Welke verplichtingen hebben de werkgevers van een bouwbedrijf inzake sociale verkiezingen?


74944

Op 19 november 2015 hebben de vakbondscentrales voor arbeiders zich ertoe verbonden geen kandidatenlijsten voor arbeiders in te dienen voor de sociale verkiezingen in de ondernemingen die ressorteren onder paritair comité 124. In de bouwsector voert de vakbondsafvaardiging namelijk de opdrachten uit van de ondernemingsraad en/of het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Deze verbintenis van de vakorganisaties ontslaat de werkgevers van de bouwsector niet van de verplichting om de procedure van de sociale verkiezingen op te starten : ze moeten de mededelingen en raadplegingen op de dagen  X - 60, X - 35 en X uitvoeren en daarna de schriftelijke beslissing tot stopzetting van de procedure op dag X + 36 als gevolg van het gebrek aan ingediende kandidatenlijsten op dag X + 35 meedelen.

De verbintenis van de vakorganisaties om geen kandidatenlijsten in te dienen, heeft enkel betrekking op de arbeiders die onder het paritair comité 124 ressorteren. Dat engagement is voor het ogenblik nog niet genomen voor de kandidatenlijsten voor bedienden.  In de bouwondernemingen die ook bedienden tewerkstellen of  voor hun arbeiders niet uitsluitend ressorteren onder het paritair comité 124, kunnen andere vakorganisaties dan die van de bouw kandidatenlijsten indienen. In dat geval moeten de sociale verkiezingen worden georganiseerd tot de dag van de verkiezingen waaraan de gezamenlijke werknemers kunnen deelnemen (met inbegrip van de arbeiders van de bouw).