De loonnorm geldt voortaan ook voor economische overheidsbedrijven

Van 
72143

De regering heeft het toepassingsgebied van wet betreffende de loonnorm uitgebreid naar economische overheidsbedrijven. Tot nu toe werd enkel de privésector beoogd. Ook dat begrip werd nu verduidelijkt. De wijzigingen traden in werking op 27 april 2015.

De regels rond de vaststelling van de loonnorm zijn opgenomen in de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen. De wet van 23 april 2015 heeft het toepassingsgebied van die wet nu verduidelijkt en uitgebreid.

Op wie is de loonnorm nu van toepassing?

De wet van ’96 bepaalde tot nu toe dat zij van toepassing was op de privésector zonder daarmee te verduidelijken wie er daarmee concreet werden bedoeld. De wet van 23 april 2015 nu verduidelijkt dat het gaat om de werkgevers en werknemers die onderworpen zijn aan de cao-wet.  Hiermee wordt dus een algemeen aanvaard principe letterlijk vastgelegd in de wet.

Daarnaast breidt de nieuwe wet het toepassingsgebied van de wet van ’96 uit naar de economische overheidsbedrijven. Het betreft BELGACOM, de NMBS, Infrabel, bpost en Belgocontrol.

Vanaf wanneer treden de wijzigingen in werking?

De wijzigingen zijn in werking getreden sinds 27 april 2015.

Loonnorm 2015 - 2016

Wij herinneren u eraan dat er ingevolge die loonnorm de gemiddelde loonkost van de werkgevers in 2015 niet mag stijgen. In 2016 is er toch een beperkte marge voor de loonkostenontwikkeling.