0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.01.20-00.00

Bijwerking: 04/09/2023
Geldig vanaf: 01/09/2023

Bedrag (2023):

  • jaarlijkse bijkomende premie van 1.499,06 EUR toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn zich op een bijzondere beroepsbekwaamheid te beroepen
  • jaarlijkse bijkomende premie van 4.497,32 EUR toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn houder te zijn van een bijzondere beroepstitel.

Betalingsdatum: jaarlijks in de maand september.  De premie wordt betaald pro rata van hun arbeidsduurregeling en het aantal gewerkte maanden van 1 september van het voorgaande jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

Mogelijkheid tot omzetting: /

IFIC barema: de werknemer waarop het IF-IC barema van toepassing is heeft vanaf dit moment en voor de duurtijd van de verdere loopbaan, hier bovenop geen recht meer op de premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden.  Dat voordeel is in het IF-IC barema geïntegreerd.

In het Belgisch Staatsblad van 30 december 2011 verscheen het koninklijk besluit van 28 december 2011 betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep, in bepaalde federale gezondheidssectoren, wat betreft de premies voor de titels en bijzondere beroepsbekwaamheden en onregelmatige prestaties.

Het koninklijk besluit van 28 december 2011 werd gewijzigd door een koninklijk besluit van 30 juli 2018 (Belgisch Staatsblad van 9 augustus 2018).  

De werknemer waarop het IFIC barema van toepassing is heeft vanaf dit moment en voor de duurtijd van de verdere loopbaan, hier bovenop geen recht meer op de premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden.  Dat voordeel is in het IF-IC barema geïntegreerd (voor de geregionaliseerde sectoren NL: art. 13 van de CAO van 23/04/2021 - nr. 166043/CO/330, voor de Brusselse geregionaliseerde sectoren: art. 12 van de CAO van 11/07/2022 - nr. 175249/CO/330 en voor de Waalse geregionaliseerde sectoren: art. 12 van de CAO van 31/01/2023 - nr. 180873/CO/330).

KB van 28/12/2011

Premie bijzondere beroepsbekwaamheid

Vanaf 2010 wordt een jaarlijkse bijkomende premie van 1.113,80 EUR, toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn zich op een bijzondere beroepsbekwaamheid te beroepen, zoals bepaald in de ministeriële besluiten die de erkenningscriteria vastleggen van de kwalificaties, vermeld in het koninklijk besluit van 27 september 2006 houdende de lijst van bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwaamheden voor de beoefenaars van de verpleegkunde.

Volgens het koninklijk besluit van 27 september 2006 wordt de lijst van de bijzondere beroepsbekwaamheden voor de houders van het diploma of de titel van gegradueerde verpleger, voor de bachelors in de verpleegkunde, voor de houders van het diploma van verpleegkunde en voor de houders van het brevet of de titel van verpleger, als volgt vastgesteld:

1. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie;

2. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de geriatrie;

3. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de wondverzorging;

4. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de palliative zorg;

5. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de diabetologie;

6. verpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de evaluatie en behandeling van de pijn.

Premie bijzondere beroepstitel

Vanaf 2010 wordt een jaarlijkse bijkomende premie van 3.341,50 EUR, toegekend aan de erkende verpleegkundigen die gemachtigd zijn houder zijn van een bijzondere beroepstitel, zoals bepaald in de ministeriële besluiten die de erkenningscriteria vastleggen van de titels vermeld in het bovenvermeld koninklijk besluit van 27 september 2006.

Volgens het koninklijk besluit van 27 september 2006 wordt de lijst van de bijzondere beroepstitels voor de houders van het diploma of de titel van gegradueerde verpleger of van bachelor in de verpleegkunde als volgt vastgesteld:

1. verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en in de neonatologie;

2. verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie;

3. verpleegkundige gespecialiseerd in de sociale gezondheidszorg;

4. verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie;

5. verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg;

6. verpleegkundige gespecialiseerd in de medische beeldvorming;

7. verpleegkundige gespecialiseerd in de medische beeldvorming;

8. verpleegkundige gespecialiseerd in de stomatherapie en in de wondverzorging;

9. verpleegkundige gespecialiseerd als operatie-assistent en als instrumentist;

10. verpleegkundige gespecialiseerd als perfusionist;

11. verpleegkundige gespecialiseerd in de anesthesie.

Gemeenschappelijke bepalingen

Om van de premies te genieten, moet, de verpleegkundige effectief in het ziekenhuis tewerkgesteld zijn in een erkende dienst, in een erkende functie of in een erkend zorgprogramma die deze specialisatie voorziet of in een rustoord voor bejaarden of in een rust- en verzorgingstehuis.

