Weldra maaltijdcheques van 8 EUR!

Van 
72886

De maximale werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheques wordt met 1 EUR verhoogd. Ze wordt dus van 5,91 EUR op 6,91 EUR gebracht.

De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling werd in 2015 vastgesteld op 0 %. De gemiddelde loonkost per werknemer in voltijdse equivalenten mag dit jaar niet toenemen.  

In 2016 zullen loonsverhogingen mogen worden toegekend via onderhandelingen op sectoraal en ondernemingsvlak.  De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling werd als volgt vastgesteld:

  • 0,5 % van de brutoloonmassa, totale kost voor de werkgever, alle lasten inbegrepen;
  • 0,3 % van de nettoloonmassa zonder extra kosten voor de werkgevers.

Om de sectoren en werkgevers de mogelijkheid te geven deze marge te concretiseren, hebben de sociale partners aan de regering gevraagd de maximale nominale waarde van de maaltijdscheques op  8 EUR te brengen, zonder het persoonlijke aandeel van de werknemer te verhogen.

Een koninklijk besluit van 26 mei 2015 brengt de maximale werkgeverstussenkomst in de waarde van de maaltijdcheques dan ook op 6,91 EUR.  Als dit bedrag en andere door de reglementering voorziene voorwaarden worden in acht genomen, zal de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheques vrijgesteld zijn van sociale bijdragen.

Inwerkingtreding

Oorspronkelijk was voorzien dat deze verhoging vanaf 1 januari 2016 van toepassing zou zijn, maar het koninklijk besluit voorziet geen datum van inwerkingtreding. Bijgevolg is de maatregel 10 dagen na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad in werking getreden.

In de praktijk zal het echter niet mogelijk zijn het werkgeversaandeel in de maaltijdcheques nog dit jaar te verhogen. Enerzijds bedraagt de loonnorm immers 0 % voor 2015 en anderzijds werd enkel het sociale aspect gewijzigd. Het wetsontwerp betreffende de fiscaliteit (verhoging van het belastingvrije  werkgeversaandeel en verhoging van het aftrekbare gedeelte van 1 EUR naar 2 EUR per maaltijdcheque) moet nog worden gepubliceerd.

Vergeet de formaliteiten niet …

Om het werkgeversaandeel te kunnen wijzigen, moet de (collectieve of individuele) overeenkomst worden gewijzigd die aan de basis ligt van de toekenning van maaltijdcheques in de onderneming.

… maar haast u niet!

Zoals hierboven vermeld, werd de loonnorm voor 2015 vastgesteld op 0 %.

Anderzijds raden we u voor 2016 aan te wachten op de inhoud van de sectorale akkoorden alvorens dit voordeel toe te kennen. Immers, als uw sector beslist een ander voordeel of een andere maatregel in de onderhandelingsenveloppe onder te brengen, moet u niet alleen de maatregelen volgen die door uw sector werden genomen maar bovendien dit voordeel toekennen waartoe u zich verbonden heeft.

1 januari 2016: datum van verandering!

Vanaf 1 januari van volgend jaar zullen er dus nieuwe maaltijdcheques in omloop zijn met een nieuwe waarde (in functie van de akkoorden in het kader van de loonnorm), maar het is eveneens het ogenblik dat de papieren maaltijdcheque definitief verdwijnt om plaats te ruimen voor de elektronische maaltijdcheque.

We verwijzen u daaromtrent naar ons artikel van 2 april 2015 dat over dit onderwerp verscheen.