03 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
128.00.00-00.00

Bijwerking: 03/09/2020
Geldig vanaf: 01/07/2019

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in verschillende categorieën.

In het Paritair Comité voor het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten werd op 25 oktober 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden (nr. 155415/CO/128).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de letters en cijfers in vetjes.

1. Toepassingsgebied

In deze cao wordt verstaan onder:

  1. Werknemers: de arbeiders en de arbeidsters;
  2. De leerlooierijen: de volgende bedrijfssectoren:

    1. de leerlooierij, zeemtouwerij en witlooierij alsmede de vervangingsartikelen voor zover een gelijkaardige beroepskennis vereist is, met inbegrip van de voorbereiding en/of de afwerking;
    2. de ondernemingen welke zich hoofdzakelijk inlaten met de groot- of kleinhandel van de onder 1., vermelde voorwerpen, met inbegrip van de voorbereiding en/of de afwerking;
    3. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van een hierboven vermelde handelsactiviteit;
  3. De handel in ruwe huiden en vellen:

    1. de handel in ruwe huiden en vellen bestemd voor het huiden- en lederbedrijf;
    2. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van de hierboven vermelde handelsactiviteit;
  4. De schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers: de volgende bedrijfssectoren, met inbegrip van de voorbereiding en/of de  afwerking:

    1. de vervaardiging van schoenen en pantoffels en de gedeelten in leder ervan;
    2. het herstellen van schoenen;
    3. de laarzenmakers en de maatwerkmakers;
    4. de ondernemingen welke zich hoofdzakelijk inlaten met de groet- of kleinhandel van de onder 1. tot en met 3. vermelde voorwerpen.
    5. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van een hierboven vermelde handelsactiviteit;
      De vervangingsartikelen worden hierbij gelijkgesteld met lederartikelen voor zover een gelijkaardige beroepskennis vereist is.
  5. Het marokijn: de volgende bedrijfssectoren:

    1. de vervaardiging van reisartikelen en marokijnwerk, gordels, scheden en militaire uitrustingen inbegrepen; de vervangingsartikelen worden gelijkgesteld met lederartikelen voor zover een gelijkaardige beroepskennis vereist is;
    2. de ondernemingen welke zich hoofdzakelijk inlaten met de groot- of kleinhandel van de onder 1. vermelde voorwerpen;
    3. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van een hierboven vermelde handelsactiviteit;
  6. De handschoennijverheid: de volgende bedrijfssectoren:

    1. de handschoenmakerij in leder, snij- en naaiwerk inbegrepen. De vervangingsartikelen worden gelijkgesteld met lederartikelen voor zover een gelijkaardige beroepskennis vereist is;
    2. de ondernemingen welke zich hoofdzakelijk inlaten met de groot- of kleinhandel van de onder 1. vermelde voorwerpen;
    3. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van een hierboven vermelde handelsactiviteit;
  7. De zadelmakerij, de vervaardiging van riemen en industriële artikelen in leder: de volgende bedrijfssectoren, met inbegrip van de voorbereiding en/of de afwerking:

    1. de zadelmakerij en de vervaardiging van lederen riemen, van industriële artikelen in leder en van sportartikelen in leder en in vel; de vervangingsartikelen worden gelijkgesteld met lederartikelen voor zover een gelijkaardige beroepskennis vereist is;
    2. de ondernemingen welke zich hoofdzakelijk inlaten met de groot- of kleinhandel van de onder 1., vermelde voorwerpen;
    3. de logistieke activiteiten voor rekening van derden die een onlosmakelijk onderdeel vormen van een hierboven vermelde handelsactiviteit.

2. Functieclassificatie

Functieclassificatie van de leerlooierijen

§1. De werknemers worden op basis van hun activiteit ingedeeld in de volgende categorieën:

1. LOOIERIJEN VAN GROF LEDER

1. Buiten categorie:

Slichter met de hand.

2. Werknemers specialisten:

Bleker met de hand, onthaarder met de hand.

3. Geschoolde werknemers:

Klasseerder (sorteerder), crouponneerder, schaver met de hand, schaver (bleker) met de machine, slichter met de machine, gelijkmaker (herklover - zager), wringer (perser), bewerker met de hand, glanser (gladstrijker, mattrekker, droogtrekker).

