0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
128.00.00-00.00

Bijwerking: 10/09/2020
Geldig vanaf: 01/07/2019

De loonvoorwaarden (regels, bedragen en premies) worden in het hoofdstuk omschreven.

In het Paritair Comité voor het huiden- en lederbedrijf en vervangingsproducten werd op 25 oktober 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden (nr. 155415/CO/128).

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.

Voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

1. Categorieverandering

  • Looierijen

    • Schapen- en geitenleder : de werklieden die drie maanden dienst tellen in categorie 1A gaan naar categorie 1B.
  • Schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers : na 6 maanden ononderbroken dienst in dezelfde onderneming, ontvangen de werknemers van de 3e en van de 8e klasse van functies respectievelijk het voor de 2e en de 7e klasse van functies vastgestelde loon.

2. Cumulatie van functies

  • Met uitzondering van de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers, ontvangt de werknemer die twee of meer functies uitoefent, het loon dat overeenstemt met dat van de bestbetaalde functie.
  • Onverminderd elke gunstiger loonregeling, welke mogelijk reeds van kracht is, en de loontoeslagen welke zouden worden verleend volgens andere vooraf bepaalde maatstaven zoals speciale kennis, rendement of om elke andere reden, hebben de werknemers die een veelwaardige functie uitoefenen in de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers voor al de in elke eenvoudige functie gewerkte uren, recht op een loon dat ten minste gelijk is aan het loon:
  1. dat overeenstemt met de hoogste klasse van functies wanneer de uitgeoefende functies in twee of meerdere klassen zijn ingedeeld;
  2. van hun klasse van functies, verhoogd met 2 of met 3 pct., wanneer zij respectievelijk twee eenvoudige of drie en meer functies van gelijke waarde, volgens de classificatie van de functies, uitoefenen.

De toevallige vervanging welke tot de uitvoering van een andere taak aanleiding geeft, doet niet onmiddellijk een veelwaardige functie ontstaan. De vervanger kan evenwel aanspraak maken op het verhoogde loon, zoals bepaald in b) hierboven, gedurende een zogenaamde waarborgperiode, welke aan de werkelijke duur van de vervanging gelijk is.

De werknemer die in de loop van twee opeenvolgende jaren toevallige vervangingen verricht waarvan de totale werkelijke duur zes maanden bereikt (het vierde van de werkperiode), wordt beschouwd als een veelwaardige functie uit te oefenen zodra de totale duur van zes maanden is bereikt.

3. Stukwerk

Voor het stukwerk uitgevoerd op de fabriek of thuis moet het loon dat overeenstemt met een uur werk ten minste gelijk zijn aan het minimumuurloon vastgesteld in artikel 6, verhoogd met 10 %.

4. Huiswerk

  • In het marokijn hebben de huiswerknemers die ofwel per uur, ofwel per stuk werken, volgens de categorie waartoe zij behoren, recht op de voormelde minimumuurlonen, verhoogd met 10 %.
  • In de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers worden de tarieven voor de huisarbeid in tijdseenheden uitgedrukt. Aan de huiswerknemers wordt een sleuteltabel van omzetting van de tijden in geldsommen ter beschikking gesteld. Deze wordt eveneens aangeplakt in de werkplaatsen en plaatsen waar zij hun benodigdheden komen halen.
    De werkgever houdt de huiswerknemer bij het inleveren of het afhalen van het werk zo weinig mogelijk op. Deze laatste biedt zich stipt op het vastgestelde uur aan. De wachttijd mag niet langer zijn dan vijfenveertig minuten. Eens deze grens overschreden, ontvangt de huiswerknemer het bedongen loon dat met zijn kwalificatie overeenstemt, voor de tijd welke deze vijfenveertig minuten overschrijdt.

5. Jonge werknemers

  • De werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten of die tewerkgesteld zijn in het raam van het deeltijds onderwijs, ontvangen het loon van de categorie of de klasse waarin zij werken volgens de hiernavolgende percentages:

    • 16 jaar: 60%
    • 16,5 jaar: 65%
    • 17 jaar: 70%
    • 17,5 jaar: 75%
    • 18 jaar: 80%
    • 18,5 jaar: 85%
    • 19 jaar: 90%
    • 19,5 jaar: 95%
    • 20 jaar: 100%
  • Deze jongerenlonen zijn voor de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers wel enkel van toepassing op de klassen van functies 3, 4, 7 en 8.
    Bovendien gelden verhoogde percentages voor:

    • 19 jaar: 92,6%;
    • 19,5 jaar: 96,3%.

Daarnaast hebben in de leerlooierijen de werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten of die tewerkgesteld zijn in het raam van het deeltijds onderwijs vanaf 19 jaar recht op 100% van het loon van de categorie of klasse waarin zij werken.

§2. Vanaf het ogenblik dat de werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten of die tewerkgesteld zijn in het raam van het deeltijds onderwijsde vereiste beroepskwalificatie hebben verworven en dat zij dezelfde productie bereiken als de gewone werknemers van dezelfde categorie of klasse, moet hun het volledige loon van de gewone werknemer van dezelfde categorie of klasse worden betaald.

6. Ploegenarbeid

In de ondernemingen waar dagploegen zijn ingericht, wordt er aan de ploegwerkers een premie toegekend van:

  • Leerlooierijen: 6% berekend op het normale loon;
  • Schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers: 5% berekend op het vastgestelde uurloon;
  • Marokijn: 10% berekend op het normale loon, maar de arbeid met halve dagtaak van de werknemers wordt niet als ploegenarbeid beschouwd.

Wanneer er aan de werknemers onder welke vorm ook reeds compensaties worden verleend, worden deze aanzien als onderdeel uitmakend van het normale loon.

7. Nachtarbeid

Onverminderd de bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971, wordt aan de werknemers die's nachts al dan niet in ploegen werken een premie toegekend van:

  • Leerlooierijen: 25% berekend op het normale loon;
  • Schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers: 10% berekend op het vastgestelde uurloon.

Wanneer er aan de werknemers onder welke vorm ook reeds compensaties worden verleend, worden deze aanzien als onderdeel uitmakend van het normale loon.

Onverminderd de bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971 mag voor de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers de werkgever enkel een nachtploeg invoeren via akkoord van de ondernemingsraad of, bij ontstentenis ervan, na akkoord van de vakbondsafvaardiging ofwanneer deze laatste niet bestaat, na akkoord van de vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties welke in het Paritair Comité zijn vertegenwoordigd.

8. Pauzes

  • In de leerlooierijen worden de schafttijden vergoed als werkelijke arbeid, eventueel uitgezonderd voor de werknemers die op premie werken, voor zover er in hun premie een compensatie voor de schafttijden is opgenomen.
  • In de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers wordt de schafttijd vergoed werkelijke arbeid ten belope van 30 minuten.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
25/10/2019
Registratienr
155415
Geldig van
01/07/2019
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
25/10/2019
Registratiedatum
22/11/2019
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
09/12/2019
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
13/12/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
29/01/2021
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID, MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET

Historiek
01/07/2019 31/12/2999 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2018 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
01/09/2017 31/12/2017 0401 Loonsverhoging
01/04/2016 31/08/2017 0401 Loonsverhoging