Internationale overeenkomsten inzake sociale zekerheid met Argentinië, Moldavië en Albanië in werking sinds 1 januari 2016

Van 
76152

Sinds 1 januari 2016 zijn er drie socialezekerheidsovereenkomsten in werking getreden tussen België en resp. Argentinië, Moldavië en Albanië. Die overeenkomsten regelen o.a. de toepasselijke socialezekerheidswetgeving in geval van detachering of gelijktijdige tewerkstelling.

Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste bepalingen van die overeenkomsten die gelden in geval van grensoverschrijdende tewerkstelling van werknemers. De overeenkomsten bevatten daarnaast ook specifieke bepalingen voor ambtenaren, leden van diplomatieke missies en consulaire posten, vliegend en varend personeel en zelfstandigen. Daarop zullen we hier niet ingaan.

Eenheid van wetgeving

De drie overeenkomsten stellen het principe van eenheid van wetgeving voorop. Dat betekent dat er altijd slechts één wetgeving inzake sociale zekerheid van toepassing is. Een werknemer kan dus niet tegelijkertijd aan de socialezekerheidswetgeving van beide staten onderworpen zijn.

Werkstaatprincipe

Een persoon die een beroepsactiviteit verricht in een van de overeenkomstsluitende Staten is onderworpen aan de sociale zekerheid van die Staat, ongeacht de Staat waarin de maatschappelijke zetel van de werkgever is gevestigd.

Voorbeeld: Een Argentijn die in België werkt voor een Belgische vestiging van een Argentijnse werkgever is onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid.

Detachering

Een werknemer die door zijn werkgever wordt gedetacheerd vanuit de ene staat naar de andere blijft onderworpen aan de sociale zekerheid van het land van waaruit hij gedetacheerd wordt. Daartoe moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • De werknemer ressorteert onder een vestiging van de werkgever in het land van waaruit hij wordt gedetacheerd.
  • De werknemer zal in de ontvangststaat een werk uitvoeren voor rekening van de werkgever.
  • De te verwachten duur van dat werk overschrijdt geen 24 maanden.
  • De werknemer wordt niet gezonden ter vervanging van een andere persoon wiens detacheringsperiode is afgelopen

Voorbeeld: Een werknemer die gewoonlijk in België wordt tewerkgesteld door een Belgische werkgever wordt voor 12 maanden gedetacheerd naar Albanië om daar een werk voor rekening van de werkgever uit te voeren. Het betreft geen vervanging De werknemer zal tijdens de duur van de tewerkstelling in Albanië onderworpen blijven aan de Belgische sociale zekerheid.

Wanneer de detachering langer duurt dan 24 maanden, kunnen de bevoegde autoriteiten van de betrokken landen toch nog overeenkomen dat de socialezekerheidswetgeving van het uitsturende land van toepassing blijft. In de overeenkomsten met Moldavië en Argentinië wordt bepaald dat zo’n verlenging maar mogelijk is met maximaal 36 maanden en dat die moet worden aangevraagd vóór dat de aanvankelijke periode van 24 maanden een einde neemt.

Gelijktijdige tewerkstelling

De persoon die gelijktijdig loonarbeid verricht op het grondgebied van twee overeenkomstsluitende Staten is enkel onderworpen aan de wetgeving van de Staat op het grondgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft.

Voorbeeld: Een in België wonende werknemer werkt twee dagen per week in loondienst in België en drie dagen per week in loondienst in Albanië. De betrokken werknemer is voor de volledige tewerkstelling onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid.

Opgelet: De overeenkomst tussen België en Argentinië bevat hierover geen regels. Bovenstaande geldt dus enkel tussen België en resp. Albanië en Moldavië.

Meer weten?

Meer informatie over de bilaterale overeenkomsten voor de sociale zekerheid en de administratieve schikkingen vindt u op www.coming2belgium.be.

Bronnen

  • Wet houdende instemming met de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen de Republiek Argentinië en het Koninkrijk België, ondertekend te Buenos Aires op 3 maart 2010 (BS van 22 december 2015).
  • Wet houdende instemming met de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek Albanië, ondertekend te Brussel op 9 december 2013 (BS van 22 december 2015).
  • Wet houdende instemming met de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek Moldavië, ondertekend te Brussel op 12 september 2012 (BS van 22 december 2015).