In afwijking hebben de verpleegkundigen die werken in een ziekenhuis vallend onder het toepassingsgebied van het PC voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten 330, die vanaf 1 september 2018 erkend worden door de bevoegde autoriteit voor een bovenvermeld titel of een bekwaamheid, geen recht op de premies.

Bovendien behoudt de verpleegkundige, die voor 1 september 2018 begunstigde is van de premie bijzondere beroepsbekwaamheid en/of bijzondere beroepstitel, die van functie verandert in hetzelfde ziekenhuis of die wisselt van ziekenhuis vallend onder het voornoemde paritair comité 330, het recht op de premie voor zover deze de functie van verpleegkundige blijft uitoefenen.

De verpleegkundige die werkt in een ziekenhuis niet vallend onder het voornoemde paritair comité 330, die begunstigde is van de premie bijzondere beroepsbekwaamheid en/of bijzondere beroepstitel, en die wisselt van werkgever en die gaat werken voor een ziekenhuis vallend onder het voornoemde paritair comité 330, behoudt het recht op de premie voor zover deze de functie van verpleegkundige blijft uitoefenen.

Betalingsdatum

De premie wordt jaarlijks in de maand september betaald door de werkgever aan de verpleegkundigen.  De premie wordt betaald a prorata van hun arbeidsduurregeling en het aantal gewerkte maanden van 1 september van het voorgaande jaar tot 31 augustus van het lopend jaar.

Indexatie van de premies

De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
23/04/2021
Registratienr
166043
Geldig van
01/07/2021
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/07/2021
Registratiedatum
16/07/2021
Reikwijdte
Categorale ziekenhuizen, rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, ..., ... revalidatiecentra met uitsluiting van, de instellingen waarmee het Verzekeringscomité van het Riziv op voorstel van het College van geneesheren directeurs, in uitvoering van art 22, 6° van de wet gecoördineerd op 14/7/1994, een overeenkomst heeft gesloten en die niet vallen onder de toepassing van art 5, § 1, I, 5° van de bijzondere wet van 8/8/1980, ..., ... die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd
Buiten bereik
Leidinggevend personeel en artsen
Onderwerp
Volledige invoering van een nieuw loonmodel voor de inrichtingen en diensten die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd - IFIC
BS Bericht van neerlegging
24/08/2021
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
12/09/2021
Gepubliceerd in het B.St. van
28/10/2021
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE
Tekst aangepast op
29/07/2021

Datum CAO
11/07/2022
Registratienr
175249
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/07/2022
Registratiedatum
09/09/2022
Reikwijdte
Rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, revalidatiecentra, met inbegrip van de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging..., ...erkend en/of gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie
Buiten bereik
Artsen, leidinggevend personeel en werknemers waarvoor een beslissing tot een beëindiging van hun arbeidsovereenkomst bekend is voor datum E en die 4 weken na datum E niet meer in dienst zijn
Onderwerp
Invoering van een nieuw loonmodel voor de gezondheidsdiensten en -inrichtingen die worden erkend en/of gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie
BS Bericht van neerlegging
22/09/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, FUNCTIECLASSIFICATIE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, MAANDELIJKSE PREMIE / UURTOESLAG / PRODUCTIEPREMIE, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING
Tekst aangepast op
10/09/2022

Datum CAO
31/01/2023
Registratienr
180873
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
02/02/2023
Registratiedatum
17/07/2023
Reikwijdte
Rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, revalidatiecentra, met inbegrip van de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging, ..., ... die erkend en/of gesubsidieerd worden door het Waalse gewest
Buiten bereik
Artsen en leidinggevend personeel
Onderwerp
Invoering van een nieuw loonmodel
BS Bericht van neerlegging
01/08/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, FUNCTIECLASSIFICATIE, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, MAANDELIJKSE PREMIE / UURTOESLAG / PRODUCTIEPREMIE, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING
Tekst aangepast op
20/07/2023

Historiek
01/09/2023 31/12/2050 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/09/2022 31/08/2023 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/09/2021 31/08/2022 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/07/2021 31/08/2021 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/09/2020 30/06/2021 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/09/2019 31/08/2020 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden - Niet-IFIC
01/09/2018 31/08/2019 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden
01/07/2010 31/08/2018 0601 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden
01/07/2010 30/06/2010 0601 0605 Premies met betrekking tot de titels en bekwaamheden