23 Syndicale delegatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
130.00.00-00.00

Bijwerking: 06/02/1981
Geldig vanaf: 06/02/1981

In het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf werd op 14 mei 1980 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de syndicale delegatie.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 19 september 1980 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van
23 oktober 1980.

 

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf en op de werknemers die er een of meer functies uitoefenen zoals vastgesteld bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1980, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden en bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1980 voor de Belgische dagbladbedrijven.

HOOFDSTUK II – Algemene bepalingen

Artikel 2

De werkgevers erkennen dat de bij een werknemersorganisatie aangesloten werknemers die zijn opgenomen in de loonschaal en zijn onderworpen aan de collectieve arbeidsovereenkomsten bedoeld in artikel 1 bij hen zijn vertegenwoordigd door een syndicale afvaardiging.

Onverminderd de toepassing van het artikel 7, derde lid, van de hierboven vermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 24 mei 1971, wordt deze syndicale afvaardiging aangeduid onder deze werknemers van de onderneming door de werknemersorganisatie welke deze overeenkomst heeft ondertekend – hierna genoemd syndicale organisatie – en waarbij zij zijn aangesloten.

De leden van deze afvaardiging worden gekozen met inachtneming van het gezag waarover zij in het uitvoeren van hun functie moeten beschikken, evenals voor hun bevoegdheid.

De ondernemingshoofden en de leden van de syndicale afvaardigingen dienen in alle omstandigheden blijk te geven van zin voor rechtvaardigheid, billijkheid en verzoening welke bepalend zijn voor de goede sociale verhoudingen in de onderneming en dienen ervoor te waken dat de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement worden nageleefd.

HOOFDSTUK III – Oprichting van de syndicale afvaardiging

Artikel 3

Elke syndicale organisatie deelt schriftelijk aan de betrokken werkgever de namen en de hoedanigheden mede van de syndicale afgevaardigden die deel uitmaken van haar syndicale afvaardiging.  Zij doet dit op dezelfde manier voor iedere latere wijziging.

HOOFDSTUK IV – Samenstelling van de syndicale afvaardiging

Artikel 4

Elke syndicale organisatie mag een aantal afgevaardigden aanduiden, vastgesteld in verhouding tot het aantal werknemers in iedere productie-eenheid van de onderneming, en wel op volgende wijze:

a)    in de dagbladondernemingen:

-        tot en met 50 werknemers: 3 afgevaardigden per syndicale organisatie,

-        van 51 tot 100 werknemers: 4 afgevaardigden per syndicale organisatie,

-        meer dan 100 werknemers: 6 afgevaardigden per syndicale organisatie;

 

b)    in de andere ondernemingen van de drukkerij- en grafische kunstnijverheid:

-        van 5 tot 30 werknemers: 1 afgevaardigde per syndicale organisatie,

-        van 31 tot 75 werknemers: 2 afgevaardigden per syndicale organisatie,

-        van 76 tot 100 werknemers: 3 afgevaardigden per syndicale organisatie,

-        van 101 tot 150 werknemers: 4 afgevaardigden per syndicale organisatie,

-        meer dan 150 werknemers: 6 afgevaardigden per syndicale organisatie.

De gunstiger toestanden, welke op het ogenblik van de ondertekening van deze collectieve arbeidsovereenkomst in de ondernemingen bestaan, blijven gehandhaafd.

Artikel 5

De hierboven bedoelde syndicale afgevaardigden dienen, in de mate van het mogelijke, representatief te zijn voor de verschillende afdelingen van de onderneming.

Bovendien zal erover worden gewaakt dat de verschillende categorieën van het personeel, alsmede de werknemers die in ploegen werken, op gepaste wijze zijn vertegenwoordigd.

