Werkgeversgroeperingen: inwerkingtreding en uitvoeringsmaatregelen van de nieuwe bepalingen


68081

In een artikel van 7 juli 2014 legden we de nieuwe maatregelen uit die de wetgever heeft genomen ter verruiming van de mogelijkheid voor werkgeversgroeperingen om samen werknemers in dienst te nemen.

Het koninklijk besluit van 8 juli 2014, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 18 juli 2014,  stelt de datum van inwerkingtreding van deze maatregelen met terugwerkende kracht vast op 1 februari 2014.

Bovendien bepaalt dit koninklijk besluit ook de procedure voor de aanvraag die aan de minister van Werk moet worden gericht voor het bekomen van de toelating om werknemers ter beschikking van gebruikers te stellen:

  • de minister kan een model van aanvraagformulier vaststellen;
  • de werkgeversgroepering richt een aanvraag tot de Voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg;
  • de aanvraag wordt geacht ingediend te zijn de derde werkdag die volgt op de verzending van de aangetekende brief;
  • de minister stuurt deze aanvraag binnen een termijn van twintig dagen vanaf de indiening van de aanvraag voor advies aan de Nationale Arbeidsraad. De Nationale Arbeidsraad verstrekt zijn advies binnen een termijn van zestig dagen.
  • binnen een termijn van twintig dagen na ontvangst van bovenvermeld advies deelt de minister zijn beslissing per aangetekende brief mee aan de werkgeversgroepering;
  • de beslissing treedt in werking de derde werkdag die volgt op de verzending van de aangetekende brief;
  • indien de Nationale Arbeidsraad geen advies verstrekt binnen de toegestane termijn wordt er niet op gewacht.

Deze procedure treedt buiten werking op 1 juli 2015.

De toelatingen die al bestonden op 1 februari 2014 blijven van kracht.