Vlaamse doelgroepverminderingen vanaf 1 juli 2016 : Welke formaliteiten ?

Van 
79227

Vlaanderen heeft ervoor gekozen om vanaf 1 juli 2016 de doelgroepvermindering voor jonge en oudere werknemers te wijzigen. Werkgevers moeten weten dat zij bepaalde formaliteiten moeten vervullen om deze verminderingen te kunnen genieten.

Vlaanderen heeft ervoor gekozen om vanaf 1 juli 2016 de doelgroepvermindering voor jonge en oudere werknemers voor tewerkstellingen in Vlaanderen te wijzigen. Lees meer daarover in ons artikel : Vlaamse doelgroepvermindering voor jonge en oudere werknemers vanaf 1 juli 2016 : Nu nog aanwerven of wachten tot na 1 juli 2016?

In dat artikel kan u lezen dat de aan te werven werknemers bepaalde formaliteiten moeten vervullen opdat de werkgever de betrokken vlaamse doelgroepvermindering kan genieten.

1. Doelgroepvermindering voor jonge werknemers

Om de vlaamse doelgroepvermindering jonge werknemers te kunnen genieten moet de jonge werknemer geen werkkaart meer hebben. Deze zal in Vlaanderen niet meer gebruikt kunnen worden voor aanwervingen van jonge werknemers vanaf 1 juli 2016 om in Vlaanderen tewerkgesteld te worden en recht te geven op de Vlaamse doelgroepvermindering jonge werknemers.

Vanaf nu moet de jonge werknemer wel over een loopbaanportfolio bij de VDAB beschikken (dit wil niet zeggen dat hij zich als werkzoekende bij de VDAB moet inschrijven wat hij altijd kan doen zonder daartoe verplicht te zijn voor deze maatregel) waaruit dan kan vastgesteld worden dat hij al dan niet laag- of middengeschoold is. Hij zal dit kunnen aanmaken via www.vdab.be/mijnloopbaan.

In het loopbaanportfolio van de VDAB wordt de jongere gevraagd om zijn opleidingsgegevens in te vullen. De gegevens van de VDAB worden aangevuld met de gegevens uit de LED-databank van Onderwijs (Leer- en Ervaringsbewijzen Databank). Deze databank bevat alle leer- en ervaringsbewijzen uitgereikt door Vlaamse instellingen. Burgers kunnen via hun elektronische identiteitskaart of token inloggen en zo de kwalificatiebewijzen die ze zelf behaalden, raadplegen.

De databank bevat geen gegevens over diploma’s of getuigschriften die buiten de Vlaamse Gemeenschap werden behaald. De jonge werknemer die in Wallonië of Brussel woont en daar naar school is geweest of in Vlaanderen woont maar naar school is geweest buiten het Nederlandstalig onderwijs, zal deze informatie bijgevolg zelf ter beschikking moeten stellen in zijn loopbaanportfolio.

Werkgevers of burgers die de correctheid van de gegevens waarover de VDAB en de federale operatoren beschikken, betwisten, kunnen bij het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid een aanvraag tot wijziging van de gegevens indienen. Ze moeten hiervoor het nodige bewijs kunnen voorleggen. Het departement kan deze gegevens aan de hand van andere gegevensbronnen verifiëren en indien nodig, de gegevens voor de toekenning van de DGV jonge werknemers aanpassen.

De VDAB bezorgt in het kader van de doelgroepvermindering jonge werknemers, via een elektronische gegevensstroom, de nodige informatie aan de RSZ en DIBISS. Het gaat onder meer om de persoonsgegevens, het opleidingsniveau en het beschikken over een loopbaanportfolio. Op die manier kunnen de RSZ en de DIBISS, na controle van de andere voorwaarden, de doelgroepvermindering jonge werknemers toekennen bij de DMFA ingeval van aanvraag door de werkgever of zijn erkend sociaal secretariaat voor werkgevers

Werkgevers en hun erkend sociaal secretariaat voor werkgevers zullen via de webtoepassing “Ecaro” de gegevens van hun werknemers waarover de RSZ en DIBISS via de VDAB beschikt, kunnen controleren.

Deze info is echter maar consulteerbaar in Ecaro zodra er een tewerkstellingsband bestaat tussen de werkgever en de jonge werknemer. Hoe weet een potentiële werkgever of de jonge werknemer voldoet aan de voorwaarden om de doelgroepvermindering te bekomen?

Is de jongere ingeschreven als werkzoekende (het meest voorkomend scenario), dan geldt het VDAB-dossier in “Mijn Loopbaan” automatisch ook als loopbaanportfolio. Dit geldt naar analogie voor die jongeren die ondertussen aan het werk zijn en niet meer als werkzoekende staan ingeschreven (en dus nog wel een – niet-actief - VDAB dossier hebben in “Mijn Loopbaan”). Het inschrijvingsbewijs bij VDAB kan in dit geval als bewijs loopbaanportfolio gelden.

