2401 Syndicale vorming

Paritair (sub-)Comité nr.:
308.00.00-00.00

Bijwerking: 09/08/2011
Geldig vanaf: 01/01/2011

In het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie werd op 2 april 1981 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de faciliteiten inzake vakbondsvorming en de uitoefening van het mandaat der werknemersvertegenwoordigers. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 juli 1981 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 augustus 1981. 

Ze werd gewijzigd door:

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 13 maart 1990, houdende uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 18 november 1990, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 7 november 1990 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 december 1990;

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 6 juli 2011 houdende het akkoord 2011-2012, neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeisbetrekkingen en geregistreerd op 2 augustus 2011 onder het nr. 105.069/CO/308; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 2011.  Artikel 6 § 1 werd aangepast.

Wij geven u hierna de integrale tekst van de CAO van 2 april 1981.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie.

Artikel 2

Elke representatieve werknemersorganisatie beschikt over een krediet van dagen voor haar vertegenwoordigers in de ondernemingsraad, in het comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en in de vakbondsafvaardiging om, zonder loonderving, deel te nemen aan cursussen of seminaries georganiseerd door de ondertekenende werknemersorganisaties, op tijdstippen die samenvallen met de normale arbeidsuren en gericht op de vervolmaking van de economische, technische en sociale kennis van de werknemersvertegenwoor­digers.

Elke representatieve werknemersorganisatie beschikt bovendien over een krediet aan dagen voor de in het vorig lid vermelde werknemersvertegenwoordigers om, zonder loonderving, deel te nemen aan vergaderingen die buiten de onderneming plaats hebben tijdens de normale arbeidsuren en georganiseerd worden door de werknemersorganisaties.

 Artikel 3

De personeelsleden die de werknemers in de ondernemingsraad, in het comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en in de vakbondsafvaardiging vertegenwoordigen, beschikken over de nodige tijd en faciliteiten binnen de onderneming om, na onderling akkoord met het ondernemingshoofd, de taken voorzien bij de wetten op de ondernemingsraden en de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en het statuut van de vakbondsafvaardiging, collectieve of individueel uit te oefenen. Met het oog op het gebruik van die tijd en die faciliteiten, dienen de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad, in het comité voor veiligheid, gezond­heid en verfraaiing van de werkplaatsen en in de vakbondsafvaardiging, het ondernemingshoofd of zijn vertegenwoordiger in te lichten en in onderling akkoord met hem ervoor te zorgen dat dit gebruik het goede verloop van de diensten in de onderneming niet verstoort.

 Artikel 4

De werkgever stelt - occasioneel of permanent - een lokaal ter beschikking van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad, in het comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en in de vakbondsafvaardiging, ten einde hen toe te laten hun opdracht passend te vervullen.

 Artikel 5

Een globaal krediet aan afwezigheidsdagen wordt voorzien, dat kan worden gebruikt, zowel voor de uitoefening van het mandaat buiten de onderneming, als voor het volgen van cursussen en seminaries door de werknemersvertegenwoordigers waarvan sprake in artikel 2.

 Artikel 6

§1. Dit globaal krediet aan dagen bedraagt voor elke representatieve werknemersorganisatie zeven dagen per jaar voor ieder effectief mandaat door een van haar vertegenwoordigers uitgeoefend in de in artikel 2 vermelde organen.  Evenwel kan dit krediet aan dagen gebruikt worden en door de effectieve en door de plaatsvervangende werknemersvertegenwoordigers.

Het in het vorige lid vermelde krediet van zeven dagen mag worden overgedragen van het ene jaar naar het andere jaar zodat het als gemiddelde over de duur van de vier jaar van het mandaat wordt bereikt.  Dit geldt evenwel niet voor de onderneminen waarvoor reeds specifieke akkoorden zijn gesloten inzake syndicale vorming.

Commentaar: de huidige bepalingen treden in werking bij de hernieuwing van de mandaten van de werknemersvertegenwoordigers in het kader van de sociale verkeizingen 2012.

§2. De representatieve werknemersorganisaties zullen dit globaal krediet aan dagen onder elkaar verdelen per onderneming en in verhouding tot hun respectievelijk aantal effectieve mandaten in de hoger vermelde organen, zonder dat één van die leden te dien einde in de loop van een jaar meer dan twaalf dagen mag gebruiken en zonder dat meer dan vijf dagen opeenvolgend mogen worden genomen.

§3. De maxima van 12 en 5 dagen vermeld in §2 kunnen mits toestemming van de werkgever, overschreden worden.

 Artikel 7

De werknemersorganisaties moeten de programma's van de cursussen en seminaries voor vakbondsvorming aan de "Verenging der Privé Spaarkassen" overmaken alsook aan een bij naam aangewezen persoon in elk van de ondernemingen.

 Artikel 8

De werknemersorganisaties lichten de werkgevers één maand op voorhand in over de lijst van de personen die werden aangezocht om een cursus of seminarie van vakbondsvorming bij te wonen.

De definitieve lijst van de deelnemers wordt uiterlijk acht dagen voor de aan­vang van een cursus of seminarie bevestigd. De directies die na ontvangst van de eerste lijst geldige bezwaren formuleren, nemen onmiddellijk contact op met de betrokken werknemersorganisaties.

 Artikel 9

Ingeval een werkgever de deelneming aan een cursus of seminarie van vakbondsvorming weigert, wordt dit aan het paritair verzoeningscomité voorgelegd of initiatief van de meeste gerede partij.

Artikel 10

Behoudens dringend geval worden de dagorde en de data van de vergaderingen betreffende de uitoefening buiten de onderneming van het mandaat van de werknemersvertegenwoordigers vermeld in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, welke tijdens de normale werkuren plaats hebben, tenminste acht dagen op voorhand aan de werkgever door de betrokken werknemersorganisaties medegedeeld.

 Artikel 11

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt:

1° de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 november 1972 gesloten in het Nationaal Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie betreffende faciliteiten voor de uitoefening van het mandaat van de vertegenwoordigers der werknemers in de ondernemingsraden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 9 juli 1973;

2° de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 november 1972 gesloten in het Nationaal Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie betreffende de syndicale vorming, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 4 mei 1973.

 Artikel 12

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 2 april 1981 en is gesloten voor een onbepaalde tijd. 

 


Historiek
01/01/2011 31/12/2999 2401 Syndicale vorming
02/04/1981 31/12/2010 2401 Syndicale vorming