Artikel 6

In de ondernemingen waar gewoonlijk in ploegen wordt gewerkt, mag het aantal afgevaardigden zoals vastgesteld bij artikel 4 worden aangepast ten einde de representativiteit van de syndicale afvaardiging te verzekeren.  In dit geval wordt er met de directie van de onderneming een akkoord gesloten.

In de ondernemingen of de maatschappijen met meerdere productie-eenheden welke tot de bedrijfstak der grafische nijverheid behoren, wordt een coördinatie verzekerd onder de syndicale afvaardigingen van die verschillende eenheden met het oog op het onderzoek van problemen van gemeenschappelijk belang.

HOOFDSTUK V – Bevoegdheid

Artikel 7

De bevoegdheid van de syndicale afvaardiging omvat arbeidsverhoudingen, alle mogelijke arbeidsgeschillen, de toepassing in de onderneming van de sociale wetgeving, van de collectieve arbeidsovereenkomsten, van de paritaire akkoorden en van het arbeidsreglement, de innning van de syndicale bijdragen binnen de onderneming.

HOOFDSTUK VI – Uitoefening van het mandaat

Artikel 8

De syndicale afvaardiging heeft het recht door het ondernemingshoofd of door zijn vertegenwoordiger te worden gehoord naar aanleiding van elk geschil of betwisting van collectieve aard welk zich in de onderneming voordoet; zij heeft hetzelfde recht wanneer dergelijke geschillen of betwistingen dreigen te ontstaan.

Elke individuele klacht wordt langs de gewone hiërarschische weg ingediend door de belanghebbende werknemer, die op zijn verzoek wordt bijgestaan door zijn syndicale afgevaardigede.  De syndicale afvaardiging heeft het recht te worden gehoord naar aanleiding van elk individueel geschil of betwisting welke langs deze weg niet kon worden opgelost.

Ten einde de in dit artikel bedoelde geschillen of betwistingen te voorkomen, moet de syndicale afvaardiging voorafgaandelijk door de werkgever worden ingelicht over de veranderingen welke de contractuele of gebruikelijke arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden kunnen wijzigen, met uitzondering van inlichtingen van individuele aard.

Zij dient inzonderheid te worden ingelicht over de wijzigingen, wettelijke, conventionele of bepalingen van algemene aard welke in de individuele arbeisovereenkomsten zijn opgenomen, voornamelijk de bepalingen welke een weerslag hebben op de loonschalen en de regelen van beroepenclassificatie.

Het mandaat van syndicale afgevaardigde mag geen aanleiding geven tot enig nadeel of speciale voordelen voor diegene die het uitoefent.  Dit betekent dat de afgevaardigden recht hebben op de normale promoties en bevorderingen van de categorie werknemers waartoe zij behoren.

 

 

 

De leden van de syndicale afvaardiging beschikken, in het kader van hun werkzaamheden, over de nodige tijd en faciliteiten, overeengekomen met de directie van de onderneming en betaald als arbeidstijd, voor de collectieve of individuele uitoefening van hun syndicale opdrachten en activiteiten voorzien bij deze collectieve arbeidsovereenkomst.

De nodige tijd, bij gemeenschappelijk overleg vastgesteld, bedraagt minimum twee uren per week en per afgevaardigde.

De onderneming stelt een lokaal ter beschikking van de syndicale afvaardiging ten einde haar toe te laten haar opdracht passend te vervullen.

HOOFDSTUK VII – Duur en einde van het mandaat van syndical afgevaardigde

Artikel 9

a)    De leden van de syndicale afvaardiging worden voor een termijn van 4 jaar aangeduid.  Hun maandat loopt stilzwijgend verder zoland het geen einde heeft genomen ingevolge één van de in littera b) hierna vermelde bepalingen.

b)    Het maandat van een syndicaal afgevaardigde neemt een einde:

1.  door de beslissing van de syndicale organisatie die de afgevaardigde heeft aangeduid;

2.  door het ontslag van de betrokkene als syndicaal afgevaardigde;

3.  wanneer de afgevaardigde geen personeelslid meer is van de onderneming;

4.  wanneer de afgevaardigde geen lid meer is van de syndicale organisatie welke hem heeft aangeduid;

5.  wanneer de afgevaardigde de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.