4. Hulpwerknemers voor gespecialiseerd en/of zwaar werk:

Helper - slichter met de machine, helper - wringer, walser (borstelaar glanser), gelijksnijder, onthaarder (bewerker) met de machine, pompenman (autoclaaf, extracten, schorsen, enz.), loopkraanman, lagenzetter, afrander, hulpwerknemers in de leerlooierij, hulpwerknemers in rivierwerkplaats, hulpwerknemers behaard leder.

5. Gewone hulpwerknemers:

Liftman, hulpwerknemers in werkplaats voor het glanzen (drogen) afwerken, hulpwerknemers magazijn afgewerkte producten.

Algemene beginselen

  1. De gewone hulpwerknemer alsmede de hulpwerknemer voor gespecialiseerd en/of zwaar werk kan geen verantwoordelijkheid hebben.
  2. Wanneer een werknemer verscheidene taken verricht welke in verschillende categorieen ingedeeld zijn, dan wordt hij in de hoogste categorie ingedeeld.
  3. Wanneer er in een onderneming moeilijkheden ontstaan, dan kan elke organisatie op de bemiddeling van het verzoeningscomité beroep doen.

2. LOOIERIJEN VAN BOVENLEDER

1. Buiten categorie:

Meestergast, slichter met de hand.

2. Werknemers specialisten:

  1. Ruwe huid: sorteerder
  2. Rivierwerkplaats : chef splitter.
  3. Looierij en ververij: 1e schaver, 1e bereider-verver, uitzetter (uittrekker met de hand).
  4. Afdeling 'afwerking'
    1. boksbanden en fantasieën: 1e bereider, 1e sorteerder, 1e krispelaar met de hand.
    2. lakkerij: 1e lakbereider.
    3. velourslijperij: 1e slijper (kleur).

3. Geschoolde werknemers:

  1. Ruwe huiden: crouponneerder.
  2. Rivierwerkplaats : slichter met de machine.
  3. Looierij: schaver met de machine, sorteerder van huiden volgens keuze en dikte (zonder definitieve verantwoordelijkheid) uitzetter met de machine.
  4. Afdeling 'afwerking'
    1. boksbanden en fantasieën: stoltser, krispelaar met de hand, glaceerder met de machine, 1e spuiter met de hand en de machine.
    2. lakkerij: lijnoliekoker, grondierder, lakker (2e lak), 1e lakker (1e lak).
    3. velourslijperij : slijper kleur, stolster, 1e slijper wit, 1e spuiter met de machine.

4. Hulpwerknemer voor gespecialiseerd en/of zwaar werk:

  1. Ruwe huiden: werknemer die slechts de huiden behandeld, onder meer: afladen, opstapelen, openleggen, borstelen, zouten enz.
  2. Rivierwerkplaats :
    1. werknemer die slechts de huiden behandeld, onder meer: de vellen in trommels plaatsen, laten werken, uit de trommels trekken, tot bij de slichtermachine brengen, afval wegbrengen.
    2. bewerker met de machine
    3. helper slichter met de machine - afrander (van touwtjes voorzien, afschrapen, gelijksnijden, de koppen afsnijden).
    4. Helper zager.
  3. Looierij:
    1. werknemer die slechts de huiden behandeld, onder meer: plaatsen der huiden in spoelkuipen en trommels, uit de trommels en de spoelkuipen trekken, op sorteertafel plaatsen, schaafafval wegbrengen.
    2. droogperser en uitzetter : vetstoffen emulseren, oplossen van kleurstoffen, vullen van trommels met kleurstof, bereiden van vetstoffen (helper).
  4. Afdeling 'afwerking'
    1. boksbanden en fantasien : karpeerder slijper, plakker op platen, uitzetter met de machine, strijker met de hand en machine, borstel- machinewerker - soepelmaker, persen nerven en satineren.
    2. lakkerij: helper - werknemer, werknemer die opnieuw rekt, ontkadreerder, afsnijder opknappen), schoonmaker, kadreerder, lakker (1e lak), slijper met de hand.
    3. velourslijper : chroomslijper op gekleurde split, borstelmachinewerker, afsnijder (opknappen), trommelwerker, krispelaar met de machine, soepelmaker (de bovenhuid soepelder maken), spuiter met de hand.

