03 Beroepenclassificatie in de garages

Paritair (sub-)Comité nr.:
140.00.00-00.00, 140.02.00-00.00

Bijwerking: 04/05/2010
Geldig vanaf: 01/06/1972

In het Nationaal Paritair Comité voor het vervoer werd op 1 juni 1972 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsclassificatie van de werklieden en werksters van de garages van de vervoerondernemingen. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 12 september 1972 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 27 oktober 1972.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO. 

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op:

Zij is niet van toepassing op de leerlingen waarvan de leerovereenkomst door het Ministerie van Middenstand is erkend.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt hierna onder “werklieden” verstaan: de werklieden en de werksters.

Artikel 2

De werklieden tewerkgesteld in de garages van de vervoerondernemingen worden in vijf hoofdcategorieën ingedeeld, rekening houdend met de aard van de uitgevoerde werken, de beroepsbekwaamheid en de graad van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de uitvoering van de taken welke hun worden toevertrouwd.

Wordt beschouwd als:

de valide werkman die geen bijzondere kennis of bepaalde fysische geschiktheid moet bezitten en die de meest eenvoudige werken uitvoert.

De pompisten tewerkgesteld in een service-station zijn in deze categorie ondergebracht.

de werkman die bekwaam is eenvoudige werken en die dagelijks kunnen worden herhaald, uit te voeren, waarvoor slechts een vakopleiding uit gewoonte is vereist, verworven na een korte aanpassingsperiode. De verantwoordelijkheid van de geschoolde werkman van derde klasse is strikt beperkt tot een elementair gewoon werk, dat onder toezicht wordt uitgevoerd.

de werkman die bekwaam is werken uit te voeren welke een normale vakbekwaamheid en verschillende jaren ondervinding vereisen, zo mogelijk geconsolideerd door een theoretische kennis welke onder meer op de avondschool kan worden verworven. De geschoolde werkman van eerste klasse heeft slechts een toevallige zelfstandigheid, namelijk in verband met werken welke in belangrijkheid zijn beperkt. Zijn verantwoordelijkheid reikt bovendien niet verder dan de afwerking van de taak welke hem werd toevertrouwd.

de werkman die bekwaam is volledig zelfstandig kwaliteitswerk uit te voeren dat een hoge graad van vakbekwaamheid, een technische opleiding verworven op vakschool of een ondervinding van lange jaren praktijk vereist. Hij moet bovendien, als 't geval zich voordoet, de zin van verantwoordelijkheid van ploegwerk bezitten, zonder noodzakelijk ploegbaas of brigadier te zijn.

De werkman die geen theoretische opleiding heeft genoten, wordt evenwel als geschoolde werkman van eerste klasse en zelfs als werkman buiten categorie aangezien, indien de uitvoering van werken zoals voorzien in de bepaling van deze categorieën, van hem volledig zelfstandig wordt gevergd. Daarentegen kan de werkman, die slechts volgens de richtlijnen, onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van een derde werkt niet op de hoogste kwalificatie aanspraak maken.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld, wanneer werklieden zwaar, lastig of ongezond werk moeten verrichten, kan er tussen twee van voormelde categorieën een tussencategorie worden opgericht.


Historiek
01/06/1972 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie in de garages