Betaald educatief verlof: gegevens voor 2015-2016

Van 
74556

Een ontwerp van koninklijk besluit handhaaft de loongrens op 2.760 EUR voor een werknemer die betaald educatief verlof neemt tijdens 2015-2016. De specifieke patronale bijdrage voor betaald educatief verlof blijft 0,05 % sinds het 4e kwartaal 2014.

Uw werknemer, geïnspireerd door zijn schoolgaande kinderen, beslist om zich bij te scholen en deelt u mee dat hij betaald educatief verlof wil nemen.

Betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht van een werknemer die een bepaalde algemene en/of beroepsopleiding volgt en op het werk afwezig is met behoud van het normale loon (tot een bepaalde maximumgrens) en dit gedurende een aantal uren dat gelijk is aan het aantal aanwezigheidsuren in de les.

Wij geven u een overzicht van de essentiële punten van de regelgeving van het betaald educatief verlof.

Alle voltijdse maar niet alle deeltijdse werknemers hebben recht op betaald educatief verlof

Alle voltijdse werknemers mogen betaald educatief verlof nemen voor algemene of beroepsopleidingen die tijdens of buiten de normale arbeidsuren plaatshebben. Hun voltijdse tewerkstelling mag gespreid zijn over verschillende werkgevers.

Niet alle deeltijdse werknemers hebben recht op betaald educatief verlof. Enkel de deeltijdse werknemers hieronder opgesomd kunnen er aanspraak op maken.

  • de werknemers die 4/5 werken en die een beroepsopleiding of algemene opleiding volgen;
  • de werknemers die deeltijds werken met een variabel werkrooster en die een beroepsopleiding of algemene opleiding volgen;
  • de werknemers die met een vast uurrooster ten minste halftijds en minder dan 4/5 werken en die tijdens de arbeidsuren een beroepsopleiding volgen.

Welke opleidingen geven recht op betaald educatief verlof?

Enkel algemene en beroepsopleidingen die uitdrukkelijk in de wet zijn erkend en die ten minste 32 lesuren per jaar omvatten en niet voorkomen op de lijst van de opleidingen die uitgesloten zijn.

Er moet geen verband zijn tussen de gevolgde opleiding en de functie van de werknemer.

U kunt altijd contact opnemen met de dienst Betaald Educatief Verlof van het bevoegde gewest om te weten of een opleiding recht geeft op betaald educatief verlof.

  • Vlaams Gewest

Departement Werk en Sociale Economie - Betaald Educatief Verlof
Koning Albert II-laan 35 bus 20
1030 Brussel
tel. : 02/553 18 00
e-mail : educatiefverlof@vlaanderen.be

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussel Economie en Werkgelegenheid - Betaald Educatief Verlof
Kruidtuinlaan 20
1035 Brussel
tel. : 02/204 16 30
e-mail : bev@gob.irisnet.be

  • Waals Gewest

Service Public de Wallonie - DGO6
Direction des Politiques transversales Région-Communauté. 
CEP
Place de la Wallonie, 1 (Bâtiment II)
5100 Jambes
tel. : 081/33.44.27 
e-mail : conge.education.paye@spw.wallonie.be

Verplichtingen van de werknemer

Om aanspraak te kunnen maken op betaald educatief verlof moet uw werknemer U een «getuigschrift van regelmatige inschrijving» voor een erkende opleiding overhandigen. Dit getuigschrift vermeldt de aard van de opleiding, algemeen of beroeps, het aantal te volgen lesuren en het lesrooster.

Hij moet U dit getuigschrift uiterlijk op 31 oktober van het schooljaar overhandigen. Bij laattijdige inschrijving (na 31 oktober) of bij inschrijving voor een opleiding die na 31 oktober start of bij verandering van werkgever tijdens het schooljaar, moet hij U dit getuigschrift bezorgen binnen de 15 dagen na de inschrijving of indiensttreding. 

Bij het niet respecteren van die indieningtermijnen kan de werkgever het aantal uren betaald educatief verlof beperken in functie van de laattijdige verwittiging. Bovendien dient u zich dan te schikken naar de reeds opgemaakte planning in het bedrijf.