5. Gewone hulpwerknemers

Werkplaats "afwerking" (boxbanden en fantasien, lakkerij, velourslijperij) liftman, hulpwerknemers voor droogwerk en afwerking, hulpwerknemers in magazijnen afgewerkte produkten.

3. LOOIERIJEN VAN SCHAPEN- EN GEITENLEDER

1. Buiten categorie:

Slichter met de hand

2. Werknemers specialisten:

  1. Ruwe huiden: sorteerder.
  2. Rivierwerkplaatsen : bewerker handschoenmakerij, chef - splitter.
  3. Looierij en ververij: sorteerder, 1e verver.
  4. Afdeling 'afwerking': 1e bereider huiden, 1e kleurstofbereider, 1e geleider van machine om te kleuren, 1e geleider van machine om kleurstoffen te maken, 1e schaver van zeemleer, 1e verver.
  5. Magazijn afgewerkte produkten: 1e klasseerder.

3. Geschoolde werknemers:

  1. Rivierwerkplaats : slichter met de machine, sorteerder van vellen volgens dikte en grootte, zonder definitieve verantwoordelijkheid.
  2. Looierij en ververij: uitzetter met de hand en met de machine, schaver machine,helperklasseerder skivers, helper ontvetter, helper verver, afschaver.
  3. Afdeling 'afwerking': sorteerder zonder definitieve verantwoordelijkheid, glaceerder met de machine, snijder van hoedenleder, stempelaar van schimmelwerken, schaver, zeemleersnijder, steltser machine capri - chroom.

4. Hulpwerknemers voor gespecialiseerd en/of zwaar werk:

  1. Ruwe huiden: afsnijder.
  2. Rivierwerkplaats: afscheider, snijder, kalker, klopper, helper splitter, werknemer van de behandelingen (de vellen in trommels plaatsen en uittrekken, afval wegbrengen, enz.).
  3. Leerlooierij en ververij: kadreerder oppinner, droger, behandelaar van de bovenhuid in spoelkuipen, trommels, oxidatiekamers, droogkamers en pers, allerlei behandelingen (magazijn skivers, ontvetten, en verven).
  4. Afdeling 'afwerking': stoltser, slijper, krispelaar met de machine, drukker en satineerder, werknemer die allerlei behandelingen doet, snijder van florentijns taf en van wasdoek, kadreerder, scheerder 1e kategorie, spuiter, borstelaar, meter, scheerder 2e kategorie.
  5. Magazijn 'afgewerkte produkten': verpakker.

5. Gewone hulpwerknemer :

Afdeling 'afwerking' : behandeling en allerlei werk zonder enige verantwoordelijkheid.

§2. In afwijking van de bepalingen van §1., worden navermelde functies voor de vaststelling van de lonen met een halve categorie verhoogd.

1. LOOIERIJEN VAN BOVENLEDER

Geschoolde werknemers.

Afdeling 'afwerking':

  1. Boxbanden en fantasien: 1e spuiter met de hand en machine.
  2. Lakkerij: 1e lakker (1e lak).
  3. Veloursslijperij: 1e spuiter met de machine.

Hulpwerknemer voor gespecialiseerd en/of zwaar werk.

Afdeling 'afwerking':

  1. Boxbanden en fantasieën: kadreerder - slijper, plakker op platen, persen nerven en satineren.
  2. Lakkerij: kadreerder, lakker (1e lak), slijper met de hand.
  3. Veloursslijperij : spuiter met de hand.

2. LOOIERIJEN VAN SCHAPEN- EN GEITENVELLEN

Hulpwerknemers voor gespecialiseerd en/of zwaar werk:

  1. Looierij en ververij: kadreerder, oppinner.
  2. Afdeling 'afwerking': stoltser, slijper, scheerder 1e kategorie, spuiter.

Functieclassificatie van de handel in ruwe huiden en vellen

De werknemers van de ondernemingen die vallen onder de handel in ruwe huiden en vellen worden op basis van hun activiteit ingedeeld in de volgende categorieën:

  1. Ploegbaas (Code: 01);
  2. Klasseerder (Code: 02);
  3. Chauffeur-crouponneur (Code: 03);
  4. Hulpwerknemer (Code: 04).