In de gevallen voorzien in b) 1, 2 en 4, brengt de syndicale organisatie de werkgever op de hoogte door middel van een ter post aangetekend schrijven.

Indien het mandaat van een syndicaal afgevaardigde, om gelijk welke redenen, een einde neemt tijdens de uitoefening ervan, heeft de werknemersorganisatie waartoe deze afgevaardigde behoort, het recht de persoon aan te duiden die het maandat zal voleindigen.

HOOFDSTUK VIII – Bescherming

Artikel 10

De leden van de syndicale afvaardiging mogen niet worden afgedankt om redenen welke eigen zijn aan de uitoefening van hun mandaat.

De werkgever die voornemens is een syndicale afgevaardigde om gelijk welke reden, met uitzondering van dringende reden, af te danken, verwittigt voorafgaandelijk de syndicale afvaardiging evenals de syndicale organisatie welke deze afgevaardigde heeft aangeduid.  Deze verwittiging gebeurt bij aangetekend schrijven dat uitwerking heeft op de derde dag volgend op de datum van de verzending.

De betrokken syndicale organisatie beschikt over een termijn van veertien dagen om mee te delen dat zij de geldigheid van de voorgenomen afdanking weigert te aanvaarden.  Deze mededeling gebeurt bij aangetekend schrijven; de periode van veertien dagen neemt een aanvang op de dag waarop het door de werkgever toegezonden schrijven uitwerking heeft.

Het uitblijven van reactie van de syndicale organisatie moet worden beschouwd als een aanvaarding van de geldigheid van de voorgenomen afdanking.

Indien de syndicale organisatie weigert de geldigheid van de voorgenomen afdanking te aanvaarden, heeft de meest gerede partij de mogelijkheid het geval aan het oordeel van het verzoeningsbureau van het paritair comité voor te leggen; de maatregel tot afdanking mag niet worden uitgevoerd gedurende de duur van deze procedure.

Indien het verzoeningsbureau tot geen eenparige beslissing is kunnen komen binnen de dertig dagen van de aanvraag tot tussenkomst, wordt het geschil betreffende de geldigheid van de redenen welke door de werkgever worden ingeroepen om de afdanking te verantwoorden, aan de Arbeidsrechtbank voorgelegd.

Artikel 11

In geval van afdanking van een syndicale afgevaardigde wegens dringende reden, moeten de syndicale afvaardiging en de betrokken syndicale organisatie daarvan onmiddellijk worden op de hoogte gebracht.

Artikel 12

Een forfaitaire vergoeding is door de werkgever verschuldigd in navolgende gevallen:

1° indien hij een syndicale afgevaardigde afdankt, zonder de in voornoemd artikel 10 bepaalde procedure na te leven;

2° indien op het einde van deze procedure, de geldigheid van de redenen van afdanking, rekening houdend met de bepaling van artikel 10, eerste lid, door het verzoeningsbureau of door de Arbeidsrechtbank niet wordt erkend;

3° indien de werkgever een afgevaardigde heeft ontslagen wegens dringende reden en de Arbeidsrechtbank het ontslag ongegrond heeft verklaard;

4° indien de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens zware fout van de werkgever welke voor de afgevaardigde een reden is tot onmiddellijke beëindiging van de overeenkomst.

De forfaitaire vergoeding is gelijk aan de bruto-bezoldiging van één jaar, onverminderd de toepassing van de artikelen 39 en 40 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

Deze vergoeding is niet verschuldigd wanneer de syndicale afgevaardigde de vergoeding ontvangt bepaald in artikel 21 § 7 van de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven en in artikel 1bis,
§ 7, van de wet van 10 juni 1952 betreffende de gezondheid en de veiligheid van de werknemers.

