Vergoedingen bij het einde van het contract: update op het vlak van sociale zekerheid


64777

In een artikel van 27 september 2013 berichtten wij dat sommige vergoedingen niet langer aan de sociale bijdragen ontsnappen (Uitwinningsvergoeding, vergoeding wegens onregelmatig ontslag, niet-concurrentievergoeding, ... niets ontsnapt nog aan sociale zekerheidsbijdragen!).

Aan deze maatregel tot onderwerping aan de sociale bijdragen werd nu terugwerkende kracht verleend (K.B. van 26 december 2013, B.S. van 31 december 2013).

Dat wil zeggen dat vanaf 1 oktober 2013 de volgende vergoedingen onderworpen zijn aan de inhouding van socialezekerheidsbijdragen:

  • de vergoedingen voor onregelmatige verbreking van de arbeidsovereenkomst door de werkgever;
  • de vergoedingen voor eenzijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst voor de personeelsafgevaardigden;
  • de vergoedingen voor eenzijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst voor de vakbondsafgevaardigden;
  • de overeengekomen bedragen ingeval van ontbinding in gemeen overleg;
  • de vergoedingen betaald in toepassing van een overeenkomst van niet-concurrentie gesloten binnen een termijn van maximum 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst van niet-concurrentie verbindt de vroegere werknemer zich ertoe geen personeel of zelfstandige medecontractanten in zijn eigen naam en voor zijn eigen rekening of in naam en voor rekening van één of meer derden, los te weken bij zijn vroegere werkgever en/of zich ertoe verbindt geen gelijkaardige activiteiten uit te oefenen als bij zijn vroegere werkgever of zelf een onderneming uit te baten of in dienst te treden bij een concurrent;
  • de uitwinningsvergoedingen waarop de handelsvertegenwoordigers kunnen aanspraak maken op het einde van de arbeidsovereenkomst.

Ontsnappen daarentegen wel aan de heffing van socialezekerheidsbijdragen de vergoedingen die de werkgever aan de werknemers verschuldigd is als hij zijn wettelijke, contractuele of statutaire verplichtingen niet nakomt.

Concreter gezegd betreft het de beschermingsvergoedingen ingeval van onrechtmatige afdanking van een werknemer in tijdskrediet of in ouderschapsverlof of van een zwangere werkneemster of ook nog van een werknemer in betaald educatief verlof.

Ook de volgende vergoedingen zijn evenmin onderworpen aan de socialezekerheidsbijdragen:

  • de wettelijke bedrijfssluitingsvergoeding (hetgeen reeds het geval was);
  • de wettelijke vergoeding voor collectieve afdanking (CAO nr. 10 van 8 mei 1973 betreffende de collectieve afdankingen) evenzeer als aanvulling bij een werkloosheidsuitkering (hetgeen reeds het geval was)als bij een nieuw loon betaald door een nieuwe werkgever en dat lager is dan het verloren loon
  • de vergoeding waarop een arbeider recht heeft ingeval van willekeurige afdanking(artikel 63 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten).

Alle vergoedingen die niet onderworpen zijn aan de socialezekerheidsbijdragen zullen mogen gecumuleerd worden met de werkloosheidsuitkeringen maar de andere niet (ons artikel van 7 november 2013 moet dus gelezen worden in het licht van deze nieuwe regelgeving: Werkloosheid : einde cumul uitkeringen met ontslagvergoedingen door vermelding ervan op C4-formulier).