Loonnorm 2015 – 2016: Regering laat loonsverhogingen toch toe

Van 
70289

Op donderdag 15 januari vond de eerste vergadering plaats tussen het Kernkabinet van de Regering Michel I en de sociale partners (de Groep van 10) sinds de stakingen van de afgelopen maanden. De vakbonden eisen onder andere opnieuw te mogen onderhandelen over loonsverhogingen. In de afgelopen vier jaren werd die mogelijkheid immers sterk aan banden gelegd (loonmarge van 0,3 % voor 2011 – 2012 en 0 % voor 2013 – 2014).

Hoewel er eerst geruchten waren dat men die loonbevriezing zou aanhouden voor de komende twee jaren heeft het Kernkabinet nu beslist om toch tegemoet te komen aan deze eis van de vakbonden. In ruil voor hun akkoord met de indexsprong kunnen de vakbonden dus opnieuw onderhandelen over de lonen met de werkgevers, zij het echter op voorwaarde dat de loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden op korte termijn wordt weggewerkt. De Regering geeft de sociale partners tot het einde van de maand de tijd om voorstellen voor een loonnorm uit te werken. Hierna zal er opnieuw overleg volgen.

Wij adviseren de werkgevers dus om voorlopig zelf nog geen initiatieven te nemen m.b.t. collectieve loonsverhogingen op ondernemingsniveau maar nog even te wachten wat de verdere gesprekken tussen de Regering en de sociale partners opleveren.

Wij volgen dit op en houden u op de hoogte van zodra er hierover meer nieuws bekend is.