040103 Statuut van verzekeringsagenten

Paritair (sub-)Comité nr.:
306.00.00-00.00

Bijwerking: 24/07/2002
Geldig vanaf: 22/09/1964

Statuut van verzekeringsagenten (zie tekst).

In het Paritair Comité voor het verzekeringswezen werd op 19 september 1963 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende het statuut van verzekeringsagenten (KB van 9 september 1964, BS 22 september 1964).

1. Toepassingsgebied

Deze beslissing is van toepassing op werkgevers en op de door een arbeidsovereenkomst voor bedienden verbonden verzekeringsagenten die onder het Nationaal Paritair Comité voor het verzekeringswezen ressorteren.

Zij heeft tot doel de Samengeordende Wetten betreffende het bediendecontract aan te vullen wat de verzekeringsagenten betreft.

Deze beslissing is niet van toepassing op de handelaars-makelaars, op de agenten die een agentuurcontract bezitten, zonder in dienstverband te werken, op de bedienden die volgens de paritaire overeenkomst van de sector verzekeringswezen als inspecteurs worden beschouwd en op de verzekeringsagenten, die hun activiteit slechts op bijkomende wijze uitoefenen.

2. Commissie

De commissielonen zijn slechts door de werkgever verschuldigd, wanneer hem de verzekeringspremie werd uitbetaald: mits dit voorbehoud dient hij deze commissielonen maandelijks aan de agent uit te betalen.

2.1. Aanwervingscommissieloon

Het deel van de commissielonen, door de overeenkomst of bij ontstentenis ervan door de rechter bepaald, dat de inbreng van de zaak beloont, vormt het aanwervingscommissieloon.  Het deel dat de inning en het beheer van de verzekeringscontracten beloont, vormt het inningscommissieloon.

Onder voorwaarde dat het verzekeringscontract door de partijen aanvaard wordt en dat de premie betaald is, is het aanwervingscommissieloon verschuldigd voor alle verzekeringsvoorstellen, die door de agent ingebracht worden gedurende de periode van zijn arbeidsovereenkomst, inbegrepen deze aan dewelke slechts gevolg zou gegeven worden na beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst. 

Het aanwervingscommissieloon is slechts verschuldigd op de zaken, welke door de agent persoonlijk werden afgehandeld, in geval van omwerking, verandering of vervanging van een bestaand verzekeringscontract, slaat het aanwervingscommissieloon enkel op de gemaakte vermeerdering. 

Wanneer de agent de functie uitoefent van hoofdagent volgens de paritaire overeenkomst van de sector van het verzekeringswezen en wanneer hij vergoed wordt op basis van de productie van zijn onderagenten, heeft hij recht - in de takken waar deze speciale betalingsmodaliteit bestaat - op het aanwervingscommissieloon in de gevallen die voorzien zijn in het voorgaande tweede en derde lid, zelfs wanneer het verzekeringsvoorstel niet werd ingediend of de zaak niet afgehandeld werd door hem persoonlijk, maar door een van zijn onderagenten.

2.2. Procedure

De werkgever overhandigt, tenminste eenmaal per maand, aan de agent een rekeninguittreksel dat de verrichtingen van de agent vermeldt en de daaraan verbonden commissielonen.

De partijen kunnen overeenkomen dat de agent persoonlijk schuldenaar kan blijven van premies, waarvan hij het niet-innen niet zou vermeld hebben binnen een periode, die niet minder mag zijn dan één maand, te berekenen vanaf de vervaldag van de premie.

2.3. Einde van de arbeidsovereenkomst

Het recht op het inningscommissieloon vervalt bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. 

Bij het staken van zijn activiteiten, behoudt de agent of zijn nalatenschap, onder de voorwaarden voorzien in artikel 2, het recht op de aanwervingscommissielonen die nog op vervaltermijnen te vereffenen zijn tot aan de oorspronkelijk voorziene vervaldag van de verzekeringscontracten.

Dit recht mag aan een cessionaris worden afgestaan, onder beding van aanvaarding door de werkgever.

De werkgever mag zich ontdoen van deze verplichting voorzien in het tweede lid door de waarde ervan af te kopen.

2.4. Beding

Geen enkel beding van niet-mededeling mag de activiteit van een verzekeringsagent verbieden of beperken wanneer hij zijn arbeidsovereenkomst beëindigt.

De waarborgclausule van overdracht en niet-overname van de contracten is wel toegelaten.  Daardoor wordt aan de agenten verboden, gedurende de duur van de bestaande verzekeringscontracten, contacten te nemen met de verzekerden van zijn vroegere werkgever met het doel de opzegging van deze uit te lokken.


Historiek
22/09/1964 31/12/2999 040103 Statuut van verzekeringsagenten