Werkbaar en wendbaar werk : nieuwe hervorming voor de werkgeversgroeperingen ?

Van 
81272

Het voorontwerp van de wet betreffende werkbaar en wendbaar werk dat op 28 oktober 2016 werd goedgekeurd door de ministerraad voorziet onder andere een nieuwe hervorming voor de werkgeversgroeperingen.

Ter herinnering: het systeem van werkgeversgroeperingen is een afwijking op het verbod om werknemers ter beschikking te stellen van gebruikers zoals bepaald in de wet van 24 juli 1987. Een werkgeversgroepering is namelijk een autonome juridische entiteit die samengesteld is uit verschillende ondernemingen en werknemers in dienst mag nemen om ze ter beschikking te stellen van deze ondernemingen.

In 2014 werd het toepassingsgebied van dit systeem uitgebreid voor een testfase van een jaar, onlangs verlengd tot 1 juli 2017. Deze hervorming had tot doel de ontwikkeling van werkgeversgroeperingen te bevorderen voor ondernemingen. Deze wijzigingen werden in ons artikel van 7 juli 2014 uitgelegd.    

De nieuwe hervorming die in het kader van het voorontwerp van wet is voorzien, heeft als doel om:

  • de procedure om de toelating van de minister van werk te bekomen, te vereenvoudigen.
  • jaarlijks een activiteitenverslag te bezorgen aan de voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
  • het aantal werknemers dat een werkgeversgroepering kan tewerkstellen, te beperken – namelijk maximaal tot 50. Deze drempel kan bij koninklijk besluit worden verhoogd.
  • de regels voor de bepaling van het paritair comité waartoe de werkgeversgroepering behoort, te verduidelijken.

Het nieuwe systeem zou om de 4 jaar door de NAR moeten worden geëvalueerd.

We houden u op de hoogte van de ontwikkeling van deze projecten.