Versoepeling van de vormingen voor de preventieadviseurs van interne en externe diensten


61099

Een koninklijk besluit van 29 januari ll. (B.S. 12 februari 2013) versoepelt een aantal bepalingen inzake de vorming en de bijscholing van preventieadviseurs.

Voortaan kunnen kandidaten die een basiscursus hebben gevolgd en een nuttige praktische ervaring van minstens 5 jaar in een interne of externe dienst kunnen voorleggen, worden toegelaten tot de vorming van het 2e niveau.

Kandidaten die houder zijn van een getuigschrift van aanvullende vorming van het 2e niveau kunnen op hun beurt worden toegelaten tot de specialisatiemodule van het 1e niveau, wanneer zij een nuttige praktische ervaring bewijzen van minstens 5 jaar, ook al is dit niet in de functie van preventieadviseur in een interne of externe dienst.

Bovendien wordt de bijscholing van de preventieadviseurs voortaan georganiseerd in de vorm van studiedagen of seminaries van minstens 3, al dan niet opeenvolgende dagen die betrekking hebben op ten minste 2 vaardigheden of kennisgebieden bedoeld in de bijlage II bij het KB van 17 mei 2007, B.S. 11 juli 2007.

Tot slot is een preventieadviseur deskundig op het gebied van de ergonomie of de bedrijfshygiëne op voorwaarde dat hij:

  • houder is van een masterdiploma of van een master diploma van hoger onderwijs op universitair niveau;
  • het bewijs levert dat hij met vrucht een multidisciplinaire basisvorming en een module specialisatie ergonomie, respectievelijk arbeidshygiëne hebben beëindigd;
  • en minstens 3 jaar praktische ervaring kunnen bewijzen.

De wet voorziet een uitzondering voor personen die vóór 1 januari 2013 door een erkende externe dienst werden aangeworven als preventieadviseur. Zij mogen hun functie verder blijven uitoefenen voor zover zij kunnen aantonen dat zij:

  • minstens 6 jaar ervaring hebben in de disciplines ergonomie of arbeidshygiëne in een externe dienst en in deze periode minstens 1000 uren per jaar hebben gepresteerd in hun discipline;
  • een vorming op universitair niveau bezitten in de disciplines ergonomie of arbeidshygiëne;
  • een voldoende kennis bezitten van de juridische en sociale aspecten van welzijn op het werk.

Preventieadviseurs die vóór januari 2014 door een erkende dienst werden aangeworven in de disciplines ergonomie of arbeidshygiëne, kunnen een aanvraag tot regularisatie indienen bij de bevoegde administratie.

Deze nieuwe bepalingen treden in werking op 22 februari 2013.

Meer info kan u vinden op de site van de FOD WASO.

Een volledig overzicht? zie volgende link.