46 Postnataal verlof

Paritair (sub-)Comité nr.:
308.00.00-00.00

Bijwerking: 07/12/1995
Geldig vanaf: 22/03/1994

Reden: geboorte van een kind.

Maximumduur: 1 jaar.

Modaliteiten: onbetaald verlof.

Op 22 maart 1994 werd in het Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot toekenning van een postnataal verlof (KB 23 juni 1995, BS 12 september 1995).

Onder werknemers wordt verstaan het mannelijk en vrouwelijk werklieden-, bediende- en kaderpersoneel.

1. Reden

Geboorte van een kind.

2. Duur

De werkgever staat, op schriftelijk verzoek van de werknemer, een niet bezoldigd postnataal verlof toe met een duur van maximum een jaar ingaande:

  • indien het om een vrouwelijke werknemer gaat: onmiddellijk na het verstrijken van haar wettelijk beval­lingsverlof;
  • indien het om een mannelijke werknemer gaat: op een dag naar zijn keuze, maar ten vroegste acht weken en ten laatste veertien weken na de geboorte van het kind waarvan de afstamming te zijnen opzichte vast­staat.

Gedurende deze periode wordt de arbeidsovereenkomst geschorst.

3. Modaliteit

Bij het indienen van dergelijk verzoek verbindt de werknemer er zich toe tijdens deze schorsingsperiode van de arbeidsovereenkomst geen enkel bezoldigd werk uit te voeren op straffe van verlies van de voordelen van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

3.1. Impact van het verlof

De werkgever neemt de werknemer terug in dienst van de onderneming bij het verstrijken van het postnataal verlof in dezelfde categorie van de loonschaal, maar niet noodzakelijk in dezelfde functie.

De periode van het postnataal verlof komt niet in aanmerking voor het berekenen van de anciënniteit in de onderneming. De periode in dienst van de onderneming voor het postnataal verlof blijft evenwel voor die berekening verworven.

Wat integendeel de loopbaan volgens de loonschaal betreft, deze verloopt verder derwijze dat de werknemer op het ogenblik van zijn terugkeer recht zal hebben op het loon dat overeenstemt met de leeftijd of met de anciënniteit welke hij op dat ogenblik zal hebben bereikt.

De schorsingsperiode van de arbeidsovereenkomst geeft geen recht op jaarlijkse vakantie.

3.2. Procedure

De werknemer licht zijn werkgever binnen een termijn van drie weken na de geboorte, schriftelijk in over zijn inzicht gebruik te maken van zijn recht op postnataal verlof voor een duur welke hij zal preciseren en waaraan hij zich zal dienen te houden.

Indien de werknemer tijdens het postnataal verlof van inzicht verandert en het werk niet meer wenst te her­vatten, verwittigt hij zijn werkgever daarvan zo vlug mogelijk en uiterlijk drie maanden voor het einde van het postnataal verlof, per aangetekend schrijven; indien evenwel de duur van het postnataal verlof drie maanden of minder is, moet het bericht van niet-hervatting van het werk een maand voor het einde van het postnataal verlof worden gegeven. Geen enkel postnataal verlof van minder dan een maand wordt toegestaan.

In geval van niet-hervatting van het werk op de voorziene datum, zonder naleving van de in het vorige lid overeengekomen beschikkingen, stelt de werkgever per aangetekend schrijven aan de werknemer gericht, vast dat hij de arbeidsovereenkomst eenzijdig heeft verbroken.

3.3. Tweede moederschap

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, mag de werknemer slechts na verloop van een maand na de herneming van het werk een tweede postnataal verlof aanvragen. Daarenboven heeft dezelfde werknemer geen recht op meer dan twee postnatale verloven in dezelfde onderneming.

3.4. Toepassing

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van kracht in de ondernemingen welke tenminste vijftig werknemers tewerkstellen.

In de ondernemingen welke minder dan vijftig werknemers tewerkstellen, wordt het de werkgevers aanbevolen ze toe te passen, in zover de vereisten van de dienst het veroorloven.


Historiek
22/03/1994 31/12/2999 46 Postnataal verlof