Vroegtijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.


64452

Omwille van de afschaffing van de proeftijd, zal het voortaan mogelijk zijn om een overeenkomst voor bepaalde tijd (of voor een duidelijk omschreven werk) te beëindigen via het betekenen van een opzeggingstermijn gedurende een welbepaalde periode vanaf de aanvang van de overeenkomst.

Elke partij kan de overeenkomst eenzijdig beëindigen tijdens de eerste helft van de overeengekomen duurtijd van de overeenkomst en zonder dat de periode waarin opzegging mogelijk is 6 maanden kan overschrijden. Deze termijn is een vaste termijn en kan niet geschorst worden (dit in tegenstelling tot de opzeggingstermijn die wel geschorst kan worden). De termijn begint te lopen vanaf de aanvang van de overeenkomst (= voorziene datum van uitvoering).

Voorbeeld : een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van 6 maand kan opgezegd worden tijdens de eerste 3 maand. Een arbeidsovereenkomst van 2 jaar kan opgezegd worden tijdens de eerste 6 maand.

Tip : teneinde toekomstige betwistingen te vermijden, is het aangeraden om de datum in de arbeidsovereenkomst op te nemen waarop “de eerste helft” van de overeengekomen duurtijd van de overeenkomst verstrijkt.

De opzegging dient op dezelfde wijze te gebeuren als bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wanneer een partij de overeenkomst tijdens de eerste helft van de periode eenzijdig beëindigt zonder inachtneming van de opzeggingstermijn, zal een vergoeding verschuldigd zijn die gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de niet gerespecteerde of het niet gerespecteerde gedeelte van die opzeggingstermijn.

Voorbeeld : een arbeidsovereenkomst wordt gesloten op 5 januari 2014 voor een bepaalde tijd van 1 jaar. De voorziene datum van uitvoering is 5 februari 2014; in dat geval zal de termijn van 6 maanden beginnen te lopen op 5 februari 2014 en een einde nemen op 4 augustus 2014. Wanneer de werkgever op 1 maart 2014 overgaat tot onmiddellijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst, m.a.w. zonder de opzeggingstermijn van twee weken na te leven, is hij een opzeggingsvergoeding van twee weken verschuldigd.

De mogelijkheid van opzegging van overeenkomsten voor een bepaalde tijd (of een duidelijk omschreven werk) geldt slechts voor de overeenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2014.

Bij opeenvolgende overeenkomsten voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk kan deze vroegtijdige beëindiging enkel toegepast worden op de eerste overeenkomst, zelfs indien een andere functie vervuld wordt in een latere overeenkomst.

Wanneer een partij de overeenkomst tijdens de tweede helft van de periode eenzijdig beëindigt, zal een vergoeding verschuldigd zijn die gelijk is aan het loon dat verschuldigd is tot het einde van de overeenkomst, zonder dat dit bedrag het dubbele mag overtreffen van het loon dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn die in acht had moeten genomen worden indien de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd was gesloten.

Voor meer informatie, zie "dossier eenheidsstatuut".