Detachering naar Nederland : nieuwe verplichtingen

Van 
81150

Sinds 18 juni 2016 moet u wanneer u werknemers detacheert naar Nederland rekening houden met een aantal minimale Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Bovendien gelden er nu ook nieuwe administratieve verplichtingen voor de detacherende werkgevers, waaronder een meldingsplicht en de aanduiding van een contactpersoon voor de Nederlandse inspectie.

Detachering naar Nederland

De nieuwe Nederlandse ‘Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU’ is van toepassing op werkgevers uit andere EU-lidstaten die tijdelijk hun personeel detacheren  naar Nederland. Onder detachering wordt begrepen:

  • de zuivere dienstverlening door een dienstverrichter uit een andere lidstaat die in Nederland met zijn eigen personeel een opdracht komt uitvoeren voor een klant;
  • detachering van personeel binnen multinationale concerns;
  • de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten in Nederland door een in een andere lidstaat gevestigd uitzendbureau.

Naleving minimale Nederlandse arbeidsvoorwaarden

Werkgevers die werknemers detacheren naar Nederland zijn verplicht om een harde kern van Nederlandse arbeidsvoorwaarden na te leven. Het gaat onder meer om:

  • het minimumloon;
  • de regels rond rusttijden;
  • de regels rond veilige arbeidsomstandigheden;
  • gelijke behandeling van mannen en vrouwen;
  • een minimaal aantal vakantiedagen;
  • de arbeidsvoorwaarden die zijn opgenomen in algemeen verbindend verklaarde cao’s.

De Nederlandse Inspectie SZW kan boetes opleggen indien die arbeidsvoorwaarden niet worden gerespecteerd.

In geval van zo’n detachering blijven echter ook de Belgische dwingende arbeidsvoorwaarden van toepassing. België is immers het land van gewoonlijke tewerkstelling. Daardoor kan er soms concurrentie optreden tussen de Belgische en de Nederlandse arbeidsvoorwaarden. In zo’n gevallen zal de werknemer altijd aanspraak kunnen maken op de wetgeving die hem de ruimste bescherming biedt of die het meest voordelig is.

Administratieve verplichtingen

Naast de naleving van die minimale arbeidsvoorwaarden gelden er ook een aantal administratieve verplichtingen voor de detacherende werkgevers:

  • Verplichting om aan de Inspectie SZW alle info te verstrekken die noodzakelijk is voor de handhaving van de wet.
  • Verplichting om bepaalde documenten (arbeidsovereenkomst, bewijs betaling socialezekerheidsbijdragen, loonbrieven, overzicht werktijden, …) ter beschikking te houden op de werkplaats. Dit mag ook digitaal.
  • Verplichting om een contactpersoon aan te wijzen die als aanspreekpunt zal optreden ten aanzien van de Inspectie SZW.
  • Ten slotte is er ook een meldingsplicht. Voorafgaand aan de detachering moet de werkgever een melding doen van waar, wanneer en met welke werknemers men in Nederland zal werken. Hiervoor moet er nog een digitaal systeem worden voorzien.

Inwerkingtreding

De nieuwe verplichtingen zijn in werking getreden sinds 18 juni 2016. De drie eerste administratieve verplichtingen  zijn sinds 1 oktober sanctioneerbaar.

De meldingsplicht zal echter pas in werking treden van zodra het digitaal systeem waarmee de melding kan worden gedaan klaar is. Op dit moment verwacht men dat dit systeem pas vanaf 1 januari 2018 in werking zal treden. Er worden dus nog geen boetes voor het niet naleven van de meldingsplicht opgelegd.

A1 en detacheringsdocument

Wij herinneren er nog aan dat bovenstaande verplichtingen geen afbreuk doen aan de verplichting om voorafgaand aan de detachering bij de RSZ een formulier A1 aan te vragen indien de gedetacheerde werknemers tijdens de duur van de detachering onderworpen zullen blijven aan de Belgische sociale zekerheid.

Bovendien moet de werkgever volgens de Belgische wetgeving voor detacheringen die langer duren dan een maand voorafgaand aan de detachering een (papieren of elektronisch) document overhandigen dat volgende gegevens bevat:

  • de duur van het werk in het buitenland;
  • de muntsoort waarin het loon wordt uitbetaald;
  • de eventuele voordelen die aan de opdracht in het buitenland zijn verbonden;
  • in voorkomend geval de voorwaarden van de terugkeer van de werknemer naar zijn land.

Meer weten?

Meer informatie over de ‘Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU’ kan u hier terugvinden.

Indien u meer wil weten over de minimale Nederlandse arbeidsvoorwaarden of bijstand wil bij de hierboven genoemde administratieve verplichtingen kan u steeds contact opnemen met Interfisc. Hieronder vindt u de contactgegevens:

Interfisc Group
Katja van Leeuwen, Ewold Bom of Birgit Killenswelcome@interfisc.com www.interfisc.com 
Tel. +31 (0)70313 30 00
Tel. +32 (0)3 825 5003