2601 Werkzekerheid

Paritair (sub-)Comité nr.:
310.00.00-00.00

Bijwerking: 27/05/2020
Geldig vanaf: 01/01/2007

Deze sector heeft een procedure van ontslag voorzien (ontslag om economische redenen, collectief ontslag en andere herstructureringsmaatregelen).

In het Paritair Comité voor de banken werd op 29 september 2017 een sectoraal akkoord 2017-2018 gesloten (nr. 142853/CO/310).

1. Principe

1.1. Bepalingen van individuele aard

Indien de werkgever overweegt om een werknemer die is tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en die meer dan zes maanden in dienst is te ontslaan wegens disciplinaire of professionele tekortkomingen, wordt deze werknemer, schriftelijk (per brief, mail, fax) uitgenodigd op een onderhoud dat binnen de 8 kalenderdagen na de uitnodiging plaatsheeft.

De werknemer wordt er schriftelijk van op de hoogte gebracht dat hij zich op dit onderhoud mag laten bijstaan door een vakbondsafgevaardigde van zijn keuze. Tijdens dit onderhoud wordt de werknemer ingelicht over de redenen die de werkgever ertoe hebben geleid een ontslag te overwegen. Indien acties werden ondernomen om het ontslag te vermijden worden ze vermeld tijdens dit onderhoud.

Bij niet naleving van de procédure door toedoen van de werkgever, is deze verplicht, aan de ontslagen werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en met minstens een jaar anciënniteit, een forfaitaire vergoeding die overeenkomt met het lopende loon van :

  • drie maanden voor werknemers die minder dan 10 jaar in dienst zijn ;
  • vier en een halve maand voor werknemers die sedert 10 jaar en minder dan 15 jaar in dienst zijn ;
  • zes maanden voor werknemers die sedert 15 jaar en minder dan 20 jaar in dienst zijn ;
  • zeven en een halve maand voor werknemers die sedert 20 jaar en minder dan 25 jaar in dienst zijn;
  • 9 maanden voor werknemers die sedert 25 jaar of meer in dienst zijn,

Deze vergoeding is niet cumuleerbaar met andere wettelijke of conventionele beschermingsvergoedingen.

1.2. Bepalingen van collectieve aard

Binnen het Paritair Comité voor de banken wordt een paritaire werkgroep voor de tewerkstelling in de banksector, in het kort "werkgroep tewerkstelling", opgericht.
De leden van de werkgroep tewerkstelling worden aangeduid door het paritair comité.

De informatie aan de werkgroep tewerkstelling verstrekt moet worden, wordt meegedeeld aan de voorzitter van het paritair comité en tegelijk aan de woordvoerders van de vakbondsorganisaties en aan de Belgische Vereniging van Banken.
De werkgroep kan worden samengeroepen door de voorzitter op verzoek van de meest gerede partij.

De werkgroep kan tewerkstelling aan het paritair comité alle maatregelen voorstellen met het oog op het beveiligen van de tewerkstelling van met afdanking bedreigde werknemers.
De werkgroep tewerkstelling zal er meer bepaald over waken dat aan deze werknemers een reclasseringsmogelijkheid in de sector of een voorrang bij aanwerving of wederaanwerving wordt verleend.

De werkgroep tewerkstelling kan verder :

  • herscholingsmogelijkheden suggereren;
  • andere initiatieven aanmoedigen tot wederaanpassing van mindervaliden.

Een paritaire werkgroep wordt belast met de opvolging van de reclasseringsmogelijkheden.

De werkgroep tewerkstelling beschikt jaarlijks over en geglobaliseerde informatie ten einde de evolutie van de tewerkstelling in de sector te evalueren.

De werkgroep tewerkstelling heeft tot opdracht om het even welke studie of analyse omtrent de toestand van de tewerkstelling, dit zowel wat betreft de kwalitatieve als de kwantitatieve aspecten, en de wijzigingen aan deze toestand uit te werken.

Zijn werkzaamheden zullen tevens betrekking hebben op de wijzigingen in de activiteiten van de banksector en de eventuele gevolgen hiervan op de tewerkstelling.
In het kader van haar opdrachten zal de werkgroep eveneens bijzondere aandacht hebben voor de aspecten van plaatselijke werkgelegenheid in de banksector.