Is de jongere niet ingeschreven als werkzoekende (bijvoorbeeld omdat hij onmiddellijk aan het werk kan), dan is er een verkorte wizard in “Mijn Loopbaan” om een loopbaanportfolio aan te maken. De jongere hoeft geen volledig VDAB-dossier aan te maken, alleen de identiteitsgegevens en diplomagegevens volstaan. In dit geval kan de jongere geen inschrijvingsbewijs afdrukken of downloaden omdat hij niet is ingeschreven als werkzoekende.  De jongere kan wel  altijd bij de werkgever inloggen en tonen dat hij een portfolio heeft en de juiste scholingsgraad (of het CV doormailen of afdrukken of een printscreen maken van de studiegegevens en afgeven indien de werkgever digitaal “niet mee is”). In het geval er onduidelijkheid is of men enerzijds al of niet een loopbaanportfolio heeft en/of anderzijds midden- of laaggeschoold is, kunnen zowel de werkzoekende als de werkgever de Backoffice Tewerkstelling van VDAB[1] via mail (tewerkstelling@vdab.be) contacteren, die dan kan bevestigen of betrokkene een loopbaanportfolio heeft en/of midden of laaggeschoold is. Indien de werkgever of zijn erkend sociaal secretariaat voor werkgevers deze informatie vraagt, zal het antwoord aan de werkzoekende worden verstrekt, die het dan verder dient over te maken aan de werkgever of zijn erkend sociaal secretariaat voor werkgevers.

2. Doelgroepvermindering voor oudere werknemers

De nieuw in dienst genomen oudere niet-werkende werkzoekende werknemer moet zich inschrijven als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB om de nieuwe doelgroepvermindering oudere werknemers te kunnen genieten.

Aan de hand van een elektronische gegevensstroom bezorgt de VDAB de nodige informatie voor de doelgroepvermindering aan de RSZ (niet DIBISS want deze maatregel is niet van toepassing op de RSZ PPO omdat de betrokken werknemers moeten behoren tot de categorie 1 van de structurele vermindering). Op deze manier kan de RSZ, na controle van de andere voorwaarden de doelgroepvermindering toekennen bij de DMFA.

Werkgevers of hun erkend sociaal secretariaat voor werkgevers zullen via de webtoepassing “Ecaro” de gegevens van hun werknemers waarover de RSZ via de VDAB beschikt, kunnen controleren.

Deze info is echter maar consulteerbaar in Ecaro zodra er een tewerkstellingsband bestaat tussen de werkgever en de oudere werknemer.  Hoe weet een potentiële werkgever of de oudere werknemer voldoet aan de voorwaarden om de doelgroepvermindering te bekomen?

Een recent (= maximum 1 maand oud) inschrijvingsbewijs als werkzoekende bij de VDAB kan als bewijs gelden dat betrokken werknemer voldoet aan de voorwaarde om recht te geven op de doelgroepvermindering bij een nieuwe aanwerving.  De werknemer kan dit  inschrijvingsbewijs doormailen, doorsturen of afprinten en meenemen naar de werkgever als bewijs. In het geval er onduidelijkheid is of de werknemer al of niet (correct) is ingeschreven, kunnen zowel de werkzoekende als de werkgever de Backoffice Tewerkstelling van de VDAB via mail (tewerkstelling@vdab.be) contacteren[2], die dan kan bevestigen of betrokkene aan de voorwaarde van de inschrijving als werkzoekende voldoet. Indien de werkgever of zijn erkend sociaal secretariaat voor werkgevers deze informatie vraagt, zal het antwoord aan de werkzoekende worden verstrekt, die het dan verder moet overmaken aan de werkgever of zijn erkend sociaal secretariaat voor werkgevers.

Enkel een inschrijving als werkzoekende bij de VDAB zal recht kunnen geven op een doelgroepvermindering oudere werknemers omdat enkel de VDAB dit zal attesteren in Ecaro. Een inschrijving als werkzoekende bij FOREM of ACTIRIS kan geen recht geven op de doelgroepvermindering omdat FOREM noch ACTIRIS dit zullen kunnen attesteren in ECARO. Een in Wallonië of het Brusselse Gewest wonende werkzoekende zal zich, naast zijn inschrijving bij FOREM of ACTIRIS, ook moeten inschrijven bij de VDAB om bij een tewerkstelling in Vlaanderen recht te geven op de doelgroepvermindering.


[1] in de overgangsperiode tot september 2016 wanneer Werk en Sociale Economie een eigen tool heeft om het dossier van betrokkene te raadplegen en zelf de info kan verstrekken – backoffice Tewerkstelling kan op dat ogenblik ingeschakeld worden als “derdelijns” voor het geval Werk en Sociale Economie zelf ook geen antwoord kan bieden.
[2] in de overgangsperiode tot september 2016 wanneer Werk en Sociale Economie een eigen tool heeft om het dossier van betrokkene te raadplegen en zelf de info kan verstrekken – backoffice Tewerkstelling kan op dat ogenblik ingeschakeld worden als “derdelijns” voor het geval Werk en Sociale Economie zelf ook geen antwoord kan bieden.