Vermindering eerste aanwervingen: het is officieel!

Van 
76693

Het koninklijk besluit betreffende de nieuwigheden op het gebied van de vermindering eerste aanwervingen is eindelijk verschenen. De patronale basisbijdragen zijn officieel tot nul teruggebracht vanaf 1 januari 2016 en dit voor onbepaalde duur.

De nieuwigheden betreffende de doelgroepvermindering eerste aanwervingen zijn al maanden een belangrijk gespreksonderwerp. De publicatie van de wettelijke bepalingen (1) ter zake is het ideale moment om dit onderwerp (nog eens) onder de loep te nemen.

Algemeen principe

De vermindering eerste aanwervingen werd ingesteld ten gunste van werkgevers die een activiteit (her)opstarten. Ze heeft tot doel de aanwerving van de eerste werknemers te bevorderen via de vermindering van de driemaandelijkse patronale basisbijdragen zodat de werkgever zijn activiteit in optimale omstandigheden kan ontwikkelen.

Op welke kosten is de doelgroepvermindering van toepassing?

De doelgroepvermindering (DGV) is van toepassing op de driemaandelijkse patronale basisbijdrage en de loonmatiging. In dit verband herinneren we eraan dat de patronale sociale bijdragen driemaandelijks aan de RSZ verschuldigd zijn. Het is dus pas aan het einde van elk kwartaal dat de werkgever de concrete impact van de vermindering op deze bijdragen ziet. Bovendien kan het bedrag van de bijdrageverminderingen nooit hoger zijn dan de verschuldigde patronale basisbijdragen. Er bestaat dus geen tegoed ten opzichte van de RSZ.

Hoeveel bedragen de patronale basisbijdragen?

Voor het ogenblik bedragen de patronale basisbijdragen (met inbegrip van de loonmatiging) 32,40% (=24,92 + 7,48) voor een gewone werknemer in de privésector. Dit percentage wordt verlaagd vanaf 1 april 2016.

Naast de patronale basisbijdragen betaalt de werkgever andere bijdragen die niet onder de toepassing van de vermindering eerste aanwervingen vallen en dus verschuldigd blijven. We denken aan de volgende bijdragen:

  • bijdrage jaarlijkse vakantie voor arbeiders;
  • bijdrage asbestfonds;
  • bijzondere bijdrage arbeidsongevallen;
  • bijdrage sluiting van onderneming;
  • bijdrage tijdelijke werkloosheid;
  • bijzondere bijdrage werkloosheid;
  • bijdrage aan een fonds voor bestaanszekerheid;
  • enz.

Krijgt de werkgever altijd de volledige vermindering?

Het antwoord is neen.

Om het maximumbedrag van een doelgroepvermindering (om het even welke) te genieten, moeten de kwartaalprestaties hoger zijn dan 80%. Onder dit percentage wordt het verminderingsbedrag pro rata verrekend.

Bovendien worden de verminderingen enkel toegekend wanneer de globale prestaties over het kwartaal een minimumdrempel van 27,5 % bereiken. Dit minimum is in de volgende situaties echter niet vereist in het kader van de doelgroepvermindering eerste aanwervingen:

  • wanneer de werknemer minstens een halftijdse arbeidsovereenkomst heeft;
  • voor tewerkstellingen in beschutte of sociale werkplaatsen (PC 327 of categorie 3 van de structurele vermindering).

Cumulatie van de verschillende maatregelen tot vermindering van de sociale bijdragen mogelijk?

De wetgeving voorziet regels op het gebied van cumulatie wanneer verschillende verminderingsmaatregelen kunnen worden toegepast voor de tewerkstelling van dezelfde werknemer.

Cumulatie van de DGV eerste aanwervingen met de structurele vermindering

De doelgroepvermindering eerste aanwervingen is cumuleerbaar met de structurele vermindering.

Cumulatie van de DGV eerste aanwervingen met een andere DGV

De doelgroepvermindering eerste aanwervingen is niet cumuleerbaar met een andere maatregel tot vermindering van de patronale sociale bijdragen.

Cumulatie van de DGV eerste aanwervingen met de uitkering Activa/Activa Start

In dit geval gaat het niet om de cumulatie van twee maatregelen tot vermindering van de sociale bijdragen. De uitkering Activa/Activa Start is een tussenkomst in het nettoloon van de werknemer en geen maatregel tot vermindering van de patronale bijdragen.