2. Procedure

2.1. Ontslag om economische redenen

Bij het ontslag dat aan bijzondere economische omstandigheden is te wijten, wordt een orde van voorrang voorzien met inachtneming van de bevoegdheid, de verdienste, de specialisatie, de leeftijd, de anciënniteit en de gezinslast.

Een dergelijk voorgenomen ontslag wordt vooraf ter kennis van de syndicale afvaardiging gebracht.

Evenzo wordt, bij wederindienstneming, de voorrang aan de ontslagen werknemers verleend in omgekeerde volgorde als bij het ontslag.

2.2. Collectief ontslag

Onder "collectief ontslag" moet men het ontslag verstaat : dat 10 % van het personeelsbestand aanbelangt over een periode van twee maanden.

In geval van collectief ontslag zal de bank de werkgroep tewerkstelling inlichten op hetzelfde ogenblik dat zij de hiervoor bevoegde wettelijke instanties moet inlichten.

In geval van collectief ontslag zonder inachtneming van de procedure, is de werkgever verplicht, aan de werknemers met contracten van onbepaalde duur een forfaitaire vergoeding te betalen gelijk aan het lopend loon van zes maande voor de werknemers met een anciënniteit tussen één en vijf jaar en een forfaitaire vergoeding gelijk aan het lopend loon van negen maanden voor de werknemers met een anciënniteit van meer dan vijf jaar.

In geval van collectief ontslag worden eveneens voorafgaandelijk onderhandelingen gevoerd waarbij de sociale partners gepaste oplossingen en sociale begeleidingsmaatregelen zullen trachten uit te werken om de tewerkstelling van de betrokken werknemers zoveel mogelijk te vrijwaren en/of heroriënteringsmogelijkheden te vergroten.

Bij gebrek aan akkoord over de oplossingen die de op dat niveau betrokken partijen respectievelijk beogen, wordt het probleem voorgelegd aan het paritair comité, dat binnen een termijn van hoogstens twee maanden alle middelen zal uitputten waarover het beschikt.

De banken verbinden zich ertoe de toepassing van de reglementering inzake collectief ontslag niet de omzeilen.
Indien de vakbondsorganisaties zouden vaststellen dat dit toch het geval is, kunnen zij de voorzitter van het Paritair Comité voor de banken verzoeken de werkgroep tewerkstelling zo snel mogelijk samen te roepen.

2.3.  Andere herstructureringsmaatregelen

Indien een bank besluit een bepaalde soort bedrijvigheid stop te zetten of een gedeelte of gans haar agentschappennet op te heffen, brengt zij de werkgroep tewerkstelling op de hoogte.

Daarenboven zal de werkgroep tewerkstelling ingelicht worden over iedere fundamentele herstructurering in de bank die een weerslag kan hebben op het niveau van de tewerkstelling.

Indien de bank overgaat tot overplaatsing van een aantal werknemers naar een andere onderneming, met het gevolg dat afdankingen kunnen plaatshebben, en indien deze overplaatsingen op bezwaren stuiten vanwege de werknemers dan licht de onderneming de werkgroep tewerkstelling daarover in.

In geval van fusie, splitsing, opslorping of overname van een andere bank of een type van activiteiten, brengt elke bank (die voor of na de feiten minstens 50 werknemers tewerkstelt) onmiddellijk de werkgroep tewerkstelling op de hoogte :

  • van de omstandigheden, die aanleiding hebben gegeven tot de fusie, de opslorping of de overname van een type van activiteiten;
  • van de economische en financiële streefdoelen;
  • van de gevolgen op het vlak van de werkgelegenheid;
  • van de mogelijke gevolgen inzake de arbeidsvoorwaarden en -modaliteiten.

In de hypothese van voorgaande alinea zal de bank dezelfde informatie verstrekken aan de ondernemingsraad, of bij ontstentenis, aan de vakbondsafvaardiging.
De bank zal, in de mate van het mogelijke, verdere ontslagen vermijden door opleiding en bijscholing aan te moedigen, teneinde overplaatsingen mogelijk te maken.
In dit kader verbinden de sociale partners zich ertoe om samen naar eventuele oplossingen en sociale begeleidingsmaatregelen te zoeken in het kader van een overleg binnen het betrokken bedrijf.

