Terbeschikkingsstelling van een bedrijfsfiets: de fietsvriendelijkheid van de fiscus !


54895

Sinds inkomstenjaar 2009 wordt het voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een fiets (met toebehoren) die daadwerkelijk wordt gebruikt voor de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling, bij de genieter behandeld als een vrijgesteld sociaal voordeel. 

Dit geldt eveneens voor de onderhouds- en stallingskosten.

In een recente circulaire, heeft de fiscus bepaald dat die vrijstelling geldt zowel voor de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling als voor andere verplaatsingen (zuivere privé-verplaatsingen : tijdens weekends, de vakantie of de vrije tijd).

De vrijstelling slaat dus op het volledige voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets die daadwerkelijk voor het woon-werkverkeer wordt gebruikt.

Cumul met andere vergoedingen ?

Deze vrijstelling is cumuleerbaar met de fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding voor de woon-werkverplaatsingen. Volgens de fiscus, behoudt de fietsvergoeding in dat geval immers haar belang als compensatie voor de eventuele andere fietskosten (kledij, enz.) en als aanmoediging voor het effectieve gebruik van de fiets.

Die vrijstelling is evenwel niet cumuleerbaar voor dezelfde verplaatsing of voor een deel hiervan met de vrijstelling voor woon-werkverplaatsingen op een andere wijze dan met het openbaar gemeenschappelijk vervoer of met door de werkgever georganiseerd gemeenschappelijk vervoer (forfait “andere vervoermiddelen”).

Bron : Circulaire nr. Ci.RH.242/612.802 (AAFisc Nr. 47/2011) dd 19.10.2011.

Sociaal aspect ?

Als een werkgever een fiets ter beschikking stelt van zijn werknemers dan is dat een voordeel van alle aard waarop socialezekerheidsbijdragen moeten berekend worden, tenzij de fiets uitsluitend gebruikt wordt voor :

  • beroepsverplaatsingen,
  • en/of woon-werkverkeer.

Anders gezegd, als de fiets gebruikt wordt voor privéverplaatsingen dan zal een naturavoordeel moeten berekend worden in evenredigheid met dat privégebruik. Wat dat betreft volgt de RSZ de fiscus niet in zijn zienswijze.

Met betrekking tot het woon-werkverkeer, mag de kilometervergoeding gecumuleerd worden met de « kosteloze » terbeschikkingstelling van de fiets.