Niets belet dus om:

  • enerzijds de vermindering eerste aanwervingen toe te passen en;
  • anderzijds de Activa-werkuitkering te bekomen. Opmerking: het betreft enkel het gedeelte werkuitkering van de Activa-maatregel. Het gedeelte 'vermindering van de sociale bijdragen' gebonden aan het Activa-voordeel kan uiteraard niet worden gecumuleerd met de vermindering eerste aanwervingen.

Samenvattend voorbeeld

Een werknemer komt in aanmerking voor de structurele vermindering, de DGV langdurig werkzoekenden + de werkuitkering (=Activa) en de DGV eerste aanwervingen.

De werkgever zal moeten kiezen tussen de toepassing van de DGV Activa en de DGV eerste aanwervingen in combinatie met de structurele vermindering gezien de doelgroepverminderingen onderling niet cumuleerbaar zijn. Als de werkgever voor de DGV eerste aanwervingen kiest, kan hij bovendien het gedeelte 'werkuitkering' van de Activa-maatregel toepassen.

Toekenningsvoorwaarden van de DGV eerste aanwervingen

Voor welke werkgevers?

De werkgever moet twee cumulatieve voorwaarden vervullen:

  • het moet gaan om een 'nieuwe' werkgever;
  • deze nieuwe werkgever moet een eerste, tweede, derde, vierde, vijfde of zesde werknemer in dienst nemen die geen andere werknemer in dezelfde technische bedrijfseenheid (TBE) vervangt voor wie de werkgever al een vermindering krijgt.

U vindt hierna meer uitleg over de verschillende begrippen.

Nieuwe werkgever

Onder nieuwe werkgever verstaat men de werkgever die:

  • hetzij nooit onderworpen is geweest aan de wet van 27 juni 1969 betreffende de maatschappelijke zekerheid van de werknemers. Bijvoorbeeld mevrouw Janssens die een winkel opent;
  • hetzij gedurende ten minste 4 opeenvolgende kwartalen niet meer onderworpen was aan de wet van 27 juni 1969 voor de tewerkstelling van werknemers. Bijvoorbeeld een zelfstandige winkel die zijn activiteit gedurende twee jaar stopzet. Hij kan de vermindering opnieuw bekomen als hij weer een activiteit opstart.

Bepaalde werknemerscategorieën komen nooit in aanmerking voor de bepaling van de hoedanigheid van nieuwe werkgever noch voor toekenning van de vermindering.

Het betreft:

  • werknemers tot 31 december van het jaar waarin ze de leeftijd van 18 jaar bereiken;
  • leerlingen in het kader van de alternerende opleiding (leerlingen middenstand, stagiairs in opleiding tot ondernemingshoofd, industriële leerlingen, leerlingen met een socioprofessionele inschakelingsovereenkomst);
  • huispersoneel;
  • gelegenheidswerknemers in de land- en tuinbouwsector;
  • alle werknemers die niet onder het toepassingsgebied van de wet van 27 juni 1969 vallen (jobstudenten, enz.).

Geen vervanging in de technische bedrijfseenheid (TBE)

Naast het feit dat het om een nieuwe werkgever moet gaan, moet men voor de toepassing van de vermindering nagaan of meerdere werkgevers geen zelfde technische bedrijfseenheid vormen. De eerste, tweede, derde, ... werknemer mag immers geen werknemer vervangen die in dezelfde technische bedrijfseenheid was tewerkgesteld tijdens de vier kwartalen die het aanwervingskwartaal voorafgaan.

U vindt meer uitleg over dit begrip in een vorig artikel op onze website: " Geen sociale werkgeversbijdragen meer bij aanwerving van een eerste werknemer vanaf 2016!"

Samengevat: het is belangrijk het aantal arbeidsplaatsen te behouden. Deze voorwaarde wordt niet gecontroleerd op niveau van de juridische entiteit maar wel op niveau van de technische bedrijfseenheid.

Voor welke werknemers?

Buiten het feit dat hij onderworpen moet zijn aan alle sectoren van de sociale zekerheid moet de aangeworven werknemer vóór zijn aanwerving geen bijzondere voorwaarde vervullen.

Opgelet echter: Om het maximumbedrag van de vermindering te bekomen zijn bepaalde tewerkstellingsvoorwaarden over het kwartaal vereist (zie hierboven:" Krijgt de werkgever altijd de volledige vermindering?" ).