Functieclassificatie van de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers

§1. De werknemers van de ondernemingen die vallen onder de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers worden op basis van hun activiteit ingedeeld in de volgende categorieën:

Eerste klasse van functies:

  1. Volledig oppinnen machine;
  2. Snijden met volledige vakkennis;
  3. Tigen kappen met volledige vakkennis van het snijden;
  4. Binnenzolen naaien Goodyear;
  5. Optrekken met machine.

Code: A01

Tweede klasse van functies:

  1. Oppinnen Kneipp;
  2. Brocheren op leest;
  3. Volledig kappen zolen;
  4. Onvolledig oppinnen machine;
  5. Oppinnen hand;
  6. Optrekken hand;
  7. Randen krammen;
  8. Gewoon snijden in leder;
  9. Onvolledig tigen kappen;
  10. Doornaaien;
  11. Naaien met steekmachine;
  12. Werkuitzetten van tigen en benodigdheden, zolen, binnenzolen, contreforts, kortom: organisatie van het werk;
  13. Lederen talons grof glaspapieren;
  14. Talons insteken met de hand;
  15. Frezen;
  16. Gradueren met machine;
  17. Effen kloppen met machine;
  18. Schoenmaken met de hand, voor zover de uitgevoerde arbeid de vakkennis van het schoenmaken vergt, bij voorbeeld tigen rechtzetten na optrekken, de talons per paar opzetten).

Code: A02

Derde klasse van functies:

  1. Oppinnen achterwerk automatische machine;
  2. Randen afzuiveren en naaien van binnenzolen;
  3. Prikkelen (steekopzetten);
  4. Allamen;
  5. Lederen talons schrooien;
  6. Lederen talons fijn glaspapieren;
  7. Binnenzolen opleggen;
  8. Plakwerk machine;
  9. Binnenzolen groeven Goodyear;
  10. Talons opzetten machine;
  11. Kelen met band glaspapieren;
  12. Volledig voering snijden;
  13. Voering kappen;
  14. Halzen, flanken kappen;
  15. Likken zolen;
  16. Deklappen van damesschoenen frezen, automatische machine;
  17. Zolen opleggen;
  18. Groeven maken;
  19. Deklappen en binnenzolen frezen;
  20. Kneipp schrooien;
  21. Karderen na oppinnen;
  22. Volwaardig magazijnier met materiaalkennis die ook de taak van chauffeur uitoefent.

Code: A03

Vierde klasse van functies:

De vierde klasse van functies omvat al de functies vermeld in de vorige klassen en welke worden uitgeoefend door de werknemers-beginnelingen tussen de derde en de zesde maand volgend op hun indienstneming in de onderneming.

Code: A04

Vijfde klasse van functies:

De vijfde klasse omvat al de functies van de vorige klassen en welke worden uitgeoefend door de werknemers-beginnelingen die voor het eerst een functie uitoefenen in de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers tijdens de eerste twee maanden, volgend op hun indienstneming in de onderneming.

Code: A05

Zesde klasse van functies:

  1. Volledig tigen stikken en voorvoeten opstikken;
  2. Volledig schalmen;
  3. Volledig perforeren;
  4. Volledig inplooien;
  5. Stikken pekmachine;
  6. Schoenen nazien;
  7. Oppinen Kneipp;
  8. Overtrekken met niet-automatisch pistool.

Code: A06

Zevende klasse van functies:

  1. Onvolledig stikken;
  2. Onvolledig schalmen;
  3. Onvolledig perforeren;
  4. Onvolledig inplooien;
  5. Uitsnijden;
  6. Afreden;
  7. Opdoen;
  8. Ponceren;
  9. Tigen boorden;
  10. Zolen glaspapieren;
  11. Talons overtrekken;
  12. Bedienen van toebind-, ring- en haakmachine;
  13. Voering schalmen;
  14. Contreforts en toppen glaspapieren;
  15. Lijkseis schilderen;
  16. Zolen pappen;
  17. Karderen;
  18. Contreforts en toppen insteken;
  19. In dozen steken;
  20. Binnenzolen inpakken;
  21. Polieren met niet-automatisch pistool.

