1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
308.00.00-00.00

Bijwerking: 01/04/2010
Geldig vanaf: 01/01/2010

Rechthebbenden

alle werknemers

Vervoermiddelen

alle openbare- en privé-vervoermiddelen.

Bedrag

De werknemers die een jaarabonnement voor de trein, tram, metro of bus hebben: 100% van de door hen betaalde prijs

De werknemers die en andere type van abonnement hebben, volgens de volgende modaliteiten:

  • vervoer per spoor: volgens de intersectorale barema van de N.A.R.
  • openbaar vervoermiddel ander dan de trein:
  • prijs in verhouding tot de afstand: volgens de intersectorale barema van de N.A.R. 
  • eenheidsprijs: 71,8% van de effectief door de werknemer betaalde prijs, zonder het bedrag van de intersectorale barema voor een afstand van 7 km te overschrijden
  • privé-vervoermiddel: volgens de intersectorale barema

Uitsluiting

geen tussenkomst van de werkgever voor een afwezigheid van een week of meer (ziekte, jaarlijkse vakantie, enz.) behalve indien de werknemer zijn transportdocument reeds heeft verkregen.

In het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie werd op 19 september 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de tussenkomst van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 november 2002 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 januari 2003.

Zij werd laatst gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 6 oktober 2009 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 september 2001 tot vaststelling van de tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 10 december 2009 onder het nr. 96357/CO/308. Deze CAO werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 15 juni 2010 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 augustus 2010.

Wij geven u hierna de bepalingen van de CAO, gevolgd door een samenvatting.

Tekst van de CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied van de overeenkomst en definities

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is niet van toepassing op:

1)  de werknemers waarvan de woonplaats op minder dan twee kilometer van hun arbeidsplaats ligt, ongeacht het bedrag van hun loon;

2)  de werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van een mobiliteitsplan dat op het niveau van de onderneming werd afgesloten;

3) op de werknemers die contractueel over een bedrijfsvoertuig beschikken en die dit voertuig voor hun woonplaats/werkplaats verplaatsing mogen gebruiken.

Onder “werknemers” wordt verstaan, het mannelijk en vrouwelijk werklieden-, bedienden- en kaderpersoneel.

HOOFDSTUK II - Bedrag van de tussenkomst

Artikel 2

§1 Wat het door de NMBS georganiseerde vervoer betreft, wordt de tussenkomst van de werkgever in de prijs van het gebruikte vervoerbewijs berekend op basis van de tabel met forfaitaire bedragen zoals bedoeld in artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19octies afgesloten in de nationale arbeidsraad op 20 februari 2009

§2 Voor wat het overige gemeenschappelijk openbaar vervoer betreft, wordt de bijdrage van de werkgever in de prijs van de abonnementen berekend volgens volgende modaliteiten:

a) wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat, wordt de tussenkomst van de werkgever in de prijs van het gebruikte vervoerbewijs berekend op basis van de in §1 van onderhavig artikel bedoelde tabel met forfaitaire bedragen, zonder evenwel 75% van de werkelijke vervoerprijs te overschrijden;

b) wanneer de prijs een eenheidsprijs is ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgever forfaitair vastgesteld en bedraagt 71,8% van de effectief door de werknemer betaalde prijs, zonder evenwel het bedrag van de werkgeverstussenkomst berekend op basis van de in §1 van onderhavig artikel bedoelde tabel met forfaitaire bedragen voor een afstand van 7 km te overschrijden.

§3 Voor alle andere vervoermiddelen geldt een maandelijkse forfaitaire bijdrage gelijk deze opgenomen in de tabel met forfaitaire bedragen zoals bedoeld in §1.

