Barema’s bedrijfsvoorheffing 2013 : enkele wijzigingen


60290

In het Belgisch Staatsblad van 14 december 2012 verschenen de barema's bedrijfsvoorheffing van toepassing op de bezoldigingen betaald of toegekend in 2013. Voor het overgrote deel blijven de berekeningsregels ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. De bedragen werden wel, zoals ieder jaar, geïndexeerd. Ook werd de term ‘brugpensioen’ overal vervangen door ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’ ingevolge de wijziging van de werkloosheidsreglementering.

U kan de nieuwe barema's hier raadplegen.

Hieronder delen wij u enkele belangrijke wijzigingen mee ten opzichte van 2012.

1. Nieuwe rubriek in verband met het woon-werkverkeer

In een nieuwe rubriek wenst de fiscus de werkgevers die schuldenaar zijn van de bedrijfsvoorheffing te wijzen op een reeds bestaande regel. Deze regel handelt over de (gedeeltelijke) vrijstelling van de terugbetalingen door de werkgever van het woon-werkverkeer en zegt dat, op voorwaarde dat de werknemer aan zijn werkgever schriftelijk bevestigt dat hij bij de aangifte van zijn inkomsten geen aanspraak zal maken op zijn werkelijke beroepskosten, de werkgever bij de berekening van de bedrijfsvoorheffing rekening mag houden met de volgende vrijstellingen:

  • Openbaar gemeenschappelijk vervoer: volledige vrijstelling van de terugbetalingen voor het woon-werkverkeer;
  • Georganiseerd gemeenschappelijk vervoer: vrijstelling in de mate dat de vergoeding de prijs van een treinabonnement eerste klasse voor die afstand niet overschrijdt;
  • Andere vervoermiddelen, behalve de fiets (privévervoer): maximaal € 31,70 per maand (= € 380,40/jaar – nieuw bedrag voor 2013) kan worden vrijgesteld.

2. Nieuwe vermindering voor natuurlijke personen met een laag inkomen die anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten in de overheidssector.

Er wordt vanaf inkomstenjaar 2013 een vermindering verleend aan personen die als statutair, stagiair of tijdelijke in dienst zijn bij de overheid, de gemeenschappen, de gewesten, de provincies, inrichtingen die aan de provincies ondergeschikt zijn, de gemeenten en inrichtingen die aan de gemeenten ondergeschikt zijn, die niet in het kader van een arbeidsovereenkomst zijn aangeworven en een belastbare bezoldiging verkrijgen van minstens € 513,16 en maximaal € 1.857,59. Die vermindering bedraagt € 5,83.

3. Vermindering op bezoldigingen van werknemers met een laag inkomen die recht hebben op de werkbonus

Aan werknemers die recht hebben op een werbonus wordt een vermindering in de bedrijfsvoorheffing verleend. Die is gelijk aan een bepaald percentage van het bedrag van de daadwerkelijk verleende werkbonus. Dat percentage wordt voor inkomstenjaar 2013 verhoogd van 5,7 % naar 8,95 %.

Wij herinneren er u aan dat de werkbonus een vermindering is van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen die ertoe strekt werknemers met een laag loon een hoger nettoloon te garanderen. Onder ‘laag inkomen’ dat recht geeft op de werkbonus wordt thans begrepen: een inkomen dat maximaal gelijk is aan € 2.385,41.

4. Bedrijfsvoorheffing op werkloosheidsuitkeringen ingevolge tijdelijke werkloosheid

Vanaf 1 januari 2013 stijgt de bedrijfsvoorheffing op de wettelijke en extrawettelijke uitkeringen die betaald worden in geval van tijdelijke werkloosheid opnieuw. Het nieuwe percentage bedraag 26,75 %.

Ter herinnering: Onder tijdelijk werklozen worden begrepen:

  • de werknemers waarvan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk, geheel of gedeeltelijk, geschorst is;
  • de werknemers die aan een staking deelnemen, die getroffen wordt door een lock-out of wiens werkloosheid het rechtstreekse of onrechtstreekse gevolg is van een staking of een lock-out;
  • de industriële leerling waarvan de uitvoering van de leerovereenkomst tijdelijk, geheel of gedeeltelijk, geschorst wordt.

Tot en met 31 december 2012 blijft het oude tarief van 20 % nog van toepassing op die uitkeringen.