Tewerkstellingsmaatregelen: Wallonië is eraan begonnen!

Van 
83134

De hervorming van de tewerkstellingsmaatregelen neemt vorm aan in Wallonië door de publicatie van verschillende decreten.* De wijzigingen zijn voorzien voor 1 juli 2017.

Context

Ter herinnering: In het kader van de 6e staatshervorming zijn de gewesten sinds 1 juli 2014 bevoegd voor de ontwikkeling van het tewerkstellingsbeleid op hun niveau.

Het Waalse gewest voert vanaf 1 juli 2017 regionale maatregelen in. Deze maatregelen moeten nog door de Waalse regering worden uitgevoerd maar we geven u hierna al de grote lijnen van dit nieuwe gewestelijke beleid.

Welke nieuwigheden?

De hervorming van de tewerkstellingsmaatregelen concentreert zich rond 3 groepen:

  • werkzoekenden jonger dan 25 jaar;
  • langdurig werkzoekenden (+ 12 maanden);
  • oudere werknemers (55+).

In tegenstelling tot wat men in het Vlaamse gewest heeft kunnen vaststellen, neemt het Waalse gewest gedeeltelijk afstand van de filosofie van de patronale lastenverminderingen ten gunste van een tussenkomst in het nettoloon van de werknemer, de werkuitkering.

Jongeren van minder dan 25 jaar

A. Steun voor laag- of middengeschoolden

Voorwaarden

Om deze nieuwe steun te bekomen moet de jonge niet-werkende werkzoekende de dag voor zijn indiensttreding:

  • jonger dan 25 jaar zijn en

    • ofwel laaggeschoold zijn (= geen getuigschrift of diploma van het hoger secundair onderwijs of gelijkwaardig getuigschrift of diploma hebben)
    • of middengeschoold zijn (= hoogstens een getuigschrift of diploma van het hoger secundair onderwijs of gelijkwaardig getuigschrift of diploma hebben) EN minstens 6 maanden zonder werk zijn
  • zijn hoofdverblijfplaats hebben op het grondgebied van het Franstalige taalgebied.

Voordeel

De jongere die aan de voorwaarden voldoet, krijgt een werkuitkering (= tussenkomst in het nettoloon van de werknemer voor een bepaalde maand) gedurende maximum 36 maanden en maximum tot zijn 28 jaar:

Toekenningsperiode van de uitkering

2 jaar

6 volgende maanden

6 volgende maanden

Bedrag van de uitkering (maximumbedrag)**

€500/maand

€250/maand

€125/maand

De werkzoekende kan deze werkuitkering slechts één keer genieten, in voorkomend geval, in het kader van verschillende arbeidsovereenkomsten gesloten met één of meer werkgevers.

Cumulatie

Dit voordeel mag niet worden gecumuleerd met het voordeel dat wordt toegekend aan personen die sinds meer dan 12 maanden werkzoekende zijn noch met het inschakelingscontract (zie hierna). Cumulatie met programma's voor wedertewerkstelling [ACS, APE, Derde arbeidscircuit (TCT),  (TCT), Interdepartementaal begrotingsfonds (FBI) en de KB's nr. 123 en 258 (projecten voor kmo's)] is ook niet mogelijk.

Deze werkuitkering mag daarentegen wel worden gecumuleerd met de maatregelen tot vermindering van de sociale bijdragen.

Afschaffing van de doelgroepvermindering jonge werknemers en Activa Start (met overgangsmaatregel)

De doelgroepvermindering jonge werknemers en Activa Start worden vanaf 1 juli 2017 afgeschaft. Het decreet voorziet echter in een overgangsmaatregel: als de aanwerving plaatsheeft vóór 1 juli 2017 worden de voordelen die vóór 1 juli 2017 van kracht zijn, behouden maar uiterlijk tot 30 juni 2020.

B. Het nieuwe inschakelingscontract vanaf 1 juli 2017

Waarover gaat het?

Het betreft een steun voor een duur van 12 maanden die de vorm aanneemt van een voltijdse arbeidsovereenkomst  en de jonge werkzoekende de mogelijkheid geeft  een eerste beroepservaring op te doen.

Voorwaarden

Om een inschakelingscontract te kunnen krijgen, moet de werkzoekende de dag voor zijn indiensttreding:

  • jonger dan 25 jaar zijn;
  • niet werken sinds minstens 18 maanden;
  • geen beroepservaring hebben;
  • zijn hoofdverblijfplaats op het grondgebied van het Franstalige taalgebied hebben.

Voordeel

De werkzoekende die de voorwaarden vervult, krijgt een werkuitkering (= tussenkomst in het nettoloon van de werknemer voor een bepaalde maand) gedurende maximum 12 maanden vanaf de indiensttreding en maximum tot 26 jaar. De werkuitkering bedraagt € 700 gedurende 1 jaar.

Toekenningsperiode van de uitkering

1 jaar

Bedrag van de uitkering (maximumbedrag)**

€700/maand

Cumulatie

Dit voordeel mag niet worden gecumuleerd met het voordeel dat aan jongeren van minder dan 25 jaar 'laag- of middengeschoolden' wordt toegekend (zie hoger) noch met het voordeel dat aan personen die sinds meer dan 12 maanden werkzoekende zijn wordt toegekend (zie hierna). Cumulatie met programma's voor wedertewerkstelling [ACS, Derde arbeidscircuit (TCT),  (TCT), Interdepartementaal begrotingsfonds (FBI) en de KB's nr. 123 en 258 (projecten voor kmo's)] is ook niet mogelijk.

Deze werkuitkering mag daarentegen wel worden gecumuleerd met de maatregelen tot vermindering van de sociale bijdragen.

