Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen België en Montenegro treedt in werking op 1 juni 2014


67374

In het kader van de toenemende globalisering heeft België in de afgelopen decennia tal van overeenkomsten afgesloten met andere staten om onder andere het toepasselijke socialezekerheidsstelsel te bepalen in geval van een grensoverschrijdende tewerkstelling. Die overeenkomsten regelen daarnaast ook nog wat er bijvoorbeeld moet gebeuren met sociale uitkeringen die men geniet in het ene land in geval van verhuis naar het andere land.

Op 9 juni 2010 werd er zo’n overeenkomst gesloten tussen België en Montenegro. Met betrekking tot de onderwerping aan de sociale zekerheid van werknemers stelt die overeenkomst eerst en vooral het werkstaatprincipe voorop. Dat betekent dat een werknemer onderworpen is aan de sociale zekerheid van het land waar hij zijn prestaties uitoefent.

De overeenkomst voorziet echter wel in een uitzonderingen. Zo is het mogelijk om een werknemer die normaal tewerkgesteld wordt in het ene land gedurende een voorziene duur van maximaal 24 maanden te detacheren naar het andere land met behoud van onderwerping aan het stelsel van sociale zekerheid van de uitzendstaat. Die periode kan eventueel verlengd worden met nog eens 36 maanden.

Die internationale overeenkomst werd nu goedgekeurd door de wet van 28 februari 2014 (BS 22 mei 2014) die in werking treedt vanaf 1 juni 2014.

U kan hier nog een tabel raadplegen waarin alle internationale overeenkomsten inzake sociale zekerheid die België heeft gesloten worden opgelijst.