Een bijkomende sociale bijdrage voor de aanvullende pensioenen : de Wijninckxbijdrage in het kort


60283

De Wijninck bijdrage is een speciale sociale zekerheidsbijdrage van 1,50 % die vanaf 2012 moet betaald worden op verzekeringspremies voor pensioenen van de tweede pijler. Dit zal gebeuren in twee fasen met een overgangsregime dit jaar. Dit alles is voorzien in het ontwerp van programmawet die eind dit jaar zal verschijnen in het Belgisch Staatsblad.

Voor de Employee Benefits overeenkomsten zal zij verschuldigd zijn door de werkgever indien de som van de premies (leven - overlijden) die tijdens een jaar werden gestort meer bedragen dan 30.000 € (4,40% en 8,86 % niet inbegrepen) . Deze sociale bijdrage moet betaald worden op het excedent.

Voor de overeenkomsten EIP Individuele pensioenbelofte van de bedrijfsleiders van een vennootschap moet deze speciale bijdrage van 1,50 % ook betaald worden op het gedeelte dat het bedrag van 30.000 €/jaar overschrijdt.

Het is aan de werkgevers om erop toe te zien dat zij op tijd de nodige informatie ontvangen van hun pensioenverzekeraars teneinde, in voorkomend geval, deze speciale bijdrage uiterlijk 31/01/2013 (nog nader te bepalen) aan te geven en te betalen. Het niet-naleven van deze termijnen zal in principe aanleiding geven tot geldelijke sancties.

In het geval van de zelfstandigen zou deze bijkomende sociale bijdrage moeten betaald worden aan het RSVZ uiterlijk 31/12/2012. Na informatie hieromtrent ingewonnen te hebben zal er een bijkomende betalingstermijn toegekend worden tot 28 februari 2013. Wij raden u aan om daaromtrent de website van het RSVZ te consulteren : www.rsvz.be/nl/companies/p2p.htm.

Meer info zie PDF...