Artikel 2bis

In het kader van de mobiliteit en om het gebruik van het openbaar vervoer verder te stimuleren, hebben de werknemers die houder zijn van een jaarabonnement voor de trein, tram, metro of bus recht op een tegemoetkoming gelijk aan de door hen betaalde prijs, rekening houdend met volgende modaliteiten:

- de terugbetaling aan de werknemer gebeurt na voorlegging van het bewijs van het jaarabonnement aan de werkgever;

- de werknemer dient de meest voordelig formule van het jaarabonnement te nemen;

- de terugbetaling van het jaarabonnement door de werkgever gebeurt op basis van het tarief van de betrokken vervoersonderneming en met als maximum het tarief van 2e klasse;

- voor het eventueel overige gedeelte van het traject met een ander vervoermiddel gebeurt de terugbetaling volgens de regeling vermeld in artikel 2§1;

- er wordt geen afbreuk gedaan aan de modaliteiten die zijn vastgesteld of die nog zullen worden vastgesteld op het bedrijfsniveau.

Deze regeling is niet van toepassing indien het volledige traject van en naar het werk reeds terugbetaald wordt aan 100% van een treinkaart 2e klasse ongeachte de vervoermiddelen.

Het bruto-equivalent van de tussenkomst zoals voorzien in onderhavig artikel geldt eveneens voor fietsers en voetgangers. 

HOOFDSTUK III - Berekening van de afgelegde afstand

Artikel 3

Het bewijs van de afgelegde afstand wordt als volgt geleverd:

a)  voor de houder van een abonnement met vermelding van de afstand, door het voorleggen van het abonnement;

b)  voor de houder van een abonnement zonder vermelding van de afstand en voor de gebruikers van een privé-vervoermiddel, door de vaststelling van de afstand aan de hand van de officiële lijst der afstanden van het Ministerie van Justitie, van de gemeente van de woonplaats naar de gemeente van de arbeidsplaats.

HOOFDSTUK IV - Gebruik van verschillende gemeenschappelijke vervoermiddelen

Artikel 4

Indien de werknemer verschillende gemeenschappelijke vervoermiddelen gebruikt, hetzij deze van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, de LIJN, MIVB of TEC wordt de globale tussenkomst van de werkgever bepaald op het bedrag dat gelijk is aan de tussenkomst van de werkgever in de treinkaart, zoals bedoeld in artikel 2, §1 en dat overeenkomt met het aantal afgelegde kilometers.

HOOFDSTUK V - Algemene bepalingen

Artikel 5

Elke wijziging in de woonplaats van de werknemers, zoals die blijkt uit zijn identiteitskaart, wordt binnen de acht dagen door hem ter kennis gebracht van de werkgever.

Artikel 6

De werkgever heeft het recht de controles uit te voeren die hij wenselijk acht.

Artikel 7

Er kan geen tussenkomst van de werkgever worden gevraagd voor een afwezigheid van een week of meer (ziekte, jaarlijkse vakantie, enz.) behalve indien de werknemer zijn transportdocument reeds heeft verkregen.

(...)

CAO van 6 oktober 2009

Hoofdstuk III - Slotbepaling

Artikel 5

De sociale partners die deze CAO ondertekenen komen overeen dat de regels zoals bepaald in de CAO inzake vervoerkosten en van toepassing waren voor 1 februari 2009, van toepassing blijven tot en met 31 december 2009.

Artikel 6

De partijen verbinden zich ertoe tijdens de duur van deze collectieve arbeidsovereenkomst geen bijkomende eisen te stellen over de punten die in deze overeenkomst voorkomen.

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2010 en is gesloten voor een onbepaalde duur.

Iedere ondertekenende partij kan er geheel of gedeeltelijk een einde aan stellen mits een opzegging van drie maanden. De partij die van dit recht wenst gebruik te maken, doet de opzegging in een met redenen omkleed schrijven en met opgaven van de gewenste wijzigingen. De brief wordt gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie.

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
06/10/2009
Registratienr
96357
Geldig van
01/01/2010
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
29/10/2009
Registratiedatum
10/12/2009
Onderwerp
financiële bijdrage in de vervoerkosten
BS Bericht van neerlegging
06/01/2010
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
15/06/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
20/08/2010
Keywords
VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN

Historiek
01/01/2010 31/12/2999 1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten
01/02/2009 31/12/2009 1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten
01/01/2006 31/01/2009 1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten
01/01/2004 31/12/2005 1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten
01/09/2001 31/12/2003 1201 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten
01/01/1973 31/08/2001 1201 12 Werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten