1201 Tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
140.05.00-00.00

Bijwerking: 18/01/2002
Geldig vanaf: 01/07/2001
Geldig tot: 31/01/2009

In het Paritair Comité voor het vervoer van toepassing op de subsector van de verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten, werd op 12 juni 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de terugbetaling van de vervoerkosten van de woonplaats naar de plaats van tewerkstelling. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd onder het nummer 59.010/CO/14000.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 oktober 2001.

Wij geven u hierna de integrale tekst van de CAO en vervolgens een samenvatting.

A. Tekst van de CAO van 12 juni 2001

Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vervoer en behoren tot de subsector voor de verhuisondernemingen, de meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten, alsook op hun werklieden.

Voor de toepassing van deze overeenkomst wordt bedoeld onder:

“verhuizingen” : elke overbrenging van installaties van de ene plaats naar de andere, onder meer : privé, kantoren, magazijnen, werkplaatsen, beurzen, fabrieken, tentoonstellingen, enz.... met inbegrip van alle begeleidende werkzaamheden zoals inpak, uitpak, monteren, demonteren zonder dat deze opsomming limitatief  is;

“meubelbewaring” : de opslagplaatsen voor meubelen en andere voorwerpen die dezelfde of gelijkaardige speciale bewaringsinstallaties vergen;

“aanverwante activiteiten” : elk goederenvervoer dat het gebruik vereist van voertuigen die speciaal uitgerust zijn zoals voor het vervoer van meubelen om de beschadiging tijdens het vervoer te voorkomen van diverse goederen zoals nieuwe meubelen, kunstvoorwerpen, elektrische huishoudapparaten archieven, enz.;

“voertuigen speciaal uitgerust voor het vervoer van meubelen”, elk voertuig met vast of beweegbaar koetswerk niet buigzaam, waterdicht, binnenin voorzien van vastsnoeringsmateriaal van een stuwinrichting, behoorlijk gebouwd voor het vervoer van verhuizingen en uitgerust met klein stuw- en beschermingsmaterieel, zoals dekens, kisten, elk ander soortgelijk materieel, enz.;

Onder "werklieden" wordt bedoeld de werklieden en werksters.

Juridisch kader

Artikel 2

Rekening houdend met de Wet van 27 juli 1962 “tot vaststelling van een werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de N.M.B.S ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden”, het Koninklijk Besluit van 28 juli 1962 “tot vaststelling van het bedrag en de wijze van betaling van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de N.M.B.S. ingevolge de uitgifte van abonnementen aan werklieden en bedienden” en de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19sexies van 30 maart 2001, gesloten in de Nationale Arbeidsraad “tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19ter van 5 maart 1991 tot vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19 van 26 maart 1975 betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het vervoer van de werknemers”, wordt de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters voor de afstand, heen en terug, tussen hun woonplaats en de werkplaats, hierna vastgesteld.

Bijdrage in de vervoerskosten

Afdeling 1 - Openbaar vervoer

Artikel 3

Wat betreft de werklieden en werksters die gebruik maken van het openbaar vervoer, zijn de bepalingen van de in artikel 2 van voorliggende collectieve arbeibsovereenkomst opgesomde rechtsbronnen van toepassing.

Afdeling 2 - Privé-vervoermiddel

Artikel 4

De werklieden en werksters die woonachtig zijn op 5 km en meer van de werkplaats hebben eveneens recht, ten laste van de werkgever, op een terugbetaling van 60 % van de normale prijs van een treinkaart, geldend als sociaal abonnement tweede klasse van de NMBS voor de corresponderende afstand, heen en terug, afgelegd door de gemeenschappelijke vervoerdienst tussen de woonplaats en de werkplaats, wanneer het uur van aanvang of beëindiging van het werk, of wanneer de plaats van de exploitatiezetel van de onderneming waarvan zij afhangen, niet of niet meer toelaat van het gemeenschappelijk vervoer gebruik te maken.

Afdeling 3 - Verplaatsing per fiets

Artikel 5

De werklieden en werksters die zich verplaatsen per fiets tussen de woonplaats en de werkplaats ontvangen 0,15 EUR per kilometer.