Aschaffing van de instapstage

Het inschakelingscontract vervangt de instapstage vanf 1 juli 2017. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien.

 

Langdurig werkzoekende (+ 12 maanden)

Voorwaarden

Om deze nieuwe steun te kunnen genieten, moet de niet-werkende werkzoekende de dag voor zijn indiensttreding :

  • sinds meer dan 12 maanden werkzoekende zijn;
  • zijn hoofdverblijfplaats op het grondgebied van het Franstalige taalgebied hebben.

Voordeel

De werkzoekende die de voorwaarden vervult, krijgt een werkuitkering (= tussenkomst in het nettoloon van de werknemer voor een bepaalde maand) gedurende maximum 24 maanden en maximum tot de wettelijke pensioenleeftijd:

Toekenningsperiode van de uitkering

1 jaar

6 volgende maanden

6 volgende maanden

Bedrag van de uitkering (maximumbedrag)**

€500/maand

€250/maand

€125/maand

De werkzoekende kan deze werkuitkering verschillende keren genieten vanaf het ogenblik dat hij de toekenningsvoorwaarden vervult, in voorkomend geval, in het kader van verschillende arbeidsovereenkomsten gesloten met één of meer werkgevers.

Cumulatie

Dit voordeel mag niet worden gecumuleerd met het voordeel dat wordt toegekend aan jongeren van minder dan 25 jaar 'laag- of middengeschoolden' noch met het inschakelingscontract (zie hoger). Cumulatie met programma's voor wedertewerkstelling [ACS, APE, Derde arbeidscircuit (TCT),  (TCT), Interdepartementaal begrotingsfonds (FBI) en de KB's nr. 123 en 258 (projecten voor kmo's)] is ook niet mogelijk.

Deze werkuitkering mag daarentegen wel worden gecumuleerd met de maatregelen tot vermindering van de sociale bijdragen.

Afschaffing van de doelgroepvermindering Activa en de werkuitkering Activa (met overgangsmaatregel)

De doelgroepvermindering Activa/Activa doorstromingsprogramma's (niet SINE) en de werkuitkering Activa worden vanaf 1 juli 2017 afgeschaft. Het decreet voorziet opnieuw in een overgangsregeling: als de aanwerving plaatsheeft vóór 1 juli 2017 worden de voordelen die vóór 1 juli 2017 van kracht zijn, behouden maar:

  • voor Activa uiterlijk tot 30 juni 2020;
  • voor Activa doorstromingsprogramma's is er geen streefdatum. Het systeem zal vanzelf uitdoven want dit statuut zal niet meer worden toegekend door de overheid.

Oudere werknemers (55 +)

Voorwaarden

De werkzoekende of werknemer moet:

  • onder categorie 1 van de structurele vermindering vallen;
  • minstens 55 jaar zijn op de laatste dag van het kwartaal;
  • een refertekwartaalloon hebben dat lager is dan de loongrens die door de regering is bepaald (in principe € 13.669,09)

Voordeel

Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal

Verminderingsforfait**

55-57 jaar

€400/kwartaal

58-61 jaar

€1000/kwartaal

62 jaar – wettelijke pensioenleeftijd

€1500/kwartaal

Overgangsmaatregel voor werknemers van 54 jaar

De werknemers die 54 jaar zijn op 30/06/2017 blijven de vermindering van toepassing voor 1 juli 2017 (€400/kwartaal) genieten tot de laatste dag van het kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal waarin ze de leeftijd van 55 jaar bereiken. Vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin ze 55 jaar worden, kunnen ze immers de hierboven uitgelegde nieuwe vermindering genieten.

In de praktijk zal de overgangsregeling maximaal tot het 1e kwartaal 2018 worden toegepast.

Welke doelgroepverminderingen verdwijnen?

Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen de volgende doelgroepverminderingen (DGV) (met overgangsmaatregelen tot uiterlijk 30 juni 2020):

  • de DGV jonge werknemers (+ de werkuitkering Activa Start)
  • de DGV langdurig werkzoekenden - Activa en Activa doorstromingsprogramma's, niet SINE (+ de werkuitkering Activa)
  • de DGV herstructurering - patronaal gedeelte. De vermindering van de persoonlijke bijdragen blijft een federale bevoegdheid.
  • de DGV huispersoneel.

Voor het ogenblik verandert er niets voor de volgende doelgroepverminderingen:

  • de DGV kunstenaars;
  • de DGV onthaalouders;
  • de DGV gesubsidieerde contractuelen;
  • de DGV artikel 60;
  • de DGV Activa SINE.

Heden vernamen we dat Wallonië van plan is de DGV Gesco's af te schaffen maar er is nog geen datum bepaald. Bovendien zou het APE-systeem (Aide à la promotion de l'emploi) in de toekomst worden hervormd. We houden u uiteraard op de hoogte.

Op komst

We hebben de grote richtlijnen van de nieuwe Waalse maatregelen uiteengezet. Zoals vermeld, wachten we nog op uitvoeringsmaatregelen van de regering.  We nodigen u dan ook uit regelmatig onze website te raadplegen voor de toekomstige ontwikkelingen ter zake.

 

* - Decreet van 2 februari 2017 betreffende de steun voor tewerkstelling ten behoeve van de doelgroepen, BS  van 16 maart 2017;

- Decreet van 2 februari 2017 betreffende het inschakelingscontract, BS  van 16 maart 2017;

- Decreet van 2 februari tot opheffing (...) de instapstages in het kader van de invoering van de regeling betreffende het inschakelingscontract, BS van 16 maart 2017.

**informatie onder voorbehoud. We wachten nog op uitvoeringsmaatregelen die de bedragen moeten bevestigen.