070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
215.00.00-00.00

Bijwerking: 20/12/2007
Geldig vanaf: 01/01/2006

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 215

In het Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf werd op 7 november 2006 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen (nr. 81493/CO/215).

2.1. Procedure

Wanneer de werkgever voornemens is nieuwe arbeidsregelingen in te voeren, moet hij voorafgaandelijk aan de wekrnemers schriftelijke informatie verstrekken omtrent het soort van arbeidssystemen en omtrent de factoren die de invoering ervan rechtvaardigen.

Wanneer er een ondernemingsraad bestaat, ontvangt hij die informatie. Bij ontstentenis van ondernemingsraad wordt de informatie aan de syndicale afvaardiging gegeven. Bij ontstentenis van ondernemingsraad wordt de informatie verstrekt aan de plaatselijke afgevaardigden van de representatieve werknemersorganisaties en individueel aan elke werknemer.

De bij de invoering van de nieuwe arbeidsregelingen betrokken werknemers mogen zijn tewerkgesteld in het kader van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur, bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk.

Bij de invoering van de nieuwe arbeidsregelingen moet de inschakeling van de werknemers in die regelingen, in de mate van het mogelijke, op vrijwillige basis gebeuren.

Indien niet alle werknemers van de onderneming of van een afdeling van de onderneming bij de invoering van de nieuwe arbeidsregelingen zijn betrokken, mag de inschakeling van de wekrnemers in die regelingen slechts op vrijwillige basis geschieden.

2.2. Nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van het werk

Bij nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van het werk bedraagt het maximum aantal arbeidsuren per week in alle ondernemingen 42 uur 30, zijnde 5 uren boven de in de sector voorziene wekelijkse abeidsduur van 37 uur 30. Per dag mag het maximum aantal te presteren uren nooit meer dan 9 uur bedragen. De toepassing van de nieuwe arbeidsregelingen is beperkt tot maximaal 60 uur per kalenderjaar.

Indien de nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van werk toegepast worden, wordt geen bijkomende vergoeding betaald voor de eerste 2u en 30 minuten, die gpresteerd worden boven de in het arbeidsreglement voorziene arbeidsduur. Een bijkomende vergoeding van 10% op het basisloon wordt betaald voor de gepresteerde uren die 2 uren en 30 minuten tot 5 uren boven de in het arbeidsregelemnt voorziene arbeidsduur liggen.

Wanneer beroep gedaan wordt op het presteren van nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van werk worden de betrokken werknemers hiervan minstens 5 kalenderdagen op voorhand verwittigd.

Mits goedkeuring door het paritair comité kunnen de nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van het werk ingevoerd worden op zaterdagvoormiddag tot 13u. In dit geval worden de op zaterdagvoormiddag gepresteerde uren vergoed met een toeslag van 10 %.

Wanneer beroep gedaan wordt op zaterdagvoormiddagarbeid worden de betrokken werknemers hiervan minstens zeven kalenderdagen op voorhand verwittigd.

Het invoeren van de nieuwe arbeidsregelingen ingevolge tijdelijke vermeerdering van werk heeft tot doel de verhoogde productie eigen aan deze seizoensgebonden sector op een betere manier te verdelen. Dit resulteert normalerwijze in een verhoging van de verkopen, wat een verhoging van de tewerkstelling of een verminderder daling van de tewerkstelling of een vermindering van de gedeeltelijke werkloosheid tot gevolg heeft.

Indien er een ondernemingsraad bestaat, brengt deze de nodige wijzigingen in het bestaande arbeidsreglement aan ter invoering van de nieuwe arbeidsregelingen.

Bij ontstentenis van een ondernemingsraad, wordt het arbeidsreglement gewijzigd in overleg tussen werkgever en syndicale afvaardiging of, bij ontstentenis van syndicale afvaardiging, tussen werkgever en werknemers en de plaatselijke afgevaardigden van de representatieve werknemersorganisaties.

Op het vlak van de onderneming, hetzij in de ondernemingsraad, of, bij ontstentenis van deze, in overleg tussen de werkgever en de syndicale afvaardiging, of, bij ontstentenis van deze, in overleg tussen de werkgever en de plaatselijke afgevaardigden van de representatieve werknemersorganisaties, worden de begin- en einddatum van één of meerdere "periodes van hoge activiteit" bepaald.

De totale duur van deze periodes van hoge activiteit mag per kalenderjaar niet meer dan zes maand bedragen.

In afwijking op artikel 4, derde lid, van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen en van artikel 51 van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comité's, mag er individueel niet worden afgeweken van de bepalingen van het arbeidsreglement, gewijzigd ingevolge de bij artikel 13 § 1 vastgestelde procedure.

Wanneer in het kader van deze collectieve arbeidsovereenkomst een nieuwe arbeidsregeling in een onderneming wordt ingevoerdn wordt het loon van de werknemers betaald overeekomstig artikel 9bis van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers.

Overeenkomstig artikel 9 quater van dezelfde wet, zal de werknemer worden ingelicht over de staat van zijn prestaties met betrekking tot de dagelijkse en de wekelijkse arbeidsduur die hij moet verrichten.

Deze in het paritair comité gesloten collectieve arbeidsovereenkomst kan steeds op ondernemingsniveau worden aangevuld en verduidelijkt.

2.3. Andere nieuwe arbeidsregelingen

Naast de invoering van een nieuwe arbeidsregeling zoals beschreven in hoofdstuk 2 van deze CAO kunnen de ondernemingen voor hun bedienden behorend tot het paritair comité voor de bedienden van het kleding- en confeciebedrijf ook andere nieuwe arbeidsregelingen invoeren.

Andere nieuwe arbeidsregelingen in de zin van de wet van 17 maart 1987 kunnen door de ondernemingen enkel worden ingevoerd met respect van alle toepasselijke wettelijke bepalingen via een collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten op het niveau van de onderneming.

Dergelijke CAO op het niveau van de onderneming wordt evenwel slechts van toepassing na neerlegging ter griffie van de bevoegde Federale Overheidsdienst en na bekrachtiging door het paritair comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
07/11/2006
Registratienr
81493
Geldig van
01/01/2006
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/12/2006
Registratiedatum
11/01/2007
Onderwerp
nieuwe arbeidsregelingen
BS Bericht van neerlegging
06/02/2007
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
29/06/2007
Gepubliceerd in het B.St. van
25/07/2007
Keywords
ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Historiek
01/01/2006 31/12/2999 070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)