Brussel: de instapstage wordt vanaf 1 januari 2017 vervangen door de stage eerste werkervaring

Van 
81880

In Brussel is vanaf 1 januari 2017 niet meer de instapstage maar de stage eerste werkervaring het instrument om een jonge niet-werkende werkzoekende een eerste werkervaring te laten opdoen. Deze stage kan 6 maanden duren en is bezoldigd.

In maart 2016 heeft het Brussels Gewest een kaderordonnantie gepubliceerd waarin het de richtlijnen uitzet voor alle stages en opleidingen die tot doel hebben de werkzoekenden van het gewest te (re-)integreren op de arbeidsmarkt. Deze ordonnantie beperkt zich echter tot het vastleggen van een algemeen kader en laat de regering de nodige uitvoeringsmaatregelen nemen.

Het is dan ook op deze basis dat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de stage eerste werkervaring instelt. Deze stagevorm treedt in werking op 1 januari 2017 en vervangt de instapstage.

Principe

De stage eerste werkervaring is een stage waarbij een jonge niet-werkende werkzoekende een eerste werkervaring kan opdoen. De doelstelling is de jongere na de stage rechtstreeks en duurzaam in te schakelen op de arbeidsmarkt door de belemmeringen op te heffen die hij zou ondervinden om toegang te vinden tot de arbeidsmarkt.

 Op het einde van de stage :

  • objectiveert de stagegever samen met de stagiair de verworvenheden van deze laatste, vult hij de evaluatiefiche van de stagiair in en maakt hij ze over aan Actiris en aan de stagiair;
  • op basis van de evaluatiefiche maakt Actiris een gepersonaliseerde balans op van de stage om een zo goed mogelijke doorstroming van de jongere naar de arbeidsmarkt te verzekeren.

Doelgroep

Om toegelaten te worden tot deze stage moet de jongere bij aanvang van de stage aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  • jonger dan 30 zijn;
  • houder zijn van hoogstens een diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs;
  • gedomicilieerd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • minimum 78 dagen bij Actiris ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende.

Stagevoorwaarden

De duur van de stage eerste werkervaring bedraagt minimum 3 maanden en maximum 6 maanden.

De stagiair kan aanspraak maken op een nieuwe stage als de eerste stage voortijdig werd beëindigd voor zover de resterende periode minstens gelijk is aan 3 maanden:

- hetzij om redenen buiten zijn wil;

- hetzij omdat de stagegever het begeleidingsplan niet naleeft;

- hetzij in onderlinge overeenstemming tussen de partijen na voorafgaande kennisgeving aan Actiris.

 

De stage wordt voltijds uitgevoerd.

Vormvereisten

De stage eerste werkervaring wordt geregeld door een stageovereenkomst gesloten tussen de stagiair, de stagegever en Actiris.

Het begeleidingsplan van de stagiair wordt als bijlage bij de stageovereenkomst gevoegd. Dit begeleidingsplan omvat op zijn minst relevante informatie over de stagegever, de stagemodaliteiten en de respectievelijke verbintenissen van de stagegever, Actiris en de stagiair.

Verplichtingen van de onderneming

Vóór de aanvang van de stage is de stagegever verplicht via een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid de stagiair te verzekeren tegen arbeidsongevallen en ongevallen op de weg van en naar het werk, alsook voor alle schade die de stagiair zou kunnen berokkenen aan derden tijdens de uitoefening van zijn taken.

De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en haar uitvoeringsmaatregelen zijn van toepassing op de relatie tussen de stagegever en de stagiair.

Inkomsten van de stagiair

De stagiair ontvangt een dagelijkse stage-uitkering van 26,82 euro. Dit bedrag kan jaarlijks worden aangepast door de Minister voor Werk. Deze stage-uitkering wordt maandelijks gestort door  Actiris.

De stagegever stort, als aanvulling op de uitkering, een maandelijkse vergoeding van 200 euro aan de stagiair. Dit bedrag kan jaarlijks worden aangepast door de Minister van Werk.

RSZ

Voor de stagiair moet een Dimona-aangifte van het type TRI worden uitgevoerd.

Bovendien is de maandelijkse vergoeding ten laste van de stagegever niet aan RSZ onderworpen en moet er geen DMFA worden opgesteld.