HOOFDSTUK IX – Informatie en consultatie van het personeel

Artikel 13

De syndicale afvaardiging mag mondeling, schriftelijk of door middel van aanplakking, overgaan tot alle mededelingen welke nuttig zijn voor het personeel zonder dat zulks de organisatie van het werk mag verstoren.

Deze mededelingen moeten van professionele of van syndicale aard zijn.

Op de arbeidsplaats en gedurende de werkuren mogen, met de deelneming van de syndicale vrijgestelden en mits de instemming van de werkgever, voorlichtingsvergaderingen voor het personeel van de onderneming worden belegd door de syndicale afvaardiging.  De werkgever mag niet willekeurig zijn instemming weigeren.

HOOFDSTUK X – Rol van de syndicale afvaardiging bij ontstentenis van ondernemingsraad

Artikel 14

Bij ontstentenis van ondernemingsraad mag de syndicale afvaardiging de taken, rechten en opdrachten uitoefenen welke aan deze raad worden toegekend krachtens de artikelen 4, 5, 6, 7 en 11 van hoofdstuk II van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 maart 1972, gesloten in de Nationale Arbeidsraad tot coördinaite van de in de Nationale Arbeidsraad gesloten nationale akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de ondernemingsraden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 12 september 1972.

HOOFDSTUK XI – Tussenkomst van de vrijgestelde der werknemers- en werkgeversorganisaties

Artikel 15

In geval van noodzaak, erkend door de syndicale afvaardiging of door het ondernemingshoofd, kunnen de partijen na de andere partij vooraf te hebben verwittigd, beroep doen op de vrijgestelden van hun respectieve organisaties.  In geval van blijvend meningsverschil kunnen zij eveneens een dringend verhaal indienen bij het verzoeningsbureau van het paritair comité; dit bureau zal binnen de kortst mogelijke tijd bijeenkomen.

Indien een van de partijen bij het mislukken van de hierboven voorziene verzoeningspoging, tot de staking of de “lock-out” beslist, mag zij dit slechts doen mits overhandiging van een opzegging.  Deze opzegging bedraagt één week en neemt ten vroegste een aanvang op de maandag welke volgt op de week wwarin zij werd betekend.

HOOFDSTUK XII – Geldigheidsduur, opzegging en herziening van de collectieve arbeidsovereenkomst

Artikel 16

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 14 mei 1980 en is gesloten voor onbepaalde tijd.

Zij kan slechts worden opgezegd door één van de ondertekenende partijen en zulks mits een opzegging van drie maanden betekend bij een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het paritair comité en aan de ondertekenende organisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.  Deze opzegging neemt een aanvag op de eerste dag van de maand welke volgt op deze waarin zij werd betekend.

De organisatie welke het initiatief neemt voor de opzegging dient er de redenen van op te geven en gelijktijdig wijzigingsvoorstellen in te dienen welke door de andere organisaties in het paritair comité zullen worden besproken binnen een termijn van één maand na hun ontvangst.

Bij ontstentenis van een akkoord vóór het verstrijken van de opzegging kan de geldigheidsduur van de bestaande collectieve arbeidsovereenkomst in gemeen overleg met zes maanden worden verlengd.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan in gemeen overleg tussen de ondertekenende partijen worden gewijzigd of herzien.  De aanvraag tot wijziging of herziening kan op ieder ogenblik worden ingediend, door middel van een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het paritair comité en aan de ondertekenende organisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.  De wijziging of herziening, zoals voorzien in onderhavig lid, vereist geen opzegging van de collectieve arbeidsovereenkomst.  De aldus overeengekomen wijzigingen worden uiterlijk van kracht na het verstrijken van de derde maand welke volgt op deze waarin de vraag tot wijziging is betekend geworden.

 

 

 

 


Historiek
06/02/1981 31/12/2999 23 Syndicale delegatie