Mobiliteitsplannen 2014: twee verplichtingen voor werkgevers


67935

Bedrijfsvervoerplannen in de Brusselse regio

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering legt de opstelling op van een bedrijfsvervoerplan aan de ondernemingen die op dezelfde plaats meer dan 100 werknemers tewerkstellen. Met dit plan zouden het woon-werkverkeer en de beroepsverplaatsingen van de personeelsleden beter georganiseerd moeten worden. Het vervoerplan wordt in twee stappen opgesteld:

  • Eerste stap: diagnose.
  • Tweede stap: actieplan (verplichte maatregelen op: het gebruik van het openbaar vervoer aanmoedigen,  een gesloten en bewaakte fietsstalling bouwen, een specifiek actieplan opstellen en toepassen ingeval van verontreinigingspieken,...)

Het BVP moet op een beveiligde manier naar het BIM worden gestuurd:

  • op 15 oktober van het referentiejaar voor de onderneming met meer dan 200 werknemers op een zelfde plaats (en dus op 15 oktober 2014);
  • op 15 januari van het volgende jaar voor de andere ondernemingen (en dus op 15 januari 2015).

Info op website: BIM

Federale diagnose

Deze regeling staat los van de federaal opgelegde verplichting tot het opstellen van het verslag met betrekking tot de inlichtingen betreffende de woon- en werkverplaatsingen van de werknemers voor ondernemingen die meer dan 100 werknemers tewerkstellen.

Werkgevers die gemiddeld meer dan honderd werknemers hebben, moeten om de drie jaar een verslag opstellen met daarin, zonder dat de werknemers persoonlijk kunnen worden geïdentificeerd, de inlichtingen betreffende de woon- werkverplaatsingen van de werknemers.  Dit verslag moet bijdragen tot een beter beheer van de mobiliteit.

Ze moeten dergelijk verslag ook opstellen voor iedere vestiging met een gemiddelde van ten minste dertig werknemers.

De werkgever moet het verslag op een electronische wijze overmaken aan de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer op 31 januari 2015.

Alvorens het rapport naar de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer te zenden, moet de werkgever aan de ondernemingsraad of bij ontstentenis hiervan aan de syndicale afvaardiging, vragen een advies te geven binnen de 2 maanden die volgen op de ontvangst van dit rapport. Als er geen ondernemingsraad of syndicale afvaardiging is, dan moeten de werknemers worden geïnformeerd maar zij moeten geen advies geven.

Info op website: FOD mobiliteit