Afdeling 4 - Gemeenschappelijke bepalingen

Artikel 6

De terugbetaling van de gedragen kosten, waarvan sprake in de artikelen 3 en 4, geschiedt minstens om de maand.

Artikel 7

Onverminderd de regelingen vastgesteld bij artikelen 3 en 4, blijven de gunstigere voorwaarden inzake vervoer en terugbetaling van vervoerskosten welke op het vlak van de onderneming bestaan behouden.

Artikel 8

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst houden in dat de werklieden en werksters geen aanspraak kunnen maken op de betaling van vervoerskosten wanneer de werkgever met eigen middelen of door zijn tussenkomst, het vervoer van zijn werklieden en werksters kosteloos verzekert.

Opheffingsbepalingen

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 1972 tot vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters tewerkgesteld in de verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten, bekrachtigd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1973 en gewijzigd bij CAO van 29 december 1975, bekrachtigd bij Koninklijk Besluit van 17 juni 1977.

Geldigheidsduur

Artikel 10

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 01.07.2001 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan door elk van de contracterende partijen worden opgezegd. Deze opzegging moet minstens drie maanden op voorhand geschieden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vervoer, die zonder verwijl de betrokken partijen in kennis zal stellen.

De termijn van drie maanden begint te lopen vanaf de datum van verzending van bovengenoemde aangetekende brief.

Overgangsbepaling

Artikel 11

Voor de periode van 1 juli tot en met 31 december 2001 geldt in de plaats van het bedrag van 0,15 EUR, vermeld in artikel 4, het bedrag van 6 BEF

B. Samenvatting

Rechthebbenden

Alle werklieden en werksters die behoren tot de subsector voor de verhuisondernemingen, de meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten.

Vervoermiddelen

  • Alle openbare vervoermiddelen
  • Privé-vervoermiddelen indien het uur van aanvang of beëindiging van het werk of de plaats van tewerkstelling niet of niet meer toelaat van het gemeenschappelijk vervoer gebruik te maken
  • Fiets

Bedrag

  • Vervoer per trein: overeenkomstig schaal van de N.A.R.
  • Andere openbare vervoermiddelen:
  • indien de prijs van het vervoer in verhouding staat tot de afgelegde afstand : tussenkomst overeenkomstig CAO nr 19 ter, in functie van het nieuwe barema, zonder 60 % van de reëele prijs te overschrijden
  • de prijs is een eenheidsprijs ongeacht de afgelegde afstand: overeenkomstig CAO nr 19 ter, namelijk een forfaitaire tussenkomst gelijk aan 56 % van de werkelijke vervoerprijs, zonder het bedrag van de werkgeverstegemoetkoming voor een afstand van 7 km volgens de schaal te overschrijden.     
  • Eigen vervoermiddel (enkel : indien het uur van aanvang of beëindiging van het werk of de plaats van tewerkstelling niet of niet meer toelaat van het gemeenschappelijk vervoer gebruik te maken): tussenkomst gelijk aan 60 % van de prijs van de treinkaart (sociaal abonnement) 2° klasse van de NMBS, voor een overeenstemmende afstand.
  • Fiets: 0,15 € per kilometer

Afstand 

5 km en meer.  Voor het vervoer per trein en per fiets is evenwel geen minimumafstand voorzien.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
12/06/2001
Registratienr
59010
Geldig van
-
Geldig tot
01/07/2019
Neerleggingsdatum
11/07/2001
Registratiedatum
28/09/2001
Onderwerp
financiële bijdrage in de vervoerskosten
BS Bericht van neerlegging
11/10/2001
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
04/09/2002
Gepubliceerd in het B.St. van
18/10/2002
Keywords
LONEN, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN

Historiek
01/11/2023 31/12/2050 1201 Tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten: regels
01/07/2019 31/10/2023 1201 Tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten: regels
01/02/2009 30/06/2019 1201 Tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten
01/07/2001 31/01/2009 1201 Tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten