Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag : de vrijstelling van vervanging pas vanaf 62 jaar met ingang vanaf 1 januari 2015


63831

Algemeen is de werkgever verplicht de werknemer die de onderneming verlaat in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (voorheen het brugpensioen) te vervangen.

Op die verplichting bestaan uitzonderingen, met name indien er geen vervanger beschikbaar is, wanneer de onderneming geconfronteerd wordt met een structurele vermindering van het personeelsbestand of wanneer zij erkend wordt als zijnde in moeilijkheden of in herstructurering. Die hypothesen veronderstellen procedures en/of het bekomen van een toelating om vrijgesteld te worden.

Er bestaat echter één algemene en automatische vrijstelling van de vervangingsplicht. Zij is niet van toepassing wanneer de werknemers die de onderneming verlaten in het SWT 60 jaar oud zijn op het einde van hun arbeidsovereenkomst.

Vanaf 1 januari 2015 wordt die leeftijd op 62 jaar gebracht. Anders gezegd: de werkgever zal de werknemers die in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag stappen en die geen 62 jaar oud zijn op het einde van hun arbeidsovereenkomst moeten vervangen.

Opgelet: die leeftijdsverhoging is niet van toepassing op de werknemers die het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag genieten op basis van cao nr. 17. Ze geldt slechts voor de regelingen  van werkloosheid met bedrijfstoeslag die afwijken van de algemene leeftijd van 60 jaar (SWT vanaf 58, 57 of 56 jaar).

Bovenstaande wijziging treedt in werking op 1 januari2015. Zij zal van toepassing zijn op de arbeidsovereenkomsten die effectief eindigen na 31 december 2014 op voorwaarde dat de werknemer op uiterlijk 31 december 2014 geen 60 jaar oud is.