Bedrijfsvoorheffing: aanpassing van het KB/WIB aan de recente wetswijzigingen


65976

Eind december kon u via onze website vernemen dat er een aantal wetswijzigingen met betrekking tot de bedrijfsvoorheffing werden doorgevoerd. Het ging daarbij vooral om de uitbreiding van een aantal fiscale voordelen voor specifieke doelgroepen. Het betrof meer bepaald de volgende wijzigingen:

Het koninklijk besluit van 21 februari 2014 heeft er nu voor gezorgd dat het KB/WIB 92 ook in lijn met die wetswijzigingen wordt gebracht, zodat de nieuwe fiscale voordelen ook praktisch toepasbaar zijn in de bedrijfsvoorheffing.

Zo wordt er in het KB/WIB 92 ingeschreven hoe de schuldenaars van de bedrijfsvoorheffing het bedrag van de verhoogde vrijstelling van doorstorting in het kader van volcontinuarbeid en de hogere IPA-korting voor KMO-werkgevers moeten invullen in het vak ‘verschuldigde bedrijfsvoorheffing’ in de tweede aangifte in de bedrijfsvoorheffing. Die tweede aangifte is een verplichte formaliteit en heeft uitsluitend betrekking op de bezoldigingen van de werknemers waarvoor de vrijstelling mag worden toegepast.

Daarnaast heeft datzelfde koninklijk besluit de berekeningsregels van de bedrijfsvoorheffing (opgenomen in bijlage III van het KB/WIB 92) aangepast, zodanig dat er in de bedrijfsvoorheffing voortaan al kan worden rekening gehouden worden met de verhoogde grens van 180 overuren waarvoor er onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering geldt.

Ook werd in bijlage III de fiscale werkbonus verhoogd van 8,95 % naar 14,40 % (zie ook ons artikel van 3 maart 2014 daaromtrent).

Tot slot voorziet het voornoemde KB ook in enkele nieuwe codes die voor de aangifte van overuren en ploegen- en nachtpremies moeten worden gebruikt in het vak ‘aard van de inkomsten’ van de tweede aangifte in de bedrijfsvoorheffing.

Alle deze wijzigingen treden retroactief in werking vanaf 1 januari 2014, behalve de verhoging van de fiscale werkbonus en de verhoging van het aantal fiscaal gunstige overuren in de bouwsector, die beide in werking zullen treden vanaf 1 april 2014. Met betrekking tot die laatste maatregel zal in de loop van de komende weken nog een update verschijnen op onze website.