Tewerkstellen van vluchtelingen? De wachttermijn werd officieel ingekort.

Van 
75058

Het koninklijk besluit dat de wachttermijn voor het verkrijgen van een arbeidskaart C voor kandidaat-vluchtelingen heeft ingekort van zes naar vier maanden is verschenen in het Belgisch Staatsblad. Deze nieuwe wachttermijn geldt vanaf 9 november 2015.

U kon eerder al lezen over de beslissing van de Minister van Werk hieromtrent. Deze is nu dus officieel omgezet in wetgeving. Hieronder volgt een aangepast overzicht van de regels rond de tewerkstelling van vluchtelingen.

Kandidaat-vluchteling (asielzoeker in procedure)

Werken met een arbeidskaart C is mogelijk voor buitenlandse onderdanen die een asielaanvraag hebben ingediend en vier maanden (nieuw vanaf 9 november 2015) na hun asielaanvraag nog geen beslissing hebben gekregen van de Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). De tewerkstelling blijft mogelijk tot er een beslissing wordt betekend door het CGVS of door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) in het geval van beroep.

De arbeidskaart C is maximaal één jaar geldig. Bevindt de werknemer zich nog steeds in dezelfde situatie zal deze een hernieuwing moeten aanvragen.

Erkend vluchteling

Wanneer de vluchteling een erkend statuut krijgt van het CGVS (wat samengaat met een elektronische vreemdelingenkaart B) dan kan deze werken zonder arbeidskaart. U kan de werknemer dan onmiddellijk tewerkstellen.

Vluchteling met subsidiaire bescherming

De asielzoeker kan ook het statuut van subsidiaire bescherming krijgen. Subsidiaire bescherming geeft een tijdelijk verblijfsrecht van één jaar (via een elektronische vreemdelingenkaart A), dat vernieuwd kan worden. Een vluchteling met subsidiaire bescherming mag werken met een arbeidskaart C.

Vijf jaar na het indienen van de asielaanvraag krijgt de vluchteling met subsidiaire bescherming een onbeperkt verblijfsrecht, als het CGVS het statuut in die vijf jaar niet ingetrokken heeft. De vluchteling kan dan zonder arbeidskaart tewerkgesteld worden in de onderneming.