Verlof voor medische bijstand : beperking van de toegangsvoorwaarden

Van 
83985

Het aantal personen dat verlof voor medische bijstand kan nemen, werd beperkt. Wettelijk samenwonenden werden in het kader van dit verlof wel gelijkgesteld met gehuwde personen.

Verlof voor het verlenen van bijstand of zorg aan een zwaar ziek gezins- of familielid (hierna verlof medische bijstand) kan worden genomen om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan. Er is dus een zekere band of een zekere verwantschap vereist.

We verduidelijken meteen dat dit begrip medische bijstand zowel in het kader van specifiek thematisch verlof als in de motieven bepaald door de reglementering inzake tijdskrediet voorkomt.

Aangezien beide verwijzen naar dezelfde wettelijke bron voor wat de definitie van het begrip medische bijstand betreft, hebben de wijzigingen zowel betrekking op het thematisch verlof als op het tijdskrediet met motief 'medische bijstand'.

1. Beperking van de band van verwantschap

Voordien kon het thematisch verlof of het tijdskrediet met motief medische bijstand worden genomen om bij zware ziekte bijstand te verlenen aan:

  • een gezinslid: elke persoon die met de werknemer samenwoont;
  • een familielid tot de tweede graad (bloed en aanverwanten): ouders en schoonouders, kinderen en schoonkinderen, kleinkinderen en aangetrouwde kleinkinderen, grootouders  en aangetrouwde grootouders, broers en schoonbroers, zusters en schoonzusters. ..

Voortaan kan het thematisch verlof of het tijdskrediet met motief medische bijstand worden genomen om bij zware ziekte bijstand te verlenen aan:

  • een gezinslid: elke persoon die met de werknemer samenwoont;
  • een familielid:
  • bloedverwanten tot de tweede graad: ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen, broers en zusters van de werknemer;
  • aanverwanten tot de eerste graad: echtgenoten van de kinderen van de werknemer, nieuwe echtgenoot van de vader of van de moeder, kinderen (+ echtgenoten) en de ouders (+ echtgenoten) van de echtgenoot van de werknemer.

De aanverwanten in de tweede graad van de werknemer zijn dus nu uitgesloten. 

2. Gelijkstelling van wettelijk samenwonenden met gehuwde personen

Tot op heden had een wettelijk samenwonende geen recht op dit type verlof om te zorgen voor een zwaar ziek familielid van de andere samenwonende.

Wanneer de werknemer wettelijk samenwoont, worden de verwanten tot de eerste graad en de kinderen van de persoon die wettelijk met hem samenwoont nu als familieleden van de werknemer beschouwd (maar niet de partners van de kinderen of van de ouders van de wettelijk samenwonende partner).

Onder wettelijke samenwoning verstaat men de toestand van samenleven van twee personen zoals geregeld door de artikelen 1475 en volgende van het Burgerlijk wetboek.

3. Nieuwe vermelding op het attest

Behalve in geval van medische bijstand aan zijn zwaar ziek minderjarig kind of aan een minderjarig kind dat gezinslid is, moet het attest dat door de behandelende arts wordt afgeleverd, aantonen dat de behoeften aan zorg werkelijk een volledige onderbreking, 1/5 of halftijdse onderbreking vereisen naast de eventuele professionele bijstand die de patiënt kan krijgen.

Deze wijziging was al van kracht voor het tijdskrediet. Ze is voortaan ook van toepassing voor het thematisch verlof medische bijstand.

4. Inwerkingtreding

Deze wijzigingen treden in werking op 1 juni 2017.

Bron: Koninklijk besluit van 23 mei 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 augustus  1998 tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid, BS 1 juni 2017.