid en de aardappelschilbedrijven
01/07/2006 13/05/2020 0301 Functieclassificatie in de aardappelverwerkende nijverheid en de aardappelschilbedrijven
01/07/2006 30/06/2006 0301 Functieclassificatie in de aardappelverwerkende nijverheid en de aardappelschilbedrijven
01/07/2006 30/06/2006 0301 03 Functieclassificatie