De werknemer moet ook bewijzen dat hij de lessen regelmatig volgt door U op regelmatige tijdstippen, bij het begin van elk trimester, een «getuigschrift van nauwgezetheid» te overhandigen. U kan hem betaald educatief verlof voor een volgend trimester weigeren zolang hij U dit attest niet heeft overgemaakt. In bepaalde gevallen kan uw werknemer zijn recht op betaald educatief verlof verliezen:

  • wanneer hij de opleiding opgeeft of onderbreekt voor een periode van 6 maanden;
  • wanneer hij de cursussen niet regelmatig volgt (als het getuigschrift van nauwgezetheid vaststelt dat hij ongewettigd afwezig is voor meer dan 1/10de van de lesuren);
  • voor een periode van 12 maanden wanneer hij onrechtmatig gebruik maakt van het verlof door een winstgevende activiteit als zelfstandige of als werknemer uit te oefenen;
  • voor de betrokken opleiding wanneer hij voor een tweede keer niet slaagt.

Het aantal uren betaald educatief verlof waarop de werknemer recht heeft is niet onbeperkt

Vanaf het schooljaar 2012-2013 gelden de volgende beperkingen:

Gevolgde opleidingen

Een opleiding gevolgd

buiten de arbeidstijd

geeft recht op maximum

Een opleiding gevolgd

tijdens de arbeidstijd

geeft recht op maximum

Beroepsopleiding 100 uren 120 uren
Algemene opleiding 80 uren 80 uren

Algemene +

Beroepsopleiding

100 uren 120 uren
Taalcursus 80 uren 80 uren
Algemene opleiding + taalcursus 80 uren 80 uren

Beroepsopleiding +

Taalcursus

100 uren 100 uren

Ingeval van examen

Voor de Centrale

Examencommissie

3 x de wekelijkse

Arbeidsduur

niet van toepassing
Opleidingen aan een Belgische universiteit of gelijkgestelde inrichting 120 uren 120 uren

Nieuw (vanaf 1 september 2012) : ongeacht of de opleiding samenvalt met de werkuren en ze in combinatie met andere opleidingen wordt gevolgd. 

 

Opleidingen als voorbereiding op de uitoefening van knelpuntberoepen zoals bepaald in de werkloosheidsreglementering en op voorwaarde dat de opleiding aangevat wordt in een jaar waarin ze voorkomt op de lijst van knelpuntberoepen. 180 uren
Opleidingen in het secundair onderwijs of in sociale promotie die leiden tot een diploma van hoger secundair onderwijs, voor zover de werknemer nog geen diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs heeft. 180 uren
Opleidingen  basiseducatie erkend door de Erkenningscommissie, voor zover de werknemer nog geen diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs heeft. 180 uren
Opleidingen die leiden tot een graad van bachelor of een diploma van niet-universitair hoger onderwijs en die voorbereiden op de uitoefening van knelpuntberoepen , voor zover de werknemer nog geen gelijkwaardige graad of diploma heeft. 180 uren

Deze maxima gelden voor een voltijdse werknemer. De deeltijdse werknemers kunnen van het educatief verlof gebruik maken tijdens de uren waarop zij gewoonlijk moeten werken, maar in verhouding tot hun deeltijdse prestaties.

Om te weten welke de opleidingen zijn voor het academiejaar 2015-2016 ter voorbereiding op de uitoefening van een knelpuntberoep volgens de werkloosheidsregeling, klik hier.

U kan het loon voor de dagen betaald educatief verlof beperken

Wanneer de werknemer zijn betaald educatief verlof opneemt moet U hem zijn loon doorbetalen. Dit loon is beperkt ook al verdient uw werknemer meer dan dit bedrag.

Van 1 september 2015 tot 31 augustus 2016, is het normale geplafonneerde loon gelijk aan 2.760 EUR (ontwerp van koninklijk besluit).

Terugbetaling van de loonkost van het betaald educatief verlof

Daarnaast kan u als werkgever de terugbetaling bekomen van het loon dat u aan de werknemer hebt betaald. Deze terugbetaling wordt berekend op basis van een forfaitair bedrag per werkelijk gevolgd lesuur. Dit bedrag wordt sinds 1 juli 2014 vastgesteld door het bevoegde gewest (zie onze artikelen van 9 maart 2015 en 8 juni 2015).

Voor het schooljaar 2015-2016 wachten we nog op de beslissing van elk Gewest.

Als u aangesloten bent bij Group S staat uw dossierbeheerder tot uw beschikking om u te helpen met het invullen van de documenten betreffende betaald educatief verlof en ze over te maken aan de bevoegde gewestelijke dienst.