De oplossingen en de begeleidingsmaatregelen die overwogen worden, kunnen bijvoorbeeld bestaan uit :

  • een aanwervingsstop van nieuw personeel gedurende 6 maanden voor de functies die geraakt worden door de beperkingsmaatregelen in de betrokken diensten;
  • een beperking van de aanwervingen voor de niet-geraakte diensten, door de natuurlijke vertrekken te compenseren door overplaatsingen van een dienst naar een andere;
  • de invoering van herklasseringsplannen in de onderneming begeleid van opleidings- en omscholingsplannen die het personeel met de vereiste vaardigheden toelaten om van een dienst naar een andere over te stappen;
  • de onderhandeling van een mechanisme van vervroegde vertrekken;
  • het in aanmerking nemen van de mogelijkheden tot behoud van lokale tewerkstelling.

Teneinde deze informatie te leveren en de werknemers de mogelijkheid te bieden zich over hun rechten te informeren, zal de werkgever in een periode voorzien waarin geen ontslagen zullen gegeven worden ten opzichte van de werknemers die door de fusie, splitsing, opslorping of overname worden gevat.

Dit alles zonder afbreuk te doen aan het algemeen ontslagrecht van de werkgever en onder voorbehoud van een eventueel ontslag om dringende reden of om redenen die geen betrekking hebben op de fusie, splitsing, opslorping of overname; ontslag dat steeds betekend kan worden tijdens deze termijn.

De termijn zal negentig kalenderdagen duren en een aanvang nemen op de dag dat de informatie zal gegeven worden aan de ondernemingsraad, bij gebreke daaraan de vakbondsafvaardiging, bij gebreke daaraan het personeel. Hij zal kunnen ingekort worden in akkoord met de vakbondsafvaardiging aanwezig is, geldt in elk geval de termijn van negentig kalenderdagen.

3. Sanctie

Elk ontslag dat door de werkgever tijdens de genoemde termijn van negentig kalenderdagen wordt betekend, geeft aan het betrokken personeelslid met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en met minstens een jaar anciënniteit het recht op betaling door de werkgever van een forfaitaire schadevergoeding.

Deze forfaitaire vergoeding is gelijk aan het lopend loon van zes maanden voor de werknemers met een anciënniteit tussen één en vijf jaar en een forfaitaire vergoeding gelijk aan het lopend loon van negen maanden voor de werknemers met een anciënniteit van meer dan vijf jaar.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/09/2017
Registratienr
142853
Geldig van
01/01/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
16/10/2017
Registratiedatum
24/11/2017
Onderwerp
sectoraal akkoord 2017-2018
BS Bericht van neerlegging
04/12/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
03/06/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
21/06/2018
Keywords
LONEN, MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES, EENMALIGE PREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, TIJDSKREDIET/LOOPBAANVERMINDERING, LANDINGSBANEN, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, RISICOGROEPEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING

Datum CAO
28/01/2016
Registratienr
132774
Geldig van
01/01/2015
Geldig tot
31/12/2016
Neerleggingsdatum
03/02/2016
Registratiedatum
25/04/2016
Onderwerp
sectoraal akkoord 2015-2016
BS Bericht van neerlegging
17/05/2016
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/03/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
04/04/2017
Keywords
LONEN, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, WELZIJN OP HET WERK, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING

Datum CAO
02/07/2007
Registratienr
84243
Geldig van
01/07/2007
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
09/07/2007
Registratiedatum
08/08/2007
Onderwerp
werkgelegenheid
BS Bericht van neerlegging
09/10/2007
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
19/03/2008
Gepubliceerd in het B.St. van
29/05/2008
Keywords
OPZEGGING/ONTSLAG

Historiek
01/01/2007 31/12/2999 2601 Werkzekerheid
01/01/2009 31/12/2014 2601 Werkzekerheid
01/07/2007 31/12/2008 2601 Werkzekerheid
01/01/1977 30/06/2007 2601 26 Ontslag en wederindienstneming
27/12/2001 30/06/2007 2601 3801 Collectief ontslag
01/01/2002 01/01/2002 2601 4302 Tewerkstellingsakkoorden
01/07/1997 31/12/2001 2601 4302 Tewerkstellingsakkoorden