3303 Gebruik van elektronische communicatiemiddelen door de vertegenwoordigers van het personeel

Paritair (sub-)Comité nr.:
306.00.00-00.00

Bijwerking: 07/06/2023
Geldig vanaf: 15/10/2003
Geldig tot: 13/05/2023

Wanneer een lid van de ondernemingsraad, van het comité voor preventie en bescherming op het werk of van de vakbondsafvaardiging, in het kader van zijn beroepsfunctie, beschikt over elektronische communicatiemiddelen, dan kan hij deze gebruiken voor vakbondsdoeleinden, op voorwaarde dat hij de regels naleeft die in de onderneming bestaan (of nog moeten worden opgesteld), alsook de sectorale regels.

In het Paritair Comité voor het verzekeringswezen werd op 15 oktober 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende het gebruik van elektronische communicatiemiddelen (nr. 68570/CO/306).

1. Algemeen

Wanneer een lid van de ondernemingsraad, van het comité voor preventie en bescherming op het werk of van de vakbondsafvaardiging, in het kader van zijn beroepsfunctie, beschikt over elektronische communicatiemiddelen, dan kan hij deze gebruiken voor vakbondsdoeleinden, op voorwaarde dat hij de regels naleeft die in de onderneming bestaan (of nog moeten worden opgesteld), alsook de regels die in deze overeenkomst beschreven worden.

Het lid van de ondernemingsraad, van het comité voor de preventie en bescherming op het werk of van de vakbondsafvaardiging dat niet over een werkpost met elektronische communicatiemiddelen beschikt, krijgt een persoonlijke user-id en een vlotte toegang tot een pc (bijv. via het vakbondslokaal).

2. Naleving van de bestaande regels

Deze overeenkomst doet geen afbreuk aan de reeds in dit verband gesloten overeenkomsten of aan de voor het personeel bestemde voorschriften die momenteel in de onderneming gelden.

De toepassing van deze overeenkomst mag in geen geval de in de onderneming bestaande regels betreffende de informaticaveiligheid, de deontologie en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen in het gedrang brengen.

Die regels gelden voor alle werknemers, met inbegrip van hun vertegenwoordigers.

De praktische toepassing van de veiligheidsmaatregelen betreffende het gebruik van communicatiemiddelen door de leden van de ondernemingsraad, van het comité voor de preventie en bescherming op het werk en van de vakbondsafvaardiging moet worden vastgelegd op ondernemingsvlak, rekening houdende met de regels die er reeds gelden (of nog te bepalen zijn).

3. Gebruik voor vakbondsdoeleinden

Het is verboden om massaal mails voor vakbondsdoeleinden te versturen, tenzij de werkgever daar anders over beslist.

Een onderneming kan beslissen om het personeel toegang te verlenen tot een onderdeel van haar intranet dat voor vakbondsdoeleinden kan worden gebruikt. Het personeel kan dus vrijwillig op de site kennis nemen van de vakbondsinformatie en van vakbondspamfletten.

4. oegang tot het Internet

De toegang tot het Internet is enkel toegestaan om professionele redenen. Voor zover de plaatselijke middelen dat mogelijk maken, zal één toegang tot het Internet per in de onderneming vertegenwoordigde vakbond en per bedrijfszetel ter beschikking worden gesteld in het vakbondslokaal of in de installaties die de werkgever ter beschikking stelt en dit om redenen inherent aan de werking van de sociale overlegorganen.

5. Gebruik te goeder trouw

De leden van de ondernemingsraad, van het comité voor de preventie en bescherming op het werk of van de vakbondsafvaardiging verbinden zich ertoe de elektronische communicatiemiddelen die hen ter beschikking worden geste ld, te goeder trouw en op een verantwoorde en voorzichtige manier te gebruiken.

In die geest komen de partijen met name overeen om :

  • de wetgeving na te leven (de installaties moeten gedekt zijn door gepaste licenties);
  • alles in het werk te stellen om de kans op virusbesmetting, met name via niet-officiële softwareversies (waaronder de "gratis" versies), te voorkomen;
  • de configuraties harmonieus en onder toezicht te laten verlopen (upgrades, technische compatibiliteit, beveiliging van netwerkgegevens...) ; en
  • de overbelasting van de systemen te voorkomen (massaal versturen van mails, omvang van de bijvoegsels, enz.)

6. Naleving van de arbeidsorganisatie

De mededelingen via elektronische middelen door de leden van de ondernemingsraad, het comité voor de preventie en bescherming op het werk en de vakbondsafvaardiging mogen de arbeidsorganisatie niet verstoren.

7. Principe van de vertrouwelijkheid

De mededelingen via elektronische middelen door de leden van de ondernemingsraad, het comité voor de preventie en bescherming op het werk en de vakbondsafvaardiging mogen niet worden gebruikt om vertrouwelijke informatie van de onderneming te verspreiden.

De toegang van de werkgever tot de inhoud van de elektronische mededelingen die van de vakbonden uitgaan,
wordt op dezelfde wijze bepaald als die tot de elektronische mededelingen voor privédoeleinden.

8. Verantwoordelijken voor de communicatie

De organisaties die de werknemers vertegenwoordigen, verbinden zich ertoe de leden van de ondernemingsraden, van de comités voor de preventie en bescherming op het werk en van de vakbondsafvaardigingen, die op de door hen ingediende lijsten aangewezen of verkozen zijn, de nodige aanwijzingen te geven voor de naleving van de bepalingen van deze overeenkomst.

Bovendien wijzen zij onder hun aangeslotenen die lid zijn van de ondernemingsraden, comités voor de preventie en bescherming op het werk en vakbondsafvaardigingen, een persoon aan die verantwoordelijk zal zijn voor de communicatie en die in die hoedanigheid zal toezien op de naleving van deze overeenkomst in de onderneming.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
15/10/2003
Registratienr
68570
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/10/2003
Registratiedatum
21/11/2003
Onderwerp
elektronische communicatiemiddelen
BS Bericht van neerlegging
11/12/2003
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
21/11/2006
Gepubliceerd in het B.St. van
27/12/2006
Keywords
SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Datum CAO
07/02/2023
Registratienr
178363
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
16/02/2023
Registratiedatum
21/02/2023
Onderwerp
Opzegging van de CAO nr. 68570/CO/306
BS Bericht van neerlegging
08/03/2023
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN, SYNDICALE AFVAARDIGING, SYNDICALE AFVAARDIGING
Tekst aangepast op
23/02/2023

Historiek
15/10/2003 13/05/2023 3303 Gebruik van elektronische communicatiemiddelen door de vertegenwoordigers van het personeel
01/01/2002 14/10/2003 3303 27 Nieuwe technologieën : elektronische communicatiemiddelen