Hoeveel bedraagt de DGV eerste aanwervingen ?

Vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 is de vermindering als volgt:

Type 5 kwartalen 4 kwartalen 4 kwartalen volgende kwartalen
1e aanwerving

! geen patronale sociale basisbijdragen voor aanwervingen tussen 01/01/2016 en 31/12/2020 !

+ betaling door de RSZ van de administratieve aansluitingskosten bij een erkend sociaal secretariaat (36,45 EUR per kwartaal)

2e aanwerving*  1550€/K  1050€/K  450€/K  0
3e aanwerving*  1050€/K  450€/K  450€/K  0
4e aanwerving*  1050€/K  450€/K  0  0
5e aanwerving*  1000€/K  400€/K  0  0
6eaanwerving*  1000€/K  400€/K  0  0

* verminderingskwartalen te kiezen in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de werkgever de tweede, derde, vierde, vijfde of zesde werknemer heeft aangeworven (zie hieronder: "De werkgever kan kiezen op welk ogenblik hij de vermindering toepast")

Voor 1 januari 2016

Voor de overgangsregels in geval van aanwerving(en) vóór 1 januari 2016 verwijzen we u naar het artikel op onze website over dit onderwerp: "Vermindering eerste aanwervingen: welk perspectief voor 2016 ?"

Bijzondere kenmerken van de DGV eerste aanwervingen

De doelgroepvermindering eerste aanwervingen heeft twee bijzondere kenmerken.

1. De vermindering is niet nominatief

De werkgever kan elk kwartaal vrij kiezen voor welke werknemer(s) hij de vermindering eerste aanwervingen toepast. In feite wordt bij aanwerving een recht geopend dat op om het even welke werknemer kan worden toegepast en dus gebonden is aan de aanwerving en niet aan de persoon van de werknemer.

Belang?

  • als uw werknemer zijn ontslag geeft of ontslagen wordt, kunt u de vermindering blijven genieten op voorwaarde dat u hem vervangt door een andere werknemer;
  • als de eerst aangeworven werknemer op de tijdlijn in aanmerking komt voor de toepassing van een andere DGV kunt u de voordelen verbonden aan de eerste aanwerving toepassen op de werknemer die als tweede werd aangeworven;
  • enz.

2. De werkgever kan kiezen op welk ogenblik hij de vermindering toepast

De werkgever is niet verplicht de DGV eerste aanwervingen onmiddellijk toe te passen. Hij kan kiezen voor welke kwartalen hij de vermindering toepast waarbij hij moet rekening houden met het feit dat de vermindering binnen 20 kwartalen na aanwerving uitgeput moet zijn. Opmerking: deze periode van 20 kwartalen geldt niet voor de eerste aanwerving waar het volstaat dat de tewerkstelling tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 begint om onbeperkt te worden toegepast.

We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld.

De aanwerving van de tweede werknemer opent het recht op een vermindering van 1550 EUR gedurende 5 kwartalen, gevolgd door 1050 EUR gedurende 4 kwartalen en 450 EUR gedurende de laatste 4 kwartalen. De vermindering is dus gespreid over een periode van 13 kwartalen. De werkgever is niet verplicht de vermindering onmiddellijk toe te passen maar hij beschikt over een periode van 20 kwartalen om zijn recht op de vermindering uit te putten. Om maximaal gebruik te maken van de vermindering moet de werkgever de vermindering dan ook uiterlijk vanaf het 8e kwartaal na aanwerving toepassen.

Belang?

  • als uw werknemer recht geeft op de DGV 'tweede' aanwerving en de DGV Activa kunt u de Activa-vermindering doen spelen gedurende de eerste kwartalen na aanwerving om daarna over te gaan naar de DGV 'tweede' aanwerving (uiterlijk vanaf het 8e kwartaal).

Zijn er formaliteiten te vervullen?

Het volstaat de kwartaalaangifte in te vullen. De werkgever moet kiezen voor welk kwartaal en voor welke werknemer hij de vermindering gaat toepassen. Elk kwartaal kan hij beslissen om de toegepaste vermindering van werknemer X over te dragen naar werknemer Y (bijvoorbeeld omdat de werknemer overgaat naar een deeltijdse arbeidsregeling terwijl werknemer Y voltijds is tewerkgesteld).

 

(1) KB van 26 januari 2016, BS van 2 februari 2016 en Wet van 26 december 2015, BS van 30 december 2015.