Code: A07

Achtste klasse van functies:

De achtste klasse van functies omvat de in de vorige klassen niet vermelde functies.

Code: A08

Negende klasse van functies:

De negende klasse van functies omvat de in klassen 6 tot 8 beoogde functies welke worden uitgeoefend door de werknemers-beginnelingen, die voor het eerst een functie uitoefenen in de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers, tijdens de eerste twee maanden volgend op hun indienstneming in de onderneming.

Code: A09

Veelwaardige functies.

Een functie wordt als veelwaardig beschouwd wanneer zij de opeenvolgende uitvoering van twee of meer enkelvoudige functies omvat welke al dan niet gelijkwaardig zijn en in de classificatie voorkomen, op voorwaarde nochtans dat zij met een normale kwaliteit en rendement wordt uitgevoerd en dat het geval zich regelmatig voordoet, ongeacht de duur van de uitvoering ervan.

Niet vermelde functies.

De in deze classificatie niet opgenomen functies worden door het Paritair Comité voor het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten gerangschikt in één van de bovenvermelde klassen van functies.

§2. De werknemers, tewerkgesteld in de schoenherstellerij, worden ondergebracht in volgende klassen van functies:

  1. Ambachtelijk schoenherstellerij:

    1. minder geschoolden: vijfde klasse van functies (Code: B05);
    2. geschoolden: vierde klasse van functies (Code: B04).
  2. Snelschoenherstellerij:
    1. minder geschoolden: vierde klasse van functies (Code: C04);
    2. geschoolden: derde klasse van functies (Code: C03).

Functieclassificatie van het marokijnwerk

  1. 1e categorie: meer dan geschoolden. De werknemers moeten al de artikelen van de productie kunnen maken, zonder model of patroon (Code: M01).
  2. 2e categorie: geschoolden. De werknemers moeten een van de artikelen van een productie kunnen maken, zonder model of patroon, ongeacht de specialiteit (Code: M02).
  3. 3e categorie: half-geschoolden. De werknemers moeten een van de artikelen van een productie kunnen maken met een patroon (Code: M03).
  4. 4e categorie: geoefenenden. De werknemers moeten een deel van een van de artikelen van een productie kunnen maken (Code: M04).
  5. 5e categorie: half-geoefenenden : De werknemers nemen deel aan eenvoudige werken van de fabricage (Code: M05).
  6. 6e categorie: beginnelingen. De werknemers die leren aan eenvoudige werken deel te nemen, voor een maximumperiode van 6 maanden (Code: M06).

Functieclassificatie van de handschoennijverheid

  1. Categorie 1: triëren (Code: A1);
  2. Categorie 2: kavelingen maken (Code: A2);
  3. Categorie 3: snijden (Code: A3);
  4. Categorie 4: stansen (Code: A4);
  5. Categorie 5: ongeschoolden (Code: A5);
  6. Categorie 6: vorken, snijden, rechtmaken, stikken, borduren, zwarten, inpakken, afronden (Code: A6).

Functieclassificatie van de zadelmakerij, de vervaardiging van riemen en industriële artikelen in leder

De werknemers van de ondernemingen die vallen onder de zadelmakerij, de vervaardiging van riemen en industriële artikelen in leder worden op basis van hun activiteit ingedeeld in de volgende categorieën:

  1. Categorie 1: grondige kennis van de gebruikte materialen (indeling, sortering, uitsnijding), instellen van alle gebruikte machines, aanbrengen van riemen (Code: S01);
  2. Categorie 2: Uitrekken op een plank, invetten, samenvoegen, aanbrengen van enkele riemen, lijmen van dubbele riemen en textielwaren, gladmaken, schaven, groeven van moffen, vormen van pakringen (Code: S02);
  3. Categorie 3: Verven, samenstelling van de kleuren, naaien, lijmen van enkele riemen (Code: S03).

3. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
25/10/2019
Registratienr
155415
Geldig van
01/07/2019
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
25/10/2019
Registratiedatum
22/11/2019
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
09/12/2019
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
13/12/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
29/01/2021
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID, MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET

Historiek
01/07/2019 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie
01/01/2018 30/06/2019 03 Beroepenclassificatie