Steunzones rond Turnhout en Genk officieel erkend

Van 
72303

Er zijn vanaf 1 mei in Vlaanderen twee steunzones afgebakend rond de steden Turnhout en Genk. Daarnaast zijn er nog een aantal uitvoeringsmaatregelen genomen waardoor de fiscale gunstmaatregel voor investeringen steunzones officieel in werking kan treden.

Waarover gaat het?

Ondernemingen die investeringen verrichten die gepaard gaan met jobcreatie in gebieden die gekenmerkt zijn door collectieve ontslagen (‘steunzones’) kunnen onder bepaalde voorwaarden sinds kort genieten van een loonkostverlaging.  Die loonkostverlaging wordt toegekend via een vrijstelling van doorstorting van 25 % van de op de bezoldigingen ingehouden bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar.

Vooraleer die maatregel echter officieel in werking kon treden waren er nog een aantal uitvoeringsmaatregelen vereist. Al die uitvoeringsmaatregelen, waaronder de officiële afbakening van de steunzones, werden nu gepubliceerd.

Waar kan u nu gebruik maken van deze maatregel?

Op vraag van het Vlaamse Gewest heeft de regering via het koninklijk besluit van 28 april 2015 twee steunzones in Vlaanderen afgebakend: een steunzone rondom de stad Turnhout en een steunzone rondom de stad Genk. De steunzones zijn samengesteld uit een specifieke lijst van bedrijventerreinen die als bijlage zijn toegevoegd aan het KB. U kan die lijsten hier raadplegen (bijlagen 2A en 2B voor steunzone Turnhout en bijlagen 3A en 3B voor steunzone Genk). Het gaat om de bedrijventerreinen opgenomen in de linkerkolom. De adressen in de rechterkolom worden geacht zich binnen die bedrijventerreinen te bevinden.

De steunzones worden erkend voor een periode van zes jaar, beginnende vanaf 1 mei 2015. Werkgevers die een investering verrichten in die zones en daarmee nieuwe jobs creëren, kunnen ten laatste op 30 april 2021 het specifieke formulier (zie verder) voor de toepassing van de van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor de investeringen in steunzones overleggen.

Kan de maatregel nu worden toegepast?

Naast de erkenning van de steunzones heeft de regering ook de andere nodige uitvoeringsmaatregelen genomen zodat de maatregel in principe vanaf 1 mei uitvoerbaar is. We overlopen hieronder kort die overige maatregelen.

Samenwerkingsakkoord

Het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en het Vlaamse Gewest m.b.t. de toepassing van deze maatregel werd gepubliceerd. Dat samenwerkingsakkoord heeft o.a. betrekking op de toegestane cumulatie van steun, de uitwisseling van informatie, de afbakening van de steunzones en de evaluatie na de afloop van de toepassingsperiode van een steunzone.

Formulier inzake de toepassing van de steunmaatregel

Voorafgaand aan de aanvang van de investering moet er een formulier inzake de toepassing van de steunmaatregel worden overgelegd bij het Documentatiecentrum – Bedrijfsvoorheffing van de FOD Financiën. Het model van dat formulier werd nu gepubliceerd. U vindt het hier terug.

Aangifte en regularisatie

De vrijstelling van doorstorting is in principe enkel van toepassing voor zover de investeringen in de steunzones jobcreatie tot gevolg hebben. Bovendien is de toegepaste vrijstelling van doorstorting pas definitief verworven indien de werkgever kan aantonen dat de door de investering gecreëerde jobs gedurende een minimale termijn werden behouden (3 jaren voor kleine onderneming en 5 jaren voor de grote). Indien men dat bewijs niet levert, moet de werkgever het onterecht genoten voordeel aangeven en doorstorten aan de fiscus. De procedure, de na te leven termijnen en de modaliteiten daarvan werden nu vastgelegd bij een koninklijk besluit.

Daarnaast werden ook de codes voor de aangifte van dit voordeel en de aangifte van de eventuele regularisatie in de bedrijfsvoorheffing gepubliceerd.

Modaliteiten

Ter staving van de toepassing van de steunmaatregel moeten de werkgevers en de ondernemingen die erkend zijn voor uitzendarbeid die in de plaats van de werkgever de tijdelijke vrijstelling van doorstorting verkrijgen  een aantal gegevens en documenten met betrekking tot de investering en de betrokken werknemers ter beschikking houden van de administratie van de FOD Financiën. De volledige lijst daarvan werd nu gepubliceerd.

Wil u meer weten?

Indien u nog meer wil weten over deze maatregel verwijzen wij naar de FAQ van de FOD Financiën die op 2 april werd gepubliceerd. Wij komen hier later ook nog op terug.