Overgang van zomertijd naar wintertijd op zondag 26 oktober 2014


59567

Op zondag 26 oktober 2014 schakelen we over van zomer- naar wintertijd. De wijzers van de klok worden in de nacht van zaterdag op zondag één uur teruggedraaid: 3 uur wordt 2 uur. Deze uurwijziging brengt voor de werkgevers, die werknemers in een ploegenstelsel tewerkstellen, een paar gevolgen met zich mee.

Betrokken werkgevers en werknemers

De bepalingen van de CAO nr. 30 zijn van toepassing:

  •  op de werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand worden betaald en die bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur betrokken zijn
  • op hun werkgevers.

Doelstelling van de CAO nr. 30

De CAO nr. 30 weerlegt de problemen inzake beloning van sommige werknemers bij de overschakeling naar het winter- en zomeruur.

Daar waar de organisatie van het werk het toelaat, zal de toerbeurt van de ploegen derwijze worden geregeld dat de ploeg die 9 uren werkt bij de omschakeling naar het winteruur deze is die bij de overschakeling naar het zomeruur slechts 7 uur werkt. De CAO bespreekt eveneens de gevallen waar bij de overschakeling naar het winter- of zomeruur het niet mogelijk is dezelfde werknemers deel te laten uitmaken van de nachtploeg.

De hierna volgende tabel is een samenvatting van de verschillende situaties.

Uw werknemer maakte deel uit van de nachtploeg Werkelijk gepresteerde uren Loon verschuldigd

Bij de overschakeling naar het winteruur EVENALS

naar het zomeruur

 9 uur

+ 7 uur

            

  16 uur
     

16 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg, uitbetaald naar rata van 2 x 8 uur :

  • 8 uur uitbetaald bij de eerste betaling volgend op de overschakeling naar het winteruur

                    +

  • 8 uur  uitbetaald bij de eerste betaling volgend op de overschakeling naar het zomeruur *
Enkel bij de overschakeling naar het winteruur      9 uur 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg
Enkel bij de overschakeling naar het zomeruur      7 uur 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg

* Voor deze werknemers wordt de betaling van het loon naar rata van 8 arbeidsuren voor de 7 effectief gepresteerde uren bij de overschakeling naar het zomeruur als een vervroegde uitbetaling van het 9de uur beschouwd, dat tijdens de nacht van de overschakeling naar het winteruur zal moeten worden gepresteerd.

Referte: CAO nr. 30 van 28/03/1977 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur, algemeen verbindend verklaard bij KB van 16/07/1998 gepubliceerd in het